• 11 yıl önce
Mini Mental Durum Değerlendirme (MMSE) Testi Yaptırmak ve randevu almak için arayın 0532 158 35 55

1975 yılında Folstein ve arkadaşları tarafından geliştirilen bu kısa tarama testi demans taraması için en sık kullanılan testtir. On bir sorudan oluşur ve 30 puan üzerinden değerlendirilir. Tamamlanması yaklaşık 10 dakika sürer. Yirmi dört-otuz puan arası normal, 18-23 puan arası hafif demans, 17 puan ve altı ciddi demansla uyumludur. Oryantasyon, hafıza, dikkat, hesaplama, hatırlama, lisan, motor fonksiyon ve algılama, visiospasiyel yetenekleri test eder. Kolay ve hızlı uygulanabilir oluşu en büyük avantajıdır. Yalancı negatif ve yalancı pozitif olduğu durumları bilmek gereklidir. Hafif kognitif bozukluk, ilerlemiş kognitif bozukluk, frontal lob demansı, eğitim düzeyi düşük olanlar ve iyi dil bilmeyenlerde yalancı pozitif sonuç; eğitim düzeyi yüksek olanlarda yalancı negatif sonuç alınabilir.

Geçerlilik ve güvenilirliği demans, afektif bozukluk, afektif bozukluk ve kognitif bozukluk, mani, şizofreni tanıları olan 206 hasta ve 63 kişilik normal grup üzerinde yapılan bir çalışmada kanıtlanmıştır. Bu çalışmada hasta gruplarına göre MMSE'den alınan ortanca puanlar demansta 9.7, depresyonun eşlik ettiği kognitif bozuklukta 19, afektif bozukluk ve depresyonda 25.1, manide 26.6, şizofrenide 24.6, kişilik bozukluğunda 26.8, nevrozda 27.6, normallerde 27.6 bulunmuş, alınan skorun hastalığın ciddiyeti ile orantılı olduğu belirtilmiştir. Yirmi dört saat sonra tekrarlanan test sonuçları birbiriyle korele bulunmuştur. Ancak testin klinik değerlendirmenin yerini tutmayacağı belirtilmiştir. Türkiye'deki geçerlilik ve güvenilirliği ise 2002 yılında yaş ortalaması 77 olan 71'i demanslı 212 hastada test edilmiş ve farklı uygulayıcılar arası güvenilirlik tespit edilmiştir. Toplam puan iki grup arasında anlamlı farklı bulunmuş, 23/24 eşik değer duyarlı ve özgül olarak saptanmıştır. MMSE, Türk toplumunda ideal eşik değer 23/24 seçilerek hafif demans tanısında geçerli ve güvenilirdir. MMSE test için randevu 0544-724-36-50 ve 0533-373-81-23
Ergenlik Nedir?
Gelişim özellikleri açısından ergenlik, bedensel ve cinsel gelişmenin hızlı olduğu; çocukların cinsel yönden olgunlaştığı ve üreme yeteneği kazandığı bir dönemdir.
Kişilik gelişimi açısından ise ergenlik, cinsel kimlik oluşturmaktadır. Ergenin sağlıklı bir cinsel kimlik kazanabilmesi şu koşullara bağlıdır: İlk çocukluk yıllarından itibaren kendi cinselliği ile özdeşimi; model olan ebeveynle iletişimi; ailede kadın-erkek rollerinin belirlediği; ebeveynlerden birinin ya da ikisinin yokluğu. Ayrıca kendi cinsinden büyük bir kardeş özdeşimi kolaylaştırırken, ebeveynin sahip olmadığı karşı cinsten çocuğa duyduğu özlem cinsel özdeşimi olumsuz yönde etkilemektedir.

Category

🗞
Haberler

Önerilen