• 2 hafta önce

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00MÜZİK
00:14Sevgili Cumhuriyet TV izleyenleri, hoş geldiniz yayınımıza.
00:17Bildiğiniz üzere Suriye'de Esad muhalifi HTŞ önderliğindeki gruplar önce Halep'i ele geçirdiler ardından Hama'ya yöneldiler.
00:25Güney'e doğru Hama'nın ardından Humus'u da hedefleyerek ilerlediklerini söyleyebiliriz.
00:30Burada aslında uzun yıllardır bir nevi sükunetin olduğunu söylediğimiz bölgelerde neredeyse bir haftada bir anda harita değişti.
00:38Elbette bölgede hem askeri varlığı sebebiyle hem de başka gruplarla çatışmaları ve çıkarları sebebiyle Türkiye'nin ciddi bir, önemli bir aktör olduğunu söyleyebiliriz.
00:51Bizler de elbette iç kamuoyu bu olayları, bu gelişmeleri yakından takip ediyor.