Devlet korumasındaki bok böceği! Ağırlığının 10 katı itme gücüne sahip

  • 4 ay önce
Antik Mısır'da yaşamın, ölümsüzlüğün ve var oluşun simgesi olarak kabul edilen ve Mısır tanrılarının fresklerinde de yer alan Scarabeus sacer, halk arasında bilinen adıyla 'tezek', 'bok' ve 'gübre' böcekleri, Türkiye'nin en büyük subasar ormanı olan Karacabey Longoz Ormanı’nda korumaya alındı.

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Bizim gübre böceği olarak, tezek böceği olarak ifade ettiğimiz tür atropoda şubesinin bir grubundan hayvanımız atropoda şubesinden
00:13Koloptera dediğimiz kın kanatlılardan bir hayvanımız Karabeus Saker diye ifade ediliyor.
00:21Sert bir vücut yapısına sahip bu hayvanlar. Boyları yaklaşık 5 cm kadar uzayabilen bir hayvandır bunlar.
00:31Daha çok yumuşak topraklarda ve kumsal alanlarda bulunuyorlar.
00:37Daha çok sıcak bölgeleri de tercih eden bir hayvanımızdır bu.
00:42Bu hayvanın özelliği, büyükbaş hayvanların gübrelerini bıraktıkları sırada bu hayvanlar onların gübreleri üzerinde yaklaşık 3-7-8 cm çapında gübre küreleri oluştururlar.
01:04Bunu ön ayaklarıyla yaparlar. Zaten vücut yapıları hem baş kısımları hem toraks kısımları hem ön ve arka ayakları bu yapıyı bu küreyi oluşturmaları için müsaittir.
01:20Bir taraftan ön ayaklarıyla gübre üzerinden o küreyi oluştururlar.
01:25Sonra arka ayaklarıyla bu küre şeklinde oluşturdukları gübreyi iterek onu yuvasına kadar ya da açacakları yere kadar taşırlar.
01:41Kuvvetli bir hayvandır bunlar. Ağırlıklarının yaklaşık 10 katını, en az 10 katını belki daha fazlasını da taşıyabilme özelliklerine sahipler.
01:51Yumuşak topraklarda ve kumsal alanlarda oldukları için ve ayak yapıları, ön ayak yapıları, kafa yapıları da buna müsait olduğu için toprağı ve o kumsal kısmı kazarlar ve orada tüneller oluştururlar.
02:07Bu gübreyi de o tünelin içerisine götürür bırakırlar.

Önerilen