Oynatıcıya atlaAna içeriğe atlaAltbilgiye atla
  • 17.04.2025
Yunanistan, dün ilişkilerde olumsuz etkisi olacak yeni bir bir adım attı. Türkiye ile diyalogun sürdüğü bir dönemde Yunanistan, AB için maksimalist emellerini içeren ‘Deniz Mekansal Plama Sahaları’ adı altına yeni bir harita hazırladı. Harita 2007 yılında hazırlanan Ege’yi ve Akdeniz’in büyük kısmını Yunanistan’ın sayan ‘Sevilla haritası’nı akıllara getirdi. Türkiye bu tek taraflı girişime sert tepki gösterdi. Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklamayla Yunanistan’ın ‘Deniz Mekansal Planlaması’na tepki gösterdi.

Kategori

🗞
Haberler
Döküm
00:00Yunan medyasında Avrupa Birliği mevzuatı kapsamında deniz mekansal planlaması adı altında bir harita yayınlandı.
00:09O haritada Ege ve Doğu Akdeniz'deki ihlaller Ankara'nın tepkisine yol açtı.
00:14Dışişleri Bakanlığı o haritanın deniz yetki alanlarını ihlal ettiğine dikkat çekti.
00:18Yunanistan'ın tek yanlı tasarruflarının ve iddialarının ülkemiz açısından hiçbir hukuki sonuç doğurmayacağını bir kez daha vurguluyoruz ifadesi kullanılan açıklamada söz konusu tasarruflar ve oldu bitti teşebbüslerinin Türkiye açısından hukuki sonuç doğurmayacağı belirtildi.
00:37Dışişleri Bakanlığı Türkiye'nin de deniz mekansal planlamasını hazırladığına, Birleşmiş Milletler ve UNESCO nezdinde girişimlerde bulunulduğuna dikkat çekti.
00:45O planlama Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi tarafından yapıldı.
00:51Bu bir egemenlik ilanı değil. Tek taraflı yapılmış bir işlem. Bunun içerisinde Türkiye hangi bölgede neler yapacağını genel olarak göstermiş durumda.
01:01Deniz mekansal planlaması Türkiye'nin üç tarafındaki denizlerden azami oranda nasıl faydalanılacağını ortaya koyan, mavi vatana derinlik kazandıran bir çalışma.
01:10Denizlerin ekonomik kalkınma, gıda güvenliği ve çevre sisteminin sağlığı açısından kullanımını sağlamak amaçlardan.
01:17CNN Türk yayınında çalışmayı hazırlayan isimler arasında yer alan Prof. Dr. Yücel Acer mekansal planlamada,
01:24Ege Denizi'nde sınırların Türkiye'nin haklı taleplerine göre, yani iki ülkenin ana karaları esas alınarak ortaya konduğunu belirtti.
01:31Ege Denizi'nde Türkiye ile Yunanistan bir sınır belirleyebilmiş değil. Deniz alanlarını birbirlerinden ayıran sınırlar belirlemiş değiller.
01:39Ortaya koyduğu ve uluslararası hukuka dayanan talepleri var. O talep de aslında Ege Denizi'nin göz önünde tuttuğumuzda,
01:48bir nevi iki ana karayı esas alıp ortay hat şeklinde geçen bir çizginin, Türkiye'nin kıta sağlığını, Yunanistan'ın kıta sağlığından ayıran çizgi olması gerektiğini ifade ediyor.
01:59Adalara kıta sağlığı verilmeden, iki ülkenin ana karası dikkate alınarak kıta sağlığının ayrıştırılması sınırla belirlenmesi anlamına geliyor.
02:07Deniz hukuku Ulusal Araştırma Merkezi'nin bir sonraki adımı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin mekansal deniz planlaması olacak.

Önerilen