Yozgat Bozok Üniversitesi, kenevir katkılı yapı malzemesi için patent aldı

  • 2 ay önce
Yozgat Bozok Üniversitesi'nin Mühendislik Mimarlık Fakültesi'nde geliştirilen kenevir katkılı yapı malzemesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Malzemenin ısı konforu, dayanıklılık, ses yalıtımı ve yangına dayanıklılık gibi özellikleri yıllar içinde gözlemlenerek rapor edildi. Patent, üniversitenin aldığı ilk patent oldu.
SEYFİ ÇELİKKAYA
(YOZGAT)- Yozgat Bozok Üniversitesi'nin Mühendislik Mimarlık Fakültesi'nde geliştirilen kenevir katkılı yapı malzemesi patent aldı. Endüstriyel kenevir alanında ihtisaslaşan üniversitenin bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında deneyimlediği ve 'Isı konforlu kenevir esaslı bir yapı malzemesi' adlı çalışma, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından üniversite adına tescillendi.
Yozgat Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr.

hbrlr1.com/cbiybfblkckckl

Category

🗞
News
Transcript
00:00Bu, yangın, alev, direnç tepsisi.
00:20Yanmak, tutuşmazlık haldeki olduğunu göstermeyeceğiz.
00:30Evet,
01:00evet,
01:06evet,
01:12evet,
01:18evet,
01:26evet,
01:30evet,
01:36evet,
01:42tamam, tamam yanıyor, yanar.
01:47İnsanların algısı bu ne yapıyor? Yanıyor.
01:50Kenevir evet yanıyor ama kenevir tuğla yanmıyor.
01:54Biraz önceki deneyimizde de sizlere bunları açıkça gösterdik.
02:00Evet, kenevirle oluşturduğumuz duvarların elde ettiğimiz malzemenin ses yalıtım özelliklerini de ölçerek ve diğer malzemelerle kıyaslayarak performansını ortaya koyuyoruz.
02:22Bu araştırma sonuçlarımıza göre de kenevirin diğer malzemelerle beraber ses yalıtımında kullanılabilecek bir yapı malzemesi oluşturduğunu çalışmalarımız gösterdi.
02:37Evet, yine görmüş olduğunuz yalıtım malzemelerinden XDA, XDS ve doğrudan beton duvar, bu tünel kalıp sistemlerde kullanılan betona ve perdeleri temsil etmek amaçlı ve burada da görmüş olduğunuz kenevirden üretilmiş bir yapı malzemesi.
02:56Hepsini beraber deneye tabi tutup birbirlerinin performanslarıyla da karşılaştırma yapıyoruz.
03:06Evet, bu görmüş olduğunuz kenevir tuğlasıyla inşa edilmiş farklı özellikteki kenevir binalar. Bunların içerisinde ayrıca gaz beton ve geleneksel tuğlayla da üretilmiş binalar yer almaktadır.
03:36Bozok Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doçent Doktor Yurşak Şahin, patente alınmış kenevir tuğlasıyla ilgili bu ürün binalarda ısıl konforu sağlayacaktır.
03:49Bu ısıl konforunu nasıl sağlayacak? İçerisine kenevirin içerisine yerleştirmiş olduğumuz fazla değiştiren malzemelerle ısıl konforu sağlayacaktır.
04:00Soğuk havalarda binaların içerisinde eviniz 22 derece iken dış ortam 5-10-15 derece olduğu zaman binalarınızdaki sıcaklık düşecektir.
04:14Bu düşme esnasında normal yalıtım malzemeleriyle bir performans elde edilirken yani siz 20 dereceye geldiğinde binada termostat devreye girecek, kombi yanacak, tekrardan sıcaklık arttırılıp 22 derecelere çıkacak gibi durumlar olurken
04:38bizim bu malzememizde biraz önce sizlere bahsettiğim içerisine kattığımız diğer malzemeler sayesinde bu malzemelerin emdiği enerjiyi hava sıcaklığı düşerken dışarıya tekrardan salmasıyla sıcaklık evimizin içerisinde 22 derecede kalmaya devam edecektir.
05:01Böylelikle sağlanan ısıl konforuyla ekonomik kazançlar da elde edilecek ve tasarruflar sağlanacaktır.
05:10Binanızın yer aldığı coğrafyanın soğukluğuna göre değişir. Kabaca %30 ve %50 arasında tasarruf sağlanmasını umuyoruz.
05:23Yapı yönetmeliklerine göre bir sınırımız yok. Bizim iddiamız bölme duvarlar. Yani kenevirle elde edilecek duvarlar. Dolayısıyla kenevirle siz duvarlarınızı yaptıktan sonra binanızın kaç kat olduğunun hiçbir önemi yok.
05:42Burada da yalıtımı sağlıyoruz. Isı yalıtımıyla beraber ısıl konforu sağlıyoruz. Yani sizin evinizde bu malzemeyi kullandığınız zaman 25 derece, 22 derece artık iç ortam sıcaklığını kaç dereceye ayarlamışsanız veya kaç olmasını istiyorsanız o sıcaklık arasında uzun süre kalmasını sağlıyoruz.
06:06Yalıtımın yanında konfor üretiyoruz. Bu patentli ürünümüzün ayrıca ısıl konforunun yanında yangın ve alev direnci ayrıca ses yalıtım özellikleri de incelenmiştir.
06:22Laboratuvarımızda bununla yönelik deneyler gerçekleştirilmiş ve mevcuttaki yapı malzemeleriyle kıyaslanarak performansları ortaya konmuştur. Sonuçlarımıza göre kenevir tuğlayla elde edilen malzemelerin yanmaz özellikli olduğu ve yeterli derecede ses yalıtımı sağladığı ve böylelikle ses konforu gerçekleştirdiği elde edilmiştir.
06:52Altyazı M.K.
07:22Altyazı M.K.

Önerilen