• 5 dakika önce
Göller yöresindeki su kuşu sayımları ekosistem değişimlerini aydınlatıyor Kış ortası su kuşu sayımları başladı;
Göller yöresindeki su kuşu sayımları ekosistem değişimlerini aydınlatıyor
Kış ortası su kuşu sayımları başladı; ekosistem değişimleri ve kuş popülasyonları izleniyor
BURDUR - Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen kış ortası su kuşu sayımları, sulak alan ekosistemlerindeki değişimleri ve su kuşu popülasyonlarını izlemek için kritik bir rol oynuyor. Ancak iklim değişikliği ve kuraklık, özellikle Burdur Gölü gibi alanlarda kuş popülasyonlarında dramatik düşüşlere neden oluyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, ilgili kanun ve yönetmelikler çerçevesinde su kuşlarının envanterine yönelik olarak, su kuşları için önem arz eden alanlarda her yıl 15 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında sayım gerçekleştiriyor.

hbrlr1.com/ctfttffbkckckl

Category

🗞
Haberler
Döküm
01:32235 fiyon
01:54Her yıl olduğu gibi yine bu sene de 2025 yılı kış orta su kuşu sayımlarımıza başladık.
02:2118 Ocak tarihinde Beyşehir Gölü sayımı ile başladık ve bugün burada Burdur Gölü'nde sayımı devam ettiriyoruz.
02:30İlk gün Eğirdir Gölü'nde sayıma kalabalık bir ekiple başladık ama hava muhalefeti nedeniyle, yoğun sis nedeniyle Beyşehir Gölü sayımımız yarıda kaldı ve onu ileri bir tarihe ertelemek durumunda kaldık.
02:46Ve bugün burada Burdur Gölü sayımı ve akabinde Salda Gölü ile devam edeceğiz.
02:53Sayımları Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlükleri koordinasyonunda gerçekleştiriyoruz.
03:01İlk gün 8. Bölge Müdürlüğü ve 6. Bölge Müdürlüğü birlikte ortak alanda başladık sayıma.
03:11Bu sayımlara Avcılık ve Eban Hayatı Şube Müdürlükleri koordinasyonunda oluyor ve il müdürlüklerinden deneyimli bu konuda personeller, teknik personeller, bunun yanında üniversiteler katılım sağlıyor.
03:28Ayrıca Gönüllü Kuruluşlar bu konuda deneyimli, gönüllü, kuş gözlemcileri sayımlara katılaraktan kalabalık bir ekiple sayımlarımızı sürdürmekteyiz.
03:43Eğirdir Gölü, Isparta'daki Kovada Gölü alanlarının sayımlarını gerçekleştirdik.
03:51Dün Burdur ilindeki Gölüsar Gölü, Yapraklı Barajı ve Çavdır'daki Yazır Gölü ile Yeşilova ilçesindeki yarışlı gölü sayımlarını gerçekleştirdik.
04:05Hava şartlarında iyi olması nedeniyle gayet iyi ve düzenli bir sayım gerçekleştirmekteyiz.
04:14Peki bu sayımları neden yapıyoruz biz?
04:17Her yıl düzenli olarak dünyanın birçok yerinde Avrupa ile birlikte eş güdümlü olarak aynı zamanda bu sayımları yapıyoruz.
04:26Amacı ise sulak alanların ve su kuşları popülasyonlarının değişimlerini hem sulak alanlardaki hem kuşlardaki değişimleri takip etmek, gözlemlemek, onların popülasyonları hakkında bilgi edinmek.
04:43Bu veriler ışığında bu alanlarda ne gibi önlemler alınacağı, kuşlarla ilgili ne gibi önlemler alınacağı konusunda bize bu veriler bir ışık tutuyor.
04:55Aynı zamanda IUCN tarafından da bu kuşların koruma statüleri değerlendiriliyor ve daha sonra bunlar yöneticiler tarafından, ülkeler tarafından kuşların geleceği ile ilgili alınan kararlarda kullanılmaktadır.
05:15Neden bu dönemde yapılıyor? Çünkü su kuşları kışın çok soğuk ortamlarda besin bulamadıkları için, besin bulabilecekleri bu tür alanlara, ülkemizdeki gibi alanlara gelmekte, bir araya toplanmakta ve onlar daha hareketsiz oldukları için bu dönemde ve toplu halde oldukları için bu dönemde sayılması daha uygun oluyor.
05:44Biz yaklaşık olarak 16 sulak alanı sayacağız. Geçtiğimiz yılda 16 sulak alanda 58 farklı türden 350 bin civarında su kuşu sayımı yapmıştık.
05:57Bu yıl sayımlar devam ettiği için bu 16 gölde rakamlar ne çıkar onu şu anda bilmiyoruz. Sayım bitiminde bir raporlama yapacağız ve bu raporlama sonucunda tekrar bir değerlendirme yapmış olacağız.
06:142000'li yılların başında Burdur Gölü'nde bir çalışmamız vardı. O zaman Burdur Gölü'nde 100 binin üzerinde su kuşu vardı. Zaten o dönemlerin kış ortası su kuşu sayımlarına bakıldığı zaman toplam kuş popülasyonunun 100 binin üzerinde olduğunu görüyoruz.
06:31Şu anda artık bu sayı binlerle ifade ediliyor. 10 bini bile bulmuyor. Böyle olunca ortada yanlış giden bir şeyler var, ters giden bir şeyler var. Etrafta gördüğümüz canlılar aslında bulunduğumuz bölgedeki ekosistemin bir göstergesidir.
06:50İşte bu kuş olur, kelebek olur, arı olur, eğer su içerisindeyse balık olur, bitki olur. Demek ki Burdur Gölü'nde artık bir şeyler normal gitmiyor ya da olumsuz, ters giden bir şeyler var. Bunun önce kuşlar hissediyor ve eskisi kadar kuş popülasyonu barındırmıyor Burdur Gölü.
07:08Bunun bir kaç nedeni olabilir. Birincisi eskiden kışlar sert geçtiği için diğer göller donardı, çevredeki tatlı su gölleri donardı ama Burdur Gölü tuzlu olduğu için donmazdı. O nedenle kış ayları Burdur Gölü daha cazip hale geliyordu diğer göllere göre. Onun için belki kuş türünü fazla sayıyorduk.
07:27Tabii eskiden bir de göl seviyesi sürekli daha stabil olduğu için canlılar açısından daha cazip ortamlar sunuyordu. Akarsular göle besin taşıyordu, tatlı su girişleri canlı sayesinde bir artış sağlıyordu. Şu anda giderek küçülen, çekilen, kıyılar her yıl değişen bir göl ile ekosistem ile karşı karşıyayız.
07:51Bunun sonucunda da başta kuş popülasyonu olmak üzere önemli değişimleri görüyoruz.
08:21İzlediğiniz için teşekkür ederim.

Önerilen