• 8 yıl önce
Çatışmaların devam ettiği Musul’da çemberin giderek daraldığı haberleri dikkatleri yeniden Musul’a çevirdi.

Irak‘ın Bağdat’tan sonra en büyük ikinci kenti Musul Haziran 2014’te terör örgütü IŞİD’in eline geçti.

Önce Saddam Hüseyin rejiminin belkemiği, ardından da El Kaide’nin kalesi olarak bilinen Musul’da şimdi de lideri Ebu Bekir El Bagdadi aracılığıyla kendini İslam Devleti olarak niteleyen IŞİD halifelik ilan etti.

Bir kaç gün içerisinde ele geçirilen kent kısa sürede örgütün başkenti haline geldi. Bu nedenle uzmanlara göre Musul’u kaybetmek IŞİD için sembolik açıdan “yıkım ve yok oluş” anlamına geliyor.

Musul’u IŞİD’den kurtarma amaçlı düzenlenen operasyona hangi güç ne amaçla katılıyor?

Operasyonda kimler yer alıyor?

Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin açıklamasıyla başlayan kuşatmaya, Irak ordusu, peşmerge güçleri ve ABD önlüğündeki koalisyon güçleri havadan destek sağlıyor

Operasyonda aynı zamanda Şii milis güç Haşdi Şabi, Sünni milis gücü Ninova Bekçileri (Haşdi Vatani), Saddam rejimine bağlı askerlerin koruduğu Nakşibendi Ordusu da yer alıyor.

IŞİD’in kontrolündeki kent peşmergeler ve Irak ordusu tarafından kuşatılmış durumda. Yaklaşık 4 bin 500 kişilik bir orduya sahip IŞİD, Irak ordusu, İran tarafından desteklenen Şii güçler, Türk askerleri, 5 bin Amerikan askeri ve 500 kişilik Fransız ordusundan oluşan 50 bin kişilik bir orduyla mücadele veriyor.

Irak

Irak hükümetine göre amaç sadece Musul’u teröristlerin elinden geri almak değil aynı zamanda bölgedeki Sünnilerin güvende olduğunun altını çizmek.

Irak Başbakanı Haydar El İbadi: “Musul’un bağımsızlığını kutlamak için Allah‘ın izniyle bu topraklarda bir araya geleceğiz. Tüm dinlerin bir arada toplandığı bir kent inşa edeceğiz” dedi.

Şiiler

Ülkede mezhep gerginliğinin önüne geçmek için Şii milis Haşdi Şabi güçlerinin Musul’a girmemesine karar verildi.

Peşmergeler

Mesud Barzani önderliğindeki Peşmerge kuvvetleri ise bu çatışmalarda ön cephede yer alıyor. Peşmerge, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) coğrafi yakınlığından dolayı Musul ve çevresindeki petrol yataklarına erişim sağlamak istiyor.

Türkiye

Osmanlı idaresinde 400 yıl kalan Musul, yüksek oranda Türkmen nüfusa sahip olduğu için de Türkiye açısından ayrı bir önem taşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdogan : “Biz kendi istikbalimizi ve istiklalimizi korumak için mücadeleyi nerede yürütmemiz gerekiyorsa orada olmak istiyoruz. Şu anda bunun yeri Musul. Öyleyse biz de Musul da olacağız” dedi.

Daeş sonrası plan nedir?

Musul’da aylarca sürmesi beklenen çatışmalarda yaklaşık bir milyon kişinin evlerinden edilmesi söz konusu.

Washington ve Iraklı yetkililere göre kentte Daeş sonrası için herhangi bir plan ve politika bulunmuyor.

Category

🗞
Haberler

Önerilen