Category
🛠️
Yaşam tarzıDöküm
00:00Günaydınlar efendim. Bugün hava çok soğuk ama yüreğimiz sımsıcak ve yürekten gelen bir günaydın, bir merhaba ekran başında bizi izleyen tüm dostlarımıza.
00:10Günlerden salı bu soğuk kış gününde daha doğrusu bu soğuk günlerde hastalanmamak için Türkiye'nin en sevilen doktorunu en güvenilen hekimlerinden biri olan sevgili Ümit Aktaş hocamızı evinize getiriyoruz.
00:24Derdiniz neyse derdimizdir diyerek ağrılarımız, bağışıklık sistemimiz ve kilolarımızla ilgili hiç geçmeyen hastalıklarımızla ilgili romatizma, şeker, kalp, tansiyon aklınıza ne gelirse doktorunuz evinize geliyor.
00:40Canlı yayında interaktif bir canlı yayın yapacağız. Siz soracaksınız doktor Ümit Aktaş merak ettiğiniz soruları canlı yayında sizler için cevaplayacak.
00:49Hadi gelin hastalıklarımızla ilgili sosyal medyadan aramata arama yapmayalım. Başka bir bilene danışmayalım. Gerçek kaynağından öğrenelim.
00:58Hastalıklarımızı nasıl çözeceğiz? Nasıl sağlıklı olacağız? Hoş geldiniz ekranlarınızın başına. Doktor Ümit Aktaş'la sağlığımıza ilk adım atmak üzere bugün bir karar veriyoruz ve sorunlarımızın asıl kaynağının ne olduğunu doktorumuzdan öğreniyoruz.
01:17Daha güzel, daha genç ve daha sağlıklı görünmek için neleri yemeliyiz, neleri asla yememeliyiz? Sağlık ve cilt dostu besinler hangileri? Uzun ve sağlıklı bir hayatın sırrı ne?
01:31Canlı yayında doktor Ümit Aktaş'tan güzelliğimiz ve sağlığımız için altın niteliğinde öneriler, bilinmeyenler, yanlış bilinenler sakın kaçırmayın. Az sonra.
01:44Sevgili Ümit Aktaş hoş geldiniz. Günaydın. Türkiye'nin en sevilen hekimlerinden doktorumuz canlı yayınımızda. Bugün şöyle bir konsept yaptık akıla takılan bütün soruları doktorumuza soralım doktorumuz bize cevaplasın dedik.
01:57Memnuniyetle. Olur mu? Memnuniyetle. Gerçekten çok zor bir dönemdeyiz. Kış aylarında hastalanmamak için hepimiz bir takım önlemler alıyoruz, bazı ilaçlar içiyoruz, tavsiyelerle ilerliyoruz. Niye doktorumuza sormayalım?
02:11Sorular için ne yapalım sevgili seyircilerimiz? Az önce de dediğim gibi interaktif bir program olacak. 0-212-333-3370-71 canlı yayın telefon numaralarımız. Ayrıca sosyal medya hesaplarımızdan da bize ulaşabilirsiniz.
02:26Bütün hesaplarımız ekranda. Bize ulaşmak isteyen sevgili seyircilerimiz konunuz sınırlı değil ama en çok galiba kalp, tansiyon, şeker, romatizma.
02:38İnsanların canını nereden yeniyorsa oradan soruyorlar tabii ki. En çok görülen hastalıklar bunlar. Romatizma hastalıklar, diabet, kalp hastalıkları. Ama şu anda ne var? Şu anda soğuk var. Gelirken muazzam kar yağıyordu.
02:49O zaman ilk soruyu ben sorabilir miyim seyircilerimiz adına da? Şimdi soğuk kış günlerindeyiz. Herkeste bir sarı serum tutkusu var. Doktora gidip hatta bazı doktor arkadaşlarım diyor ki, gelen hastalar diyor ki,
03:01doktorum bana bir sarı serum tak hemen iyileşirim diye. Sarı serumla ilgili çok ciddi spekülasyonlar var. İddialar var. Sizin görüşünüzü merak ediyorum. Sonra seyirci sorularına geçelim.
03:15Şimdi bir kere gribal hastalıkları yani viral hastalıkları iyileştiren sarı serum diye bir şey yok. Antiviral etkili bir sarı serum diye bir şey yok. İddialde serumun içine B kompleks vitaminleri konulduğu için rengi sarıya dönüyor.
03:28B kompleks vitaminlerin rengi sarıdır. Bundan dolayı sarı serum diyorlar. Ayrıca C vitamini konuluyor. Bir de ağır kesici, ateş düşürücü konuluyor. Ne oluyor? Hastaya ateşini düşürüyor.
03:38Ama aslında vitamin vermekten başka bir faydası yok bu serumun. Fakat bu serumu bizim okuduğumuza göre artık abartmışlar. Normalde serum yani damardan verilen tedaviler, damar yolunda yapılan tedaviler mutlaka sağlık kuruluşunda hekim gözetiminde yapılmalıdır.
03:53Fakat bir takım insanlar suistimal etmişler ve hatta bunu evlere giderek, kimi zaman sağlık personeli bile olmayan elemanlar tarafından uygulanmış, damar yolu açmayı öğrenen elemanlar tarafından. Bu son derece sakıncalı.
04:06Çünkü damar yolundan bir ilacı verdiğiniz zaman alerjik reaksiyonlar görülebilir ve siz önceden bunu kestiremezsiniz. Bu ilacı 20 kere kullanmıştır hasta, 21. de yine anaflaktik şok görülebilir.
04:18Bunlar ölümcül alerjik durumlardır. Dakikalar içinde hastanın nefes borusu tıkanır ve hasta soluk alamadığı için ölür.
04:25Yani evde serum taktırılmaz.
04:26Evde ancak acil durumlarda doktor gözetiminde ve doktorun da yanında acil ekipmanları varsa damar yolu açılır ve serum takılır. Başka türlü evde acil durumlar ağacında doktor gözetiminde olmadan serum takılmaz.
04:39Nur ben aynı zamanda iki kere hayatı boyunca iki kere anaflaktik şok geçirmiş bir insanım.
04:43Ne demek anaflaktik şok?
04:44Anaflaktik şok herhangi bir ilaca karşı aşırı alerjik reaksiyondur. Hani halk arasında en çok bilinen nedir? Penicillin alerjisi.
04:51Evet.
