Gebelikte hipertansiyon, tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde 4-5 kadarında görülürken, dünya genelinde anne ve bebek ölümlerinin başlıca nedenleri arasında yer alıyor.
Kategori
🗞
HaberlerDöküm
00:00Gebeliğin hipertansif hastalığı tanısı, istirahat halindeki bir gebede periyodik aralıklarla ölçülen 2 tanson değerinin 140-90 ve üzerinde olması ile konulur.
00:19Tüm gebeliklerin yaklaşık %4-5 kadarında görülür. Oransal olarak fazla değildir ancak bunun önemi tablo olarak dünyada anne ölümleri sıralamasında ilk 3 sıralamada gebeliğin hipertansif hastalıklarını görüyor olmamızdan kaynaklanıyor.
00:35Ve aslında bu %60 kadarının önlenebilir olması nedeniyle bizim bu grup hastaları erken tanı ve tedavilerini koyarak süreçlerini yönetmemiz gerekiyor.
00:44Anne ve bebekte gebelikteki hipertansif hastalıklar ve gebelik zehirlenmesi, preeklamsı dediğimiz tablo bir takım komplikasyonlara yol açıyor.
00:53Özellikle utero-plasental akımın azalması yani rahime giden kan akımının azalmasıyla birlikte introterin gelişme geriliği dediğimiz bebekte gelişme kısıtlılığı olması bebekle ilgili komplikasyonlar arasında.
01:05Yine kan akımının azalmasına bağlı olarak fetal hipoksi dediğimiz oksijen bulgularının azlığı izleniyor bebekte.
01:13Aynı zamanda dekolman plasanta dediğimiz bebeğinin eşinin ayrılmasına bağlı ani bebek ölümü tabloları görülebiliyor.
01:19Ve yine bu annelerin doğumlarını anne hayatını ön planda tuttuğumuz için erkene almamız sebebiyle bebeği bekleyen prematürte dediğimiz erken doğuma bağlı komplikasyonlar izleniyor sıkça.
01:30Burada anne ile ilgili komplikasyonlardan bahsedecek olursak özellikle organ yetmezliği bulguları önemli.
01:37Karaciğer yetmezliği, karaciğer enzim yükseklikleri, böbrek yetmezliği, akciğer ödemi, kafa içi basınç artışına bağlı, tansiyon yüksekliği problemine bağlı,
01:47kafa içi kanamalar, görme bozuklukları, görme problemleri, bilinç durumu değişiklikleri ve en trajik komplikasyon olarak anne ölümünde bunlar arasında sayabiliriz.
01:56Özellikle gebelikteki hipertansif hastalık ve preeklamsi gebelik zehirlenmesi için risk grubunda olan gebelerden bahsetmemizde fayda var.
02:05Daha önceki gebeliğinde bu rahatsızlığı yaşayanlar ne yazık ki bir sonraki gebeliklerinde de topluma göre, normal popülasyona göre daha fazla risk altındalar.
02:14Onların tanınması ve yakın takibi çok önemli.
02:17Obezite önemli, obez gebelerde biz bunu daha sık görüyoruz.
02:21Diabet önemli, gestasyonel diabet de aynı şekilde.
02:24Kronik hipertansiyon, çoğul gebelikler, ileri anne yaşı dediğimiz 35 yaş üstü gebelerde daha fazla rastlıyoruz.
02:31Gebelikteki hipertansif problemlere ve ilginç olarak sedanter yani hareketsiz gebelerde de daha sık görüyoruz hipertansif hastalıkları.
02:39Biz önlemede bugün ne yapabiliriz dersek aslında tam olarak önlemek mümkün değil.
02:44Ancak kanıta dayalı çalışmalar ışığında bazı şeyler var yapılabilecek.
02:48Bir kere her gebenin rutin kontrollerine mutlaka önem vermesi gerekiyor.
02:52Onun dışında her kontrolde tansiyon ölçümü yapılmalı.
02:56Özellikle ilk 12 haftadan sonra yüksek riskli gruplarda düşük doz aspirin kullanılmasının preklamsiye gidişi %60 oranında önlediği görülmüş.
03:06Gebelik öncesinde 1 kilo fazlalığı varsa bunların kaybedilmesi, diabet varsa kontrolünün sağlanması,
03:12tansiyon problemi varsa bunun kontrol altına alınması önemli.
03:15Yüksek tansiyonu olan gebelerde 160'a 110 ve üzeri gebelerin ayaktan takibi değil de mutlaka yatırılarak hastanede izlenmesi komplikasyonların minimalize olmasını sağlayacaktır.
03:27Bunların dışında da özellikle gebe kadın kendisi de bu konuda bazı noktalarda uyanık olması gerekiyor.
03:35Özellikle rutin tansiyonun ölçümlerinin dışında eğer baş ağrısı hissederse, epigastrik ağrı dediğimiz mide ağrısı hissederse,
03:43ellerinde ve yüzünde ani başlayan ödem olursa, ani başlayan kilo artışı olursa veya bilinç durumu değişiklikleri olursa,
03:49140-90 ve üzerindeki tansiyonlarda kendisi de bir sağlık kuruluşuna mutlaka başvurması gerekiyor komplikasyonları önleme adına.
03:56Ve nadir görülen bir tablo var, postpartum preeklamsi sendromu dediğimiz.
04:01Bunlarda özellikle gebelik ve doğum sırasında tansiyonlar yüksek değil,
04:04ancak loğusalık döneminde de 140-90 ve üzerinde değerler görüldüğünde mutlaka vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları süreçlerin komplike olmadan yönetilmesini sağlayacaktır.