• evvelsi gün

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Ege denizinde 9.000 deprem, Yunanlılar panikte, mitolojik dev Enkelados'un nefesi mi?
00:10Yunanistan'ın Ege'deki adaları Santorini Amorgos ve çevresinde 26 Ocak'ta başlayan sismik hareketlilikte bugüne deyin 9.000'e yakın deprem kaydedildi.
00:19Deniz altındaki Kolumbo Yanardağı'nın aktif hale gelmesinden de endişe ediliyor.
00:25Yunan bilim insanları artık Santorini'ye ciddi etki edecek altı şiddetindeki bir sarsıntının hesabını yapıyor.
00:31Yunan basını yaşanan durumu yer altındaki mitolojik dev Enkelados'un nefesi olarak nitelendirmeye başladı.
00:38İşte son dakika gelişmesinin tüm ayrıntıları.
00:54Santorini'de ve yakınlarındaki bölgede 26 Ocak'ta başlayan deprem fırtınasında şimdiye kadar 9.000'i aşan deprem yaşandı.
01:06Art arda gelen sarsıntılar ada sakinleri ve bilim insanları arasında endişeye yol açıyor.
01:24Ama yalnız başına volkanizmanın bu depremleri ürettiğini ben zannetmiyorum.
01:30Yani bu bölgede 3 mekanizma var.
01:33Doğrultu atımlı bir fay zonu, normal atımlı fay zonu gerilmeye bağlı olarak Kuzey Günü, Afrika levhasının dalması sonucu ve üçüncüsü de volkanizma.
01:47Yunan basını ardı arkası kesilmeyen depremleri Yunan mitolojisinde Etna yanardağının altına hapsedilen dev Enkelados'un nefesine benzetmeye başladı.
01:57Volkanizmadan kaynaklanan deprem fırtınası eğer gider de o Kuzey Doğu'daki Hamorgos fayı dediğimiz o fayı aktif hale getirirse o büyük deprem üretir.
02:07Çünkü 1950'lerde burada 7'den büyük bir deprem var.
02:10İzmir ve civarı çok yakın bir mesafe dolayısıyla bir tsunami riski tabii ki var.
02:14Tabii ki İzmir ve civarını özellikle kıyıya, kıyı şeridine bir tsunami olursa büyük yıkımlara neden olabilir.
02:21Bölgedeki hareketlilik devam ederken Yunanistan Başbakanı Kiriakos Micotakis 3 Mart'a kadar olağanüstü hal ilan edilen Santorini'yi ziyaret etti.
02:31Sabah saatlerinde adaya ulaşan Başbakan Micotakis, İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vasilis Kikilias'la birlikte
02:39ilk olarak itfaiye servisinin mobil operasyon merkezini ardından da hastaneyi ziyaret etti.
02:45Ziyareti sırasında hazırlık durumunu değerlendiren Micotakis, 15 bin nüfuslu adayı hala terk etmeyen az sayıdaki halka soğukkanlı olmaları çağrısında bulundu
02:54ve devletin gerekli tüm tedbirleri aldığını söyledi.
02:57Tektonik hareketler sonucu büyük bir deprem patlar da tsunami olur mu? Olur.
03:01Bu yukarıdaki Santorini volkanı etkiler ve bir volkan patlaması olur mu? Olur.
03:07Bunların hepsi olası şeylerdir. Ancak bizim elimizde hem jeodinamik hem oranın yukarıdan plak hareketlerinin izlenmesiyle yükseltilerinin ne olduğu,
03:17mağamanın ne seviyede olduğu konularında daha geniş, daha büyük bilgilere ihtiyacımız var ki bunları söyleyelim.
03:24Jeoloji ve doğal afet yönetimi profesörü Eftimios Lekkas, Santorini ile Amorgos arasındaki deniz alanındaki sismik hareketlilikle ilgili üç senaryonun mevcut olduğunu söyledi.
03:35Profesör Lekkas, sismik dizilimin hala yüksek seviyelerde seyrettiğini, dalgalanmalar, gerilemeler ve yükselişler gösterdiğini belirtti.
03:43Profesör Lekkas, ilk olasılığın zaman geçtikçe depremlerin daha az sıklıkta yaşanması, sıklığının ve ortalama büyüklüğünün azalması olduğunu söyledi.
03:52Buradaki depremlerin hibrit olduğunu düşünüyorum. Ne demek istiyorum?
03:57Burada aslında kabuğun zaten Ege bölgesinde yüz binlerce yıllık gerilme ve üreten depremlerle beraber aynı zamanda bu faaliyetin henüz bilmediğimiz bir magma ergelik zonunu basınç ferahlamasıyla etkileyerek, tetikleyerek bunu yükselttiğini düşünüyorum.
04:24Profesör Lekkas'ın tahminine göre ikinci olasılık daha büyük bir depremin yaşanması. Üçüncü senaryo ise altı büyüklüğünde bir depremin meydana gelmesi.
04:33Bu büyüklükteki bir depremin Santorini'ye etkisi olacağını belirten bilim insanı, muhtemelen bir tsunami yaşanacağını da ekledi.
04:40Tarihte de çok sayıda deprem olmuş. En son 1956 yılında 7.4 büyüklüğünde 13 dakika arayla iki deprem meydana gelmiştir ve bu depremlerden birisi de o bölgede bir tsunami oluşturmuştur.
04:54O tsunami olayı da Güney Ege'de çok büyük bir alanda, birçok adada etkili olmuş ve bu bahsettiğim üçgenin içindeki üç adada 30 metreye varan su yükselmeleri ve önemli hasarlara yol açmıştır.
05:10Bizim kıyılarımızda da hem Bodrum Yarımadası'nın kuzeyi güneyi hem Datça hem de Güllükörfe'de ve Didim'de etkili olduğunu tanıklarla kanıtlanmış durumdadır.
05:21Depremlerin turizme olabilecek olumsuz etkisi şimdiden konuşuluyor. Santorini'yi her yıl yaklaşık 3,5 milyon turist ziyaret ediyor.
05:30Yunan sigorta şirketleri, Santorini, Anafi ve Amorgos adalarındaki evler için yeni sözleşme imzalamayı ya da süresi dolan sözleşmeleri yenilemeyi reddediyor.
05:40Bazıları ise yeni sözleşme için çok yüksek ücret talep ediyor. Sigorta şirketleri gerekçe olarak sigorta muhtemel tehlikelere karşı yapılır.
05:49Oysa adalardaki evlerin depremlerden zarar göreceği kesin cevabını veriyorlar.
05:53Santorini'de olan depremler daha büyük bir depreme neden olur Türkiye kıyılarına yakınlaşırsa hem tsunami hem de güney alanlarımızda özellikle Aydin ile Muğla arasında belli ölçüde yıkıma neden olabilir.
06:12Bu bakımdan yerel yönetimlerin, merkezi yönetimin dikkatli olması gerektiğini söylüyorum.

Önerilen