04:52Penicillin en fazla anaflaktik şok yapan ilaçlardan bir tanesidir. Anaflaktik şokta hasta şiddetli bir şekilde larynx ödemine tutulur. Yani larynxte nefes borusunda ödem gelişir ve soluk borusu tıkanır. Hasta soluk alamadığı için ölür.
05:05Anaflaktik şoka müdahale etmek için 3-4 dakikanız vardır. O 3-4 dakika içinde müdahale ettiniz ettiniz edemezseniz hasta hastaneye gidene kadar anaflaktik şoktan dolayı vefat edebilir.
05:15Ben hayatım boyunca iki kere ilaçlara karşı anaflaktik şok geçirdim ve ikisine de kendi klinimdeydim. Kendi kendime talimat vererek hemşirelerime damar yolu açtırıp kendi hayatımı kurtardım.
05:25Bunun nasıl bir şey olduğunu yaşayanlar bilir. Ben de çok alerjik bünyeli bir insanım çünkü. Onun için doktor gözetiminde olmadan sağlık kuruluşu haricinde acil durumlarda bile mutlak surette dikkatle davranmalıyız.
05:37Her an her ilaca gelişebilir mi?
05:39Her an her ilaca gelişebilir. Siz o ilacı daha önce 20 kere kullanmışsınızdır. 21.de alerji gelişebilir. Yani benim buna alerjim yok kesin biliyorum diyemezsiniz.
05:47Ne yapmak gerekir peki evdeysek ve Allah göstermesin bir ilaca alerji geliştiyse?
05:51Hemen en yakın sağlık kuruluşuna yetişeceksiniz. Eğer ambulansa ulaşma imkanınız varsa hemen ambulans çağıracaksınız. İşte o durumda çareniz yok.
05:59Hemen ambulans çağırıp müdahale edilmesini sağlayacaksınız. Damar yolundan ilaç acil durumlar haricinde ve hekim gözetiminde olmadan evde uygulanmaz.
06:06Mutlaka sağlık kuruluşunda onu uygulanmalıdır. Acil durumlarda da hekim gözetiminde uygulanmalıdır. Yani anaflaktik şoka müdahale etme eğitimi olan bilgisi olan bir hekim gözetiminde uygulanılır.
06:17O zaman seyirci sorularına devam ediyorum. Yani neymiş sevgili seyircilerimiz? Evde takılan sarı serum ya da...
06:24Sadece evde değil başka nerede? Çok enteresan şeyler okuyorum ve bunlara hayret ediyorum. Kuaförlerden bahsediyorlar, güzellik merkezlerinden bahsediyorlar.
06:31İnsanlara hayret ediyorum yani Allah aşkına siz sağlığınızı sokakta mı buldunuz? Kuaförde, güzellik merkezinde damar yolunu açtırılır, serum mu taktırılır? Hiç öyle şey olur mu?
06:40Çünkü çok önemsemiyoruz yani ne olacak şuradan... Peki şunu anlamıyorum mesela o serumu taktığın zaman hemen iyileşiyoruz o nasıl oluyor?
06:47Hayır işte onun içinde vitaminler var ve bir tane de ağır kesici ateş düşürücü ilaç var. Onu aldığınız zaman ateşiniz düşüyor o ilacı alınca.
06:54Geçici bir iyilik hali veriyor size. Aynı zamanda bu konulan ilaçlar, etken madde söylüyorum ilaç ismi söylemiyorum parasetamol içeriyor.
07:01Parasetamol dünyada kareciğere en fazla toksik olan ilaç. Tüm kareciğer yetmezliklerinin %70'i parasetamolden kaynaklanıyor ve telepoteki aralığı dar.
07:10Yani alerji yapma riski veya kareciğere toksiste yapma riski son derece yüksek parasetamolün. Parasetamolü bize çok masum ilaçmış gibi sunuyorlar.
07:18Raflarda satılıyor, reçetesiz satılıyor, çocuğunuzun ateşi çıktığında ilk verdiğiniz ilaç parasetamol. Halbuki parasetamol asla masum değil ve son derece tehlikeli kareciğer yetmezliklerine yol açabiliyor.
07:28Doktor kontrolünde hastanede bir de doktorumuz eğer isterse takılacak bu seromaya.
07:34Nurucuğum griple ilgili eskiden ne derlerdi? İlaçla 7 gün, ilaçsız 1 hafta. İstirahat edeceksiniz.
07:41Çok önemli bir şey var. Şimdi şu anda insanların çoğu aslında kış olduğu için kapalı ortamlarda havalandırma olmadan çalışıyorlar.
07:48Özellikle plaza çalışanları. Bir plazada çalışırken o kocaman alanda bir kişi bile grip olsa hepsini bulaştırıyor.
07:54Ama havalandırılabilen ortamlarda bu çok mümkün değil. Yani siz sınıfın camlarını açıyorsanız, camlara açılan bir ofiste çalışıyorsanız o zaman grip riskiniz çok düşüyor.
08:03Canlı örneğini vereyim. 2 hafta önce bizim şirketimiz bir plazada. Şirkette çalışanlarımızın yarısı gripti, yatıyordu.
08:09Aynı dönemde klinikte biz her gün hasta oluyoruz. Hastalar giriyor çıkıyor, 50-60 kişi giriyor çıkıyor, yakınları vs.
08:16Ama bizim klinimizin camları açılıyor, havalandırabiliyoruz. Klinikte bir tek personelim dahi hasta değildi, grip değildi.
08:23Yani havalandırma aslında bu kadar önemli gripleri engellemekte. Çok basit tedbirlerle bunları önleyebiliriz.
08:28Sadece havalandırma olduğu zaman?
08:31Sadece havalandırma bile. Yani bir kişi şu stüdyoda şimdi bir sürü insan var, burası 300-400 m² bir stüdyo.
08:37Bir kişi bile burada grip olsa sadece öksürerek değil, hapşırarak değil, konuşma yoluyla bile 4-8 metre öteye damlacıklarını yayar, hepimizi enfekte eder.
08:46Eğer ben burayı havalandırabiliyorsam enfekte olma riskim son derece düşer.
08:49Kapalı mekanlarda enfekte olma riski çok yüksektir. Onun için plazalarda çalışanlar bu kadar sık ve çok hastalanıyorlar. Birbirlerine bulaştırıyorlar sürekli.
08:56Peki. Sevgili doktorum, hava soğuyunca eklem ağrılarım artıyor. Ah bu hava soğuyunca niye eklem ağrıları artar?
09:04Ve yağmur yağmadan önce neden bedenimiz bunu hisseder?
09:07Evet, romatizman hastalıklarda hasta barometre gibi olur. Yağmuru hisseder, soğuğu hisseder. Romatizman hastalıklarının bir özelliği de budur.
09:15Dolayısıyla eğer romatizman bir hastalığınız varsa, yağmuru hissediyorsanız, soğuğu hissediyorsanız yapmanız gereken şey beslenmenizi düzene sokmak ve bol bol kışın anti enflamatuvar bitkilerden faydalanmak.
09:26Bunlar nedir? Zerdeçal, zencefil gibi şeytan pençesi gibi bitkiler burada son derece etkilidir. Bu bitkileri bol bol tüketebilirsiniz.
09:34Meyan kökü de etkilidir ama terapotik aralığı dardır. İlaçlarla etkileşime girer. Onun için ona dikkat edin.
09:39Peki, özellikle sabah sertlik hissediyorum diyen sevgili seyircimiz, bu durumu hafifletmek için ne yapabilirim? Sabah sertliği ne demek?
09:47Sabah sertliği ile aslında soğukta eklemlerim ağrıyor aynı şey. Bunların hepsi romatizman hastalıklar. Sabah sertliği, sabah katılığı dediğimiz durumda hasta uyandığında hareket etmekte güçlük yaşar.
09:56Eklemleri katılaşmıştır. Açılana kadar uğraşması gerekir. Belki esneme hareketleri yapması gerekir. İlk yarım saat, bir saat hasta cidden sıkıntılıdır.
10:04Zor kalkar yataktan. Kalkamaz. Ağrılardan, katılıktan dolayı eklemleri taş gibi kesilmiştir. Bu romatizman hastalığı özelliklerinden bir tanesidir.
10:12Romatizman hastalığınız varsa, tekrar ediyorum az önce söyledim, mutlaka beslenmeye dikkat edeceksiniz. Glütenden uzak duracaksınız.
10:18Karbonhidrattan uzak duracaksınız ve anti enflamatör bitkileri hayatınıza katacaksınız.
10:23Zerde, çağlı, zencefil, şeytan pençesi gibi takviyeler almayı ihmal etmeyin.
10:27Peki, kışın enerjim çok düşüyor Nur Hanım. Doktorumuza sorar mısınız? Sabahları uyanmakla çok zorlanıyorum. Gün boyu enerjik kalınmak için hangi besin takviyelerini tüketmeliyim?
10:37Neden hep kışın biz böyleyiz? Yani yazın daha enerjik başlıyoruz.
10:41Biraz kışın özelliğinden dolayı. Yazın güneş var. Ultra öyle B geliyor. O bizi şarj ediyor sürekli. Biz güneşle şarj olan canlılarız.
10:48Kışın güneş yok. Ultra öyle B gelmiyor. Havalar soğuk ve kapalı. Dolayısıyla bundan duygusal olarak da etkileniyoruz biz.
10:54Ama bunun yanında halsizlik var, kalkamıyorum diyorsanız o zaman mutlaka vücudunuzda bir takım eksiklikler var. Buna bakmak gerekir.
11:00Vitaminlerinize baktırın. D vitamini B12 ne vaziyette? Biotin ne vaziyette? Kinko, iot, selanyum gibi minerallerinize baktırın.
11:07Magnezyumunuz ne vaziyette? Bunların hepsini görün ve bunları takviye edin.
11:10Özellikle omega 3 takviyeleri krilya formunda halsizliği engellemek için kışın da yazın da şarttır.
11:15Çünkü artık gıdalarla alamıyoruz. Ekolojik dengeyi bozduk.
11:18D vitamini toplumun neredeyse tamamında eksik. İşte o gökyüzündeki bulutlanma, sislenme, hava kirliliği yüzünden, yaptıkları işler yüzünden ultra öyle B dünya üzerine inemiyor artık.
11:30Dolayısıyla D vitamini hepimizde eksik. D vitamini takviyesi almanızda fayda var.
11:35Magnezyum yine aynı şekilde halsizlik varsa, yorgunluk varsa mutlaka magnezyum takviyesi almak, seviyesine baktırmak gerekir.
11:41Bunları aldığınız zaman çok daha iyi hissedeceksiniz kendinizi ama her halükarda nur, beslenme, beslenme, beslenme.
11:46Şart değil mi?
11:47Evet.
11:48Peki şunu soracağım, gıda takviyeleri hocam gerçekten işe yarıyor mu?
11:52Yarıyor.
11:53Onun yerine, gıda takviyeleri yerine biz besinleri, yani besinlerden alsak bunları?
11:58O dünya gitti. Onu elimizden aldılar.
12:00Yani mesela ne alıyoruz? C vitamini, tam portakal, mandalinanın tam dönemindeyiz.
12:04Neden ben C vitamini almak yerine portakal, mandalinayı bol bol tüketmiyorum?
12:09Şimdi bunun iki tane sebebi var. Bir, C vitamini aslında Narenciye'de söylendiği kadar yüksek değil.
12:13C vitamini en çok nerede var biliyor musun? Soğanda var.
12:16Soğanda mı?
12:17Bir tane soğan aynı boy portakalın beş katı C vitamini içeriyor.
12:20Yani beş tane portakal yedin de ancak bir tane soğan kadar alabiliyorsun.
12:23Kırmızı, beyaz.
12:25Kırmızısında da beyazında da var. Kışın aslında çiğ soğanı bol bol tüketmek gerekir. Bu bir.
12:29İki, nur eskiden yetişen meyve ve sebzenin tamamı yerli tohumdu, ata tohumuydu ve bunların içinde gerçekten vitamin, mineral vardı.
12:38Şöyle anlatayım. Şeftali alacağım, yolun kenarında durdum.
12:41Bursa'da tatilden dönüyorum on sene önce.
12:43Köylüden yarma şeftali alacağım.
12:45Dedi ki hocam yarma mı kaldı? Ne oldu?
12:47E söktük onların hepsini dedim. Neden?
12:49İşte yarma şeftali ağacı on beş kilo meyve veriyormuş.
12:52İşte bu dedikleri bilmem ne fidesi altmış kilo meyve veriyormuş.
12:55Bak şimdi, on beş kilo meyve verirken iki ağaç da aynı toprağa kök salıyor.
13:01İkisi de aynı topraktan vitamin, mineral alıyor.
13:03Yarma şeftali ağacı on beş kiloya dağıtıyordu vitamini, minerali.
13:07Bu yeni ağaç altmış kiloyu dağıtıyor.
13:09Dolayısıyla her bir meyvenin içindeki vitamin, mineral içeriği azaldı.
13:13Bununla ilgili bilimsel çalışmalar var.
13:15Elli yıl öncesine göre meyvelerin içindeki şeker oranı iki katına çıkmış ama vitamin, mineral oranı yüzde yetmiş azalmış.
13:22Dolayısıyla ne olmuş? Biz artık meyvelerden vitamin, mineral alamaz hale gelmişiz.
13:26Öte yandan hayvan merada yayılıyordu, tavuk dışarıda otluyordu.
13:29Ben yumurtanın sarısından ve hatta ineğin sütünden yapılan tereyağından bile omega 3 alabiliyordum.
13:35O kalmadı. Ekolojik denge bozuldu.
13:37Yani artık yediklerimizde biz yeteri kadar vitamin, mineral alamıyoruz.
13:40Bu yüzden gıda takviyelerine muhtaç hale geldik.
13:42Hani jetgilleri hatırlıyor musunuz?
13:44Hapla besleniyorlardı. Biz şimdi o duruma düştük maalesef.
13:47Allah göstermesin. Çünkü yemeğin ayrı bir tadı var.
13:50Yani yemekte buluşmak...
13:54Bu dönemde insan nasıl sosyalleşiyor?
13:57Valla pandemiden sonra insanlar çok da sosyalleşemiyorlar.
14:00Dikkat edersen herkesin özellikleri değişti.
14:03Sosyalleşmeyi biz sadece yemeğe çıkmak, dışarı çıkmak gibi algılıyoruz ama...
14:06Sosyalleşmek aslında kalabalık aile olmak.
14:08Kalabalık arkadaş grubu olmak. Eskiden böyle miydik?
14:11Ama orada bile hocam. Yiyorsun, içiyorsun, oturuyorsun.
14:14Doğru ama eskiden aile ne yapardı?
14:16Herkes birbirini görürdü, sık sık buluşulurdu, büyükler ziyaret edilirdi.
14:20Şimdi bayramda bile kimse birbirini ziyaret etmiyor.
14:23Kapınız çalınmıyor bayramda. Böyle bir dünyaya gittik.
14:25Pandemide özellikle insanı yalnızlaştırdılar.
14:27Her birimizi uzaklaştırdılar.
14:29Ne yaptılar ilk önce? 65 yaş üstü çıkmayacak.
14:32Uzaktan görüşmeyeceğiz.
14:33Hafta sonu o kadar tatlı anlattılar ki 3 kız kardeş konferansıma gelmişlerdi.
14:37Annemiz 90 yaşında. Pandemide kocaman bir yemek masası aldık.
14:41Anneme ucunu oturttuk. Bizden ona bir şey bulaşmasın diye.
14:44Korkumuzdan. Bakın düşünebiliyor musunuz insanlar neler yaşadılar?
14:48O annenin halini düşünün. Evlatlarına sarılamıyor, dokunamıyor.
14:51Evlatları annelerinin elini öpemiyor. Aman bizden bir şey bulaşır mı annemize diye.
14:55Ay hatırlatmayın hocam.
14:56Bütün toplumu yalnızlaştırdılar.
14:57Gerçekten çok zor günlerdi.
14:59İşte bu da neyi getirdi? Sosyalleşemez olduk.
15:01İnsan sıcağını unuttuk. İki çift laf etmeyi unuttuk. Birbirimize destek olmayı unuttuk.
15:06Tam tersine insanlar birbirinden kaçar hale geldi.
15:08Şey de sormak istiyorum size. Seyircilerim de merak ediyorlardır.
15:12Şimdi her gıda takviyesi aslında doğru gıda takviyesi değil.
15:18Ve çok alternatif var.
15:20Burada da bize bu konuda yardımcı olursanız biz gıda takviyesi seçerken neye dikkat edelim?
15:25Çok güzel soru.
15:26Şimdi bir kere gıda takviyelerini mutlaka bir doktor dizayn etmeli, düzenlemeli.
15:30Ve sizin ihtiyacınız neyse size onu vermeli.
15:32Bütün gıda takviyelerini tüm insanlar kullanır diye bir şey yok.
15:35Sizin ihtiyacınız nedir? Hekiminiz buna göre karar vermeli.
15:38Bunu da kimse kusura bakmasın en iyi yapanlar fitoterapi eğitimi almış doktorlardır.
15:43Çünkü fitoterapi eğitimi almış doktorlar hem beslenme bilirler, hem bitki bilirler, hem de takviye bilirler.
15:48Takviye bilmek önemli.
15:50Hangi takviyenin kalitesini nasıl ölçeceğim bunu ancak bir doktor yapabilir.
15:53Doktorunuza danışmadan gıda takviyesi kullanmayın.
15:56Gıda takviyesi mutlaka doktorun önerdiği takviye olmalı.
15:59Bu bir. İki, ben tüketici olarak bilinçlenmeliyim.
16:02Bu çok önemli bir şey.
16:04Tüketici olarak bilinçlenip kullandığınız takviyenin ne olduğunu öğrenmelisiniz.
16:08Doktorunuz tavsiye etse dahi siz bileceksiniz ne olduğunu.
16:11Kendi sağlığınızın sorumluluğunu alacaksınız.
16:13Bu şuna benzer, ben beslenmeyi gerçekleştirirken hepimiz gıda alıyoruz.
16:18Nasıl doğru beslenirim diye okumuyor muyuz?
16:21Öğrenmiyor muyuz? Aynı şey.
16:23Gıda takviyesi almakla beslenme öğrenmekle aynı şey.
16:25Gıda takviyesini, adı üzerinde gıda takviyesi, gıda gibi görmeniz lazım.
16:29Nasıl beslenmeyi öğreniyorsanız gıda takvilerinde öğreneceksiniz, bilinçleneceksiniz.
16:33Ve soracaksınız, işin profesörlerine soracaksınız, kitaplar okuyacaksınız, bilinçleneceksiniz.
16:38İnternette okuduğunuz her şeye inanmayacaksınız, güvenmeyeceksiniz.
16:42İnternette çok fazla kirli bilgi var, özellikle sağlık alanında.
16:45Akıl süzgecinden geçireceksiniz ve konunun uzmanlarının kitaplarını okuyarak değerlendireceksiniz.
16:50Yani birazcık bireysel sorumluluk almak gerekir.
16:53Nasıl pazarda ürün seçersiniz, pazarda pırasa seçersiniz, karnabahar seçersiniz.
16:59İyi kötü herkes, pazara çıkan yemek yapan herkes iyi sebze nedir, iyi meyve nedir bilir.
17:04Burada da aynı. Gıda takvilerini de tıpkı pazarda ürün seçer gibi seçmeniz gerekiyor.
17:09Nasıl pazarda iyisi de kötüsü de varsa, gıda takvilerinin aslında da iyisi de kötüsü de var.
17:14Sizin bilinçlenerek, doktorunuza danışarak, bunları okuyarak, öğrenerek seçmeniz lazım.
17:19Bir de vakit de güzel geçiyor biliyor musunuz? Evde oturup artık bilgiye de ulaşmak çok kolay.
17:24Yani sosyal medya, herkesin elinde bir akıllı telefon var.
17:28Aslında iyi kötü bir interneti var.
17:30Nur kitaplar da çok ciddi basıyor artık. Eskisi gibi değil.
17:34Bizim 20'li yaşlarımızda bir kitap 10 bin basarsa çok iyi basıyor denilirdi.
17:38Şimdi öyle değil. Şimdi kitaplar 100 bin, 200 bin satıyor.
17:41Yani hadi okumayı sevmiyorsan falan.
17:43Yok toplum okuyor. Onu söylemeye çalışıyorum. Gerçekten okuyor. Eskisine göre çok iyi okuyor.
17:47Hatta sağlık kitapları inanılmaz. Ben hayret ediyorum kendi kitaplarımın tirajlarını görünce.
17:51İlaçsız Yaşam 37. baskıya falan girdi. Şaşırıyorum.
17:54Maşallah. Ne güzel.
17:55İnsanlar okuyup öğrenmek istiyor.
17:56Size başarınız hocam.
17:57Estağfurullah. Yani ben de okuduğum bilgiyi aktarıyorum.
18:00Yani bilgi yoktan var olmuyor. Ben de okuduğum bilgiyi yayına aktarıyorum kitaplarımla.
18:04Aslında yaptığımız bilginin yayılmasını sağlamak.
18:06Şimdi ben bu bütün güzel, temeli sağlam olan bilgileri de seyircimle paylaşmak istiyorum.
18:12Hazır doktorumuz burada yakalamışken değil mi? Aklımıza ne geliyorsa soralım.
18:16Buyurun.
18:17Çok kıymetli bir an çünkü bu.
18:18Doktor Hümid Aktaş'ı keşke yakından tanısaydım ya da keşke bilseydim de sorsaydım dediğiniz ne varsa canlı yayındayız.
18:25Ve doktorumuz sizin için soruları cevaplıyor.
18:28Güzel bir soru gelmiş annelerden.
18:30Aslında bu soruyu çok soran anne var.
18:32Nur Hanım bir sorar mısınız? Kışın sık hastalanan çocuklar için ne yapalım?
18:36Bağışıklıklarını nasıl güçlendiririz?
18:38Güzel. Şimdi bir kere az önce söylediğim konu çok önemli.
18:41Eğer çocuğunuz hastalanmışsa onu o gün okula göndermeyin lütfen.
18:44Öğretmeninden de izin alın. Doktorundan raporunu alın.
18:46Öğretmen arkadaşlarıma sesleniyorum.
18:48Sınıfınızda hasta bir çocuk varsa lütfen evine gönderin.
18:51İstirahat etmesini sağlayın. Bütün sınıfı bulaştırmasın. Bu bir.
18:54İki. Sınıflarınızı çok sık havalandırın lütfen.
18:57Havalandırma çok önemli. Gerçekten önemli.
18:59Havalandırırsanız çocukların sık hastalanmasını engellersiniz.
19:02Üç. Çocukların bağışıklığı için ne yapalım?
19:04Bir. Beslenmesine dikkat edin.
19:06Çocuklarınızı karbonhidratla, işlenmiş gıdayla, hazır yemeklerle beslemeyin.
19:09Bunların hepsi çocuğunuzun bağışıklığını zayıflatır.
19:12Çocuğunuza bol bol turşu yedirin.
19:14Sirkeye alıştırın. Turşu suyuna alıştırın. Şalgam suyuna alıştırın.
19:17Bunların hepsi probiotiktir.
19:19Probiotiklerin tamamı viral hastalıkları engeller.
19:21Hastalandığında da probiotikler viral hastalıklarının iyileşmesini sağlar.
19:25Üç. Mutlaka omega 3 takviyesi verin çocuklarınıza.
19:28Çocuklarınızın omega 3 takviyesi alması şart. Omega 3 şurupları.
19:31Ve dört. D vitaminini yüksek tutun.
19:34Çocuk da erişkin gibidir. D vitaminine ihtiyacı var.
19:37Hatta erişkinden daha çok ihtiyacı var.
19:39Çünkü büyüme gelişme döneminde D vitamini şarttır.
19:42D vitamini seviyesini çocuğunuzun 80'inin üzerinde tutmaya gayret edin.
19:453 ayda 1'e, 4 ayda 1'e doktorunuzdan rica edin.
19:47D vitamini seviyesi baktırın.
19:49Magnezyum düşükse magnezyum takviyeleri verin çocuğunuza.
19:51Ama unutmayın her şeyin temelinde beslenme var.
19:54Beslenmeyi düzene sokarsanız çocuğunuzun bağışıklığı çok daha güçlü olacak.
19:59Çocuklara en değerli varlıklarımız.
20:01Vallahi hastalanmasınlar diye gözlerinin içine bakıyoruz.
20:04Allah hepimizin çocuğuna sağlık sıhhati versin.
20:06Ama çocuğun da D vitaminine ihtiyacı var mı demeyin.
20:09Çocuğun D vitamini eksikse hastalanma riski o kadar daha yüksek.
20:13Çocuğun da bebeğin de D vitaminine ihtiyacı var.
20:15Hem de çok önemli bir vitamin.
20:17Bir seyircimiz güzel soru sormuş.
20:19Mesela bu tür hastalıklarda bir de hemen antibiyotiğe başvuruyoruz ya.
20:22Lemanalımı sormuş.
20:24Doğal antibiyotik olarak bilinen bir besin var mı?
20:27Hastalıklara karşı o besinleri tüketirsek iyi olur muyuz diye soruyor.
20:31Hem de pek çok besin var doğal antibiyotik olarak bilinen.
20:34Şunu unutmayın viral hastalıklar antibiyotik ile iyileşmez.
20:37Viral hastalık ne yani?
20:39Her hafta virali konuşuyoruz.
20:42Nur Viral.
20:44Bana soruyorlar hocam diyorlar ki
20:46Senin soyadın gerçek mi?
20:48Viral ya.
20:49Çünkü viral ne demek tıpta?
20:51Viral virüsler tarafından yapılan demek.
20:53Aslında viral çabuk yayılan anlamında değil mi?
20:55Virüsler tarafından yapılan.
20:58Viral hastalık dediğimiz zaman bir virüs hastalığından bahsediyoruz.
21:01Ben kendimi iyiye yoruyorum ama bunu.
21:04Hızlı yayılan sevgi diye.
21:06Kötüye yormuyorum.
21:08Şimdi viral lafı çok yaygınlaştı tabii.
21:10Reklamda da kullanılıyor.
21:11Viral reklam diyorlar.
21:12Viral içerik diyorlar vs.
21:13Bunu gerçekten dediğin gibi çok hızlı yayılan anlamına söylüyorlar.
21:16Ama aslında viral denen virüsler tarafından yapılan demektir.
21:19Viral hastalıklar virüsler tarafından meydana getirilen hastalıklar.
21:22Bunlar grip venezde.
21:24Üst solumlu olan enfeksiyonların %90'dan fazlası grip venezdedir.
21:27Bunlarda antibiyotik yeri yoktur.
21:28Antibiyotik sadece bakterileri iyileştirir.
21:30Ama halk arasında doğal antibiyotik denildiği zaman genellikle hep böyle antiviral bitkiler, besinler akla gelir.
21:37Bunlar nedir?
21:38Bir, sarımsak.
21:39Sarımsak çok güçlü bir antiviraldir.
21:40Doğal antibiyotiktir gerçekten.
21:42Sarımsağı bol bol tüketin ama sarımsağı döverek tüketin.
21:45İçindeki etken madde dövdüğünüz zaman açığa çıkıyor.
21:47Sarımsak tabletleri var mesela onu yutabilir miyiz?
21:49Sarımsak tabletleri de var.
21:50Onları da yutabilirsiniz.
21:51Onlar da yine antiviral etkiye sahiptir.
21:53Onlar koku yapıyor bu diğer şey.
21:54Yapıyor.
21:55Ne kadar kokusuz da denilse etken madde kokuyu da yapan madde olduğu için alisin maddesi.
21:59Ne kadar kokusuz ve kokuyu önleyen kapsülleri konulursa konulsun sarımsak tabletleri de kapsülleri de maalesef yapıyor koku.
22:05Peki mesela döverek kullanı dediniz ya her gün bir diş sarımsağı şöyle hani bir tık ezeriz ya bazen yemeğe koymadan önce.
22:13Öyle ezip yutsak.
22:14Havanla dövmekte fayda var.
22:16Havanla dövmekte fayda var.
22:17Neden dövüyoruz öyle?
22:18En kolay yolu salatanızla katmaktır sarımsağı.
22:21Salata sosu hazırlarken bir diş sarımsağı içine dövüp de kattığınız zaman zeytinyağıyla mis gibi bir sos yaparsınız.
22:26Hem çok lezzetli olur hem de o sarımsağı rahat rahat almış olursunuz.
22:30Yutmanıza falan gerek yok.
22:31Beklemesi gerekiyor ama direkt yutabiliyor muyuz?
22:33Dövdüğünüz zaman 5 dakika içinde o etken madde zaten hemen açığa çıkıyor.
22:36Daha kolay yöntemler de var.
22:38Antiviral, antimikrobiyal olan mesela zeytin yaprağı.
22:40Zeytin yaprağı hem bakterilere hem mantarlara hem virüslere karşı etkilidir.
22:44Gerçekten doğal antibiyotiktir.
22:45Çayı da çok güzel.
22:46Çayı çok güzeldir.
22:47Zeytin yaprağı bol bulunan bir nimettir.
22:50Zeytin ağacının her şeyi gibi yaprağı da şifadır.
22:52Dolayısıyla zeytin yaprağını bol bol tüketebilirsiniz.
22:54Zeytin yaprağı çayları yapabilirsiniz.
22:56Kansere karşı da mı etkili?
22:57Kansere karşı da etkili ama kansere karşı en etkili olanı yeşil çay.
23:00Yeşil çayın da antiviral etkisi vardır.
23:02İçinde kateşinler var yeşil çayın.
23:04Zeytin yaprağı çok güçlü antioksidan.
23:06Ondan dolayı kansere karşı yardımcıdır.
23:08Tedavi de yardımcıdır.
23:09Ve korumak da faydalıdır tabii ki.
23:11Ama yeşil çayın da haricinde karanfil ve zencefil yine doğal antibiyotik olarak adlandırılabilecek bitkilerdir.
23:20Kafein var çok fazla.
23:21Öyle mi?
23:22Evet. Yeşil çayda kafein var.
23:23Yeşil çay, beyaz çay, maça çayı bunların hepsi çay bitkisinin ürünleridir.
23:27Bunların içinde çok yüksek kafein vardır.
23:29Kahvenin 4 ila 6 kat kafein vardır.
23:31Dolayısıyla tansiyon yükseltir.
23:32Mesela ben bir bardak bile yeşil çay içemem.
23:34Ben de içemem.
23:35Ve özür dilerim, çok affedersiniz.
23:37Yeşil çay fincanı içtiğinizde hemen miden bulanır.
23:40Ama çok ciddi bir mide bulansı yaşıyorum.
23:42Demek ki intolerans yapıyor duygu.
23:43Özür dilerim Nur.
23:44Niye duydun?
23:46Demek ki intolerans yapıyor.
23:48İsmini unuttunuz.
23:49Yeşil çaya karşı hassasiyetim var demek ki Nurcuğum.
23:51Peki.
23:52Bir dakika şunu tamamlayalım.
23:54Besinleri tamamlayalım.
23:55Sarımsak dediniz.
23:56Sarımsak.
23:57Zencefil dediniz.
23:58Zencefil.
24:00Yeşil çay dedik.
24:01Yeşil çay.
24:02Zeytin yaprağı dedik.
24:03Evet.
24:04Kendi söylediklerimi unutmam inşallah.
24:06Daha bir sürü var.
24:07Zerdeçal var mesela.
24:08Zerdeçal.
24:09Bunların hepsi doğal antibiyotik olarak adlandırılan bitkilerdir.
24:10Peki.
24:11Bunları sık sık tükettiğimiz zaman zaten antibiyotik içmiş gibi oluyoruz.
24:14Normal öğünlerinize siz çeşit kattığınız zaman aslında zengin bir sofra kurduğunuz zaman baharatı bol kullandığınız zaman ve çeşitli baharatlar kullandığınız zaman zaten çok güçlü bir beslenme modeline sahip oluyorsunuz.
24:26Bir de karbonhidrattan uzak duruyorsanız, nişastalardan, unlardan uzak duruyorsanız o zaman zaten bağışıklığınız güçlü çalışacak.
24:34Bu da çok güzel bir soru.
24:35Özellikle menopozda kemik erimesiyle çok karşı karşıya yok oluyor.
24:38Kadınlar değil mi?
24:39Erkekler değil ama.
24:40Kadınlar.
24:41Hormonal bir şey çünkü.
24:42Evet.
24:43Peki kemik erimesini önlemek için bir vitamin takviyesi var mı?
24:47Kemiklerim çok ağrıyor diyen sevgili seyircilerimize önerileriniz neler?
24:51Bu vitamini düzenli almak gerekiyor mu?
24:54Şimdi bir kere menopoz bir hastalık değildir.
24:56Bunu net olarak ortaya koymak gerekir.
24:58Menopoz fizyolojik bir süreçtir Nur.
25:01Eğer kadının üreme dönemi sona ermezse yani menopoza girmezse kadın uzun yaşayamaz.
25:06Dolayısıyla aslında fizyolojik olarak menopoz kadın için gereklidir ve korkulacak bir dönemde değildir.
25:11Kadınlar sanki menopoza girince bir dönem kapanmış gibi hayal ediyorlar.
25:14Öyle bir şey değil de hayatınızda yeni bir dönem açılıyor.
25:17Öyle görmekte fayda var ve kemik erimesi de sıcak basmaları da kaderiniz değildir.
25:21Hem kemik erimesini engellemek için hem de sıcak basmalarını engellemek için menopoz dönemine daha menopoza girmeden önce hazırlanmanız gerekir.
25:28Sigara içiyorsanız mutlaka bırakın.
25:30Alkolden uzak durun ve egzersiz yapmaya başlayın.
25:33Hayatınızda her gün yürüyüş olsun.
25:35Haftada iki ya da üç gün pilates tarzı yoga tarzı sporlar yapmaya çalışın.
25:39Beslenmenizi düzene sokun.
25:40Karbonhidrattan, tahıldan, nişastadan, undan uzaklaşın.
25:43Bunun yerine bol yağ, bol sebze, bol proteinle beslenin.
25:46Mutlaka omega 3 takviyesi alın.
25:48Mutlaka D vitamini takviyesi alın.
25:50Mutlaka magnezyum takviyesi alın.
25:52Eğer siz bu kurallara riayet ediyorsanız bir de iyi uyuyorsanız.
25:55İyi uyumak çok önemli.
25:56Bir de iyi uyuyorsanız size yetecek kadar.
26:00Her insanın uyku ihtiyacı farklı.
26:02Sabah dinç uyanıyorsanız, yorgun değilseniz, rahat uyanıyorsanız o uyku size yetti.
26:07Ben mesela magnezyumla bu işi çözdüm.
26:09Güzel, harika.
26:10Uyuyamayanlara?
26:12Magnezyum biskilisnat özellikle uyku için son derece iyi bir takviye.
26:15Gece yatmadan önce mis ve gerçekten hiç uyuyamayan iki arkadaşım vardı.
26:20Onlar da magnezyum kullanıyorlar gece yatmadan önce.
26:23Çok güzel, şifa olsun.
26:24Bir de böyle sinirli ve asebi ya da kaygılı bir dönemdeyseniz bir şey önerebilir miyim sizin tavsiyenizi?
26:31Emniyetle.
26:32Safran ne kadar faydalıymış.
26:34Evet.
26:35İnanamadım yani.
26:36Öyle gerçekten Safran antidepresan etki olarak çok güçlü bir etkiye sahip.
26:40Serotonin seviyesini yükseltiyor.
26:42Serotonin bizim uykumuzu düzenler, iştahımızı düzenler, hayattan zevki almamızı sağlar.
26:46Tüm entelektüel faaliyetlerimizi serotonin sayesinde gerçekleştiririz.
26:49Safran serotonin seviyesini yükselten çok güçlü bir bitki.
26:52Bununla ilgili antidepresanlarla karşılaştırmalı çalışmaları var.
26:55En az antidepresanlar kadar serotonini yükseltti.
26:58Fakat onların hiçbir yan etkisine sahip olmadığı gösterildi.
27:01Ne organ yetmezliği yapıyor, ne bağımlılık yapıyor, ne uyuşukluk yapıyor, ne de herhangi bir başka zarar veriyor size.
27:07Çünkü çok güçlü antoksidan bitki.
27:09Üstelik Safran'ın çok güçlü başka etkileri de var.
27:11Safran hem erkekte hem kadınla cinsel isteği artırıyor.
27:14Öyle mi?
27:15Erkekte ereksiyon kalitesini ve sperm kalitesini artırıyor.
27:17Biz kısırlık tedavisinde dahi Safran'ı kullanıyoruz.
27:20Ve özellikle cinsel problemlerde nedense çok sık görülüyor günümüzde.
27:24Erkeklerde Safran son derece etkili.
27:27Ben Safran'ı sizin tavsiyenizle gerçekten uyguladım kendimde.
27:33Şöyle ki inanılmaz güzel bir ruh haline sahip oluyorsun.
27:38Böyle pembe pembe bakıyorsun dünyaya.
27:40Ve şey değil şunu söyleyeyim.
27:42Mesela diğer o antidepresanların verdiği öyle bir uyuşukluk hali falan asla yok.
27:47Zombi hali olmuyor.
27:48Yok. Peki karaciğere falan bir olumsuz etkisi olur mu?
27:51Tam tersine çok güçlü antoksidan karaciğer temizliği yapıyor.
27:55Karaciğerde hiçbir zararı yok.
27:56Şifa kaynağı yani.
27:57Aynen öyle Safran gerçekten şifa kaynağı.
27:59Peki yazın kullanılabilir mi?
28:02Hani ciltlere kelenme vesaire olur mu?
28:04Yok öyle bir şey yok.
28:05O da yok.
28:06Yaz kış her zaman kullanılabilir.
28:08Safran gerçekten mucizevi bir bitki.
28:10Şunun da altını çizelim.
28:11Mesela arkadaşım benden görünce gitmiş Safran'ı almış ama Safran değil başka bir şey çıktı o.
28:17Onun da altını çizelim yani.
28:19Biz burada açık bitkiden bahsetmiyoruz.
28:20Safran ekstralerinden takviyelerinden bahsediyoruz.
28:22Açık bitki olarak maalesef Safran yerine Aspir satarak hile yapılıyor.
28:26Evet.
28:27Aspirin görüntüsü Safran'a çok benziyor.
28:28Çok benziyor.
28:29Safran çok pahalı, Aspir çok ucuz bir bitki.
28:31Dolayısıyla maalesef hileli satışlar var bu şekilde.
28:34Duyuyoruz, görüyoruz, şahit oluyoruz.
28:35Onun için açık bitki alırken çok dikkatli olmak lazım.
28:37Gerçek Safran olduğundan emin olmanız lazım.
28:39Yani aslında doğanın eczanesinde bu kadar kıymetli bitkiler varken biz neden kullanmıyoruz?
28:44Valla her yeri saçmış.
28:45Evet.
28:46Binlerce yıldır insanın oğlu fitoterapi biliyor.
28:49Bakın bizim pirimiz İbni Sina'dır, Hipokrat'tır.
28:51Neden?
28:52Çünkü onlar da fitoterapi uzmanıydılar.
28:54Onlar da bitkileri tedavide kullandılar.
28:56Dünyada tıp denildiği zaman akla gelen ilk şey fitoterapidir.
29:00Sizin modern tıp dediğiniz ekol hepitopu 70 yıldır var.
29:03Fitoterapi o kadar güçlüdür ki dünyada açılan her hastanenin yanına fitoterapi bahçeleri yapılmıştır.
29:08Bugün Londra'ya gittiğinizde Kew Garden'ı görürsünüz.
29:11Edinburgh'da, Paris'te, Lisbon'da bütün büyük şehirlerde tıbbi bitki yetiştiren bahçeler vardır.
29:16Bizde de vardı.
29:17Gerhard Nesiben'in yanında, Edirne Şifanesi'nin yanında, İstanbul'da tıbbi bitki bahçeleri vardı.
29:22Hatta bizim tıp fakültemiz kurulduğunda dahi, ilk tıp fakültemiz kurulduğunda 1830'larda tıbbi bitkiler bahçesi kurulmuştu yanına.
29:31Tıp fakültesinin tıbbi bitkiler bahçesi vardı.
29:33Yani tıp binlerce yıl boyunca tıbbi bitkileri tedavide kullandı.
29:37Günümüzde bunlara çağ dışı gözüyle bakılıyor.
29:39Yanlış.
29:40Fitoterapi bir bilimdir.
29:41Doktora seviyesinde eğitim verir.
29:42Dünyanın her yerinde uygulanır.
29:44Ve fitoterapi eczacanın ve doktorların işidir.
29:47Fitoterapiye çağ dışı gözüyle bakmak akıl tutulmasıdır.
29:50Çünkü fitoterapiyle ilgili her sene on binlerce yayın çıkıyor.
29:53Bilimsel yayın çıkıyor şu anda.
29:55Fitoterapi öyle aktar tıbbı falan değildir.
29:57Regülasyonları belirlidir.
29:58Ve fitoterapinin bizim ülkemizde gelişmesi de çok sevindiricidir.
30:01Gerçekten çok iyi gelişiyor fitoterapi.
30:02Valla sizi yıllardır tanıyorum.
30:04Ben size olan saygımdan dolayı sevgili doktorcum siz diyorum.
30:10Normalde gerçekten benim çok sevdiğim ve çok yakın arkadaşımdır.
30:14Ama hani meslek gereği ve sevenlerinin karşısında olduğu için
30:18gerçekten aklıyla vicdanı arasında uzun mesafe olmayan bir doktordur Mithat Taş.
30:23Sizin tanıdığım güne çok mutluyum.
30:26Seyircilerimiz de öyle.
30:27Çok güzel bilgiler, çok güzel sorular yazmışlar.
30:30Çok güzel cevaplar verdiniz.
30:31Beni onara ediyorsunuz. Teşekkür ederim.
30:33Ama öyle. Sizin gibilerin sayısı çoğalsın.
30:35Son bir şey. Çok kısa süremiz kaldı.
30:37Karaciğer temizliği için ne yapalım?
30:39En önemlisi milk thistle bitkisi.
30:41Yani deve dikeni.
30:42Ama enginar yaprağı ekstresi, kara hindi bağı gibi çok güçlü bitkiler.
30:45Yine berberis, vulgaris, karaciğer temizliğinde kullanıyoruz.
30:48Çok kısa söyleyeyim.
30:49Eczanede satılan her kimyasal ilaç karaciğeri toksiktir.
30:52Ama fitoterapide karaciğeri temizleyen, karaciğer etmezliğinde iyileştirilen dünya kadar bitki var.
30:57Ve sadece eczandaki ilaçlar değil, yedikleriniz de toksik değil mi?
31:01Yediklerimiz de tabii ki, tabii ki, tabii ki.
31:03Karaciğer de çok önemli. Karaciğerin...
31:05Benim enginar yaprağı kürüğüm var. En basiti odur.
31:08Enginarın yapraklarını atıyorlar biliyorsunuz.
31:10Atmayacaksınız. Etken madde yaprakların da var.
31:12Bir enginarın yapraklarını 2 litre kaynayan suya atın.
31:14İçine bir limon suyu sıkın ve kabuğunu da atın limonun.
31:17Kaynattığınız 5 dakika kaynatın. Ondan sonra sürahiye süzün.
31:20Sabah akşam birer bardak için.
31:22İşte kainatın şifa eczanesinden bir doktorun ışığında tarifler aldık.
31:29Öneriler de bulundu.
31:30Doktor Ümit Aktaş çok teşekkür ediyorum.
31:32Ben teşekkür ederim.
31:33Varlığınıza bin şükür valla.
31:34İyi eğlenceler. Sağ olun.
31:35Sizin gibi doktorların sayısı çoğalsın.