• 6 ay önce

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Amerikan Jeoloji Servisinin sağlamış olduğu zemin bilgilerinden yararlanarak oluşturduğumuz haritayı görüyorsunuz.
00:09Sağ taraftaki haritada görmüş olduğunuz renk farklılıkları zemin türüne göre zeminin dayanıklılığını gösteriyor.
00:20Kırmızı zeminler sorunlu zeminler, dayanımı daha düşük olan zayıf zeminler.
00:26Sarıdan yeşile maviye doğru zemin dayanımı artıyor.
00:33Mavi renkli olanlar en dayanıklı zeminler oluyor.
00:37Burada ya buradan bulunduğunuz konum bilgisini seçerek sorgulamak istediğiniz yere gidiyorsunuz
00:46veya adres bilgisi buradan girip adres bilgisiyle sorgulamak istediğiniz yere gidebiliyorsunuz.
00:55Veya harita üzerinde ilgilendiğiniz yeri tıklayarak bu bölgeyle ilgili, o noktayla ilgili, konumla ilgili zemin bilgilerine uğraşabiliyorsunuz.
01:07Burada gördüğünüz üzere zeminin hangi sınıfa girdiğini görebiliyorsunuz.
01:13Güçlü, zayıf, orta şeklinde.
01:18Ülkemiz bir deprem ülkesi. Sürekli depremler gündeme geliyor.
01:23Bununla ilgili haberler çıkıyor.
01:25Bu noktada tabi bu haberlerde bazen bazı illerimizin isimleri sayılıyor.
01:30İlçelerimizin isimleri sayılıyor. Mahallelerin isimleri sayılıyor.
01:34Bu anlamda aslında zeminlerin böyle bütün bir ilin, bütün bir ilçenin zemininin kötü olması diye bir şey söz konusu değil.
01:42Bir süreksizlikler söz konusu zeminle ilgili.
01:45Bir ilçenin belli kısımları zemin bakımından iyi olabilirken başka bir kısmı kötü olabiliyor.
01:53Ancak genel kapsamda il, ilçe ismi sayıldığı zaman vatandaşlarımız tamamen toptan bir şekilde evleri ve zemin bilgisiyle ilgili kuşkuya düşebiliyorlar.
02:04Biz bununla ilgili vatandaşlarımıza sağlıklı bilgi verebilmek amacıyla kendi konumlarında zemin durumlarını öğrenebilecekleri bir web tabanlı, internet tabanlı bir uygulama gerçekleştirmek istedik.
02:20Bunun için de Türkiye'nin tüm zemin bilgilerini içeren, jeofizik datalarını içeren verileri Amerikan Jeoloji Servisinden temin ettik.
02:31Bu zemin bilgilerini, verileri işleyen bir algoritma kullanarak bu algoritmayı web tabanlı çalışacak şekilde ve vatandaşlarımıza kendi evlerinin adreslerine girdiklerinde ya da mobil telefonları üzerinde konum bilgisini açarak bulundukları konumun zemin bilgisini öğrenebilecekleri bir interaktif, etkileşimli bir uygulama geliştirdik.
02:58Bu uygulama sayesinde artık vatandaşlarımız kendi oturdukları yerle ilgili ya da bir yerden ev satın almak istediklerinde bu yerle ilgili genel anlamda mahalle bazında en azından, parsel bazında değil ama mahalle bazında en azından o mahallenin zemin durumuyla ilgili bilgi edinme kolaylığına erişecekler.
03:23Burada işte zemin sağlam mı, hangi seviyede, orta seviyede mi, zayıf seviyede mi, güçlü seviyede mi bunu deprembiz.com.tr olarak sosyal sorumluluk projesi anlamında geliştirmiş olduğumuz siteye girerek özgürce hiçbir bedel ödemeden bunu öğrenebilecekler.
03:43Biz bunu Zonguldak Brent Eğitim Üniversitesi olarak çözüm ortaklarımızla birlikte bir sosyal sorumluluk projesi olarak gerçekleştirmiş olduk.
03:52Böylece de vatandaşlarımız en azından her çıkan haberde kendi zeminleriyle, kendi lokasyonlarıyla ilgili endişeye kapılıp kapılmama noktasında kendileri detaylı bir sorgulama yapabilecekler.
04:07En sağlıklı bilgi elbette ki sahada, parsel bazında zemin etiketi yapılarak elde edilebilir ama bu veriler Amerikan Jeoloji Servisinden sağladığımız verilere dayanarak üretmiş olduğumuz bu uygulama en azından mahalle bazında vatandaşlarımıza bilgi verecek.
04:25Şu an bölgenin zeminini görebiliyoruz sistem üzerinden. Geliştirme fikirleriniz var mı?
04:35Geliştirme fikirlerimiz var. Bu birinci evre sadece zemin bilgilerini sorgulayabiliyorlar ama ikinci fazla şu anda üzerinde çalışıyoruz arkadaşlarımızla birlikte.
04:44Vatandaşlarımız bir sonraki geliştirme aşamasında hem bölgelerindeki fayları görebilecekler hem de bu fayların kaç büyüklüğünde deprem üretebildiğini en son kaç yılında kırıldığını o günden bugüne ne kadar enerji biriktirmiş olduğunu da görebilecekleri şekle uygulamamızı getireceğiz bu yıl içerisinde.
05:04Bunu tamamlayacağız diye düşünüyoruz.

Önerilen