• 3 ay önce

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00O zaman Ekim'de kalemi aldı Sayın Hanım'a.
00:17Görüldüğü üzere çok da böyle düzgün bir yazısı yok ki Mustafa Kemal'in zaten karakteristik yazısı bu şekildedir, el yazısı karışıktır.
00:24Mektubun yazıldığı tarihlerde Sayın Hanım da İstanbul'da ikamet ettiğini anlıyoruz.
00:29Çünkü Çengelköy'ün de Kuleli'de set başında 12 numaralı hanede ifadesiyle bitiriyor mektubu.
00:45Babası Kuleli Askeri Lisesi'nden emekli.
00:50Mektup ise Sayın Hanım'ın yazdığı mektup.
00:54Temmuz 1916 tarihli iki sayfalık bir mektup bitirmiş gayet de güzel bir samimi bir mektup olmuş Sayın Hanım'ın yazdığı bu mektup.
01:12Tabii ki çalışma Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusunun hayatına dair önemli bir dönemi aydınlatıyor olması açısından önemliydi.
01:23Biyografisi üzerine hali hazırda literatürde oldukça geniş külliyatlı bir çalışma listesi var.
01:30Fakat bu çalışmaların içerisinde Mustafa Kemal'in daha çok böyle meslek hayatı ve daha sonra daha çok meslekle ilgili başarıları, zaferleri, özel hayatı da var.
01:44Ancak çocukluk hayatına, hayatının ilk dönemlerine ait özellikle ailesiyle olan ilişkilerine dair kısımlar birazcık eksik.
01:53Bu mektup da daha çok bu alanı dolduran bir mahiyete sahip olması açısından bizim çalışmamızın kıymet katan tarafı aslında bu boyutu oluyor.
02:07Mektuplar Mustafa Kemal Paşa'nın süt kardeşi olarak ilk defa karşılaştığımız bir şahsiyet tarafından Sayım Hanım tarafından 1916 yılı içerisinde kaleme alınmış.
02:20Temmuz ayı içerisinde o tarihlerde Mustafa Kemal Paşa 2. Ordu'ya bağlı olarak 16. Kolordu Komutanı vazifesiyle Diyarbakır'da Silivan'da görev yapıyor.
02:31Mustafa Kemal'e süt hemşireniz hitabıyla biten bir mektup göndermiş.
02:37Bu mektupla bu mektubun sonundaki hitapla Mustafa Kemal'in Kuleli'de bugünkü o zamanki Setbaşı olarak adlandırılan bir bölgede ikamet eden bir süt hemşiresinin olduğu.
02:52Mustafa Kemal gibi Makedonyalı aslan tırhalalılar ve eşi bir tabip albay Kuleli Askeri Lisesi'nde.
03:02Sayım Hanım'ın eşi Nejat Bey telsiz telgraf memuru ve mühendis gönüllü olarak Birinci Dünya Savaşı'na katılmış ve görev yeri olarak da Mustafa Kemal'in görev bölgesine çıkmış tayini.
03:19Ve bu mektubun yazılma nedeni de aslında çok uzun zamandır birbirlerinden kopmuş olan temas etmemiş olan yaklaşık Sayım Hanım'ın mektupta aktardığı bilgilere göre 18 yıldır görüşmüyorlar.
03:3218 yıl sonra bu vesileyle ilk defa iki süt kardeş birbiriyle temas kurmuş oluyorlar.
03:37Mustafa Kemal Paşa Sayım Hanım'ın bu Temmuz 16'da yazdığı mektuba tabii dönemin şartları savaş ortamı mesaisi nedeniyle birkaç ay sonra ancak Ekim ayında yanıt verebiliyor.
03:50Ekim ayında verdiği yanıtta daha ayrıntılı bilgiler öğreniyoruz Mustafa Kemal'in aktardıklarından mesela ilk nasıl karşılaştıkları tanıştıkları ve daha sonra çok uzun bir süre niye görüşemediklerine dair.
04:05Ve bu bilgiler bize gerçekten Mustafa Kemal'in bu çocukluk ve ilk gençlik yıllarına dair eksik bilgilerimizi tamamlamak adına ya da var olan bilgileri teyit etmek adına çok önemli bir şey sunuyor, veri sunuyor.
04:20Bundan sonra görüşüp görüşmediklerine dair yani fiziksel bir temas kurup kurmadıklarına dair bir bilgimiz yok.
04:26Belgeler ışığında ya da var olan kaynaklardan incelediğimiz kadarıyla ancak Nisan 1923'te yani bu mektuplaşmadan uzun bir süre sonra Mustafa Kemal'in Sayım Hanım'a 100 TL civarında bir nakdi yardımda para yardımında bulunduğuna bir aracı vasıtasıyla yine belgelerden arşivdeki belgelerden ulaşıyoruz.
04:51Bu da demek oluyor ki irtibatı kopartmamışlar fakat fiziksel anlamda görüşüp görüşmediklerini tam olarak bilmiyoruz.
05:00Tabii ki biz bu çalışmayı daha da devam ettirmek ve Mustafa Kemal'in özellikle hayatın ilk dönemlerine ait bilgi eksikliğini gidermek istiyoruz.
05:08Sizin vesilenizle de buradan bir çağrı yapmış olalım.
05:12Sayım Hanım'ın günümüzde hayatta olan yakınları, aile dostları ya da çevresinden konu hakkında bilgisi olanlar ya da bizimle paylaşabilecek olanlardan bu konuda katkı bekliyoruz.

Önerilen