Category
🗞
HaberlerDöküm
00:00Dünyaya çarpma riski her geçen gün artıyor.
00:03İşte gezegen katili göktaşına karşı elimizdeki seçenekler.
00:09Bilim insanları bir şehri yok edebilecek büyüklükteki bir asteroidin 8 yıl içinde dünyaya çarpma ihtimali bulunduğunu belirtiyor.
00:18Ancak uzmanlara göre insanlık artık böyle bir tehdide karşı kendini savunabilecek teknolojiye sahip.
00:24İşte elimizdeki seçenekler.
00:30NASA yeni keşfedilen asteroidin 22 Aralık 2032'de dünyaya çarpma olasılığının %3.1'e yükseldiğini duyurdu.
00:39Bu, modern tahminler arasında büyük bir göktaşının çarpma ihtimaline yönelik kaydedilen en yüksek oran olarak değerlendiriliyor.
00:50Avrupa Uzay Ajansı Gezegen Savunma Ofisi Başkanı Richard Moisel paniğe kapılmayın uyarısında bulundu.
00:56Moisel, elde edilen veriler arttıkça çarpma ihtimalinin bir süre yükselmesini ardından ise sıfıra düşmesini beklediklerini ifade etti.
01:09Ancak bu düşük olasılığın gerçekleşmesi durumunda bile insanlığın çaresiz olmadığını vurgulayan Moisel,
01:152024 yere 4 adı verilen asteroidi etkisiz hale getirmek için kullanılabilecek bazı yöntemleri açıkladı.
01:27Bugüne kadar uygulanan tek gezegen savunma stratejisi bir uzay aracını doğrudan bir asteroide çarptırmak oldu.
01:342022 yılında NASA'nın çift asteroid yönlendirme testi kapsamında bir uzay aracı Dimorphos isimli 160 metre çapındaki asteroide kasten çarptırılarak yörüngesi başarıyla değiştirildi.
01:47Alternatif bir yöntem olarak yer çekimi traktörü adı verilen bir sistem öneriliyor.
01:57Bu yöntemde büyük bir uzay aracı asteroide yaklaşarak doğrudan temas etmeden kütle çekim gücüyle yönünü değiştirmeye çalışıyor.
02:05Bir diğer seçenek ise itici motorlarla donatılmış bir uzay aracının asteroide sürekli iyon akışı uygulayarak yörüngesini değiştirmesi.
02:13Bilim insanları ayrıca asteroidin bir yüzeyini beyaza boyayarak yansıtıcılığını artırmayı ve bu sayede güneş ışınlarının etkisiyle zaman içinde yönünü değiştirmesini sağlamayı da değerlendiriyor.
02:25Ancak bu tür yöntemlerin etkili olabilmesi için asteroidin mümkün olduğunca erken tespit edilmesi gerekiyor.
02:32Daha sert müdahale gerektiren bir senaryoda asteroide nükleer bomba ile müdahale edilmesi düşünülüyor.
02:43Hollywood yapımı Armageddon filmindeki gibi nükleer başlıkların asteroidin içine yerleştirilerek patlatılması yerine bir bombanın asteroidin yakınında infilak ettirilmesi planlanıyor.
02:54ABD'li araştırmacılar laboratuvarda gerçekleştirdikleri deneylerde nükleer patlamanın yarattığı X ışınlarının asteroidin yüzeyini buharlaştırarak yönünü değiştirebileceğini gösterdi.
03:05Ancak nükleer silahların uzaya gönderilmesiyle ilgili etik, siyasi ve yasal sorunlar nedeniyle bu seçenek son çare olarak değerlendiriliyor.
03:14Ayrıca patlama sonrası asteroidin daha küçük ve kontrolsüz parçalara ayrılma riski bulunuyor.
03:24Daha düşük risk içeren ancak benzer bir başka yöntem ise lazer kullanımı.
03:29Bir uzay aracından asteroidin yüzeyine yönlendirilen lazer ışınlarının yüzeyi buharlaştırarak yavaşça yönünü değiştirebileceği öngörülüyor.
03:38Laboratuvar testleri bu yöntemin teorik olarak mümkün olduğunu gösterse de uzmanlar şu an için daha öncelikli tekniklere odaklanıyor.
03:47Uzmanlara göre bu asteroidin yönünü değiştirmek mümkün olsa da bunun tüm gezegenin hızlı hareketine bağlı olduğu belirtiliyor.
03:54Son kararın ise hükümetler ve dünya liderleri tarafından verilmesi gerekiyor.
04:03Eğer tüm savunma yöntemleri başarısız olursa, asteroidin çarpacağı bölge önceden belirlenerek halkın tahliye edilmesi gibi önlemler alınabilecek.
04:12Avrupa Uzay Ajansı'ndan Moisell, asteroidin bir gezegen yok edici olmadığını ancak bir şehri tehdit edebileceğini belirtti.
04:207,5 yıl hazırlık yapmak için uzun bir süre diyen Moisell, çarpma ihtimalinin %97 oranında düşük olduğunu bir kez daha hatırlattı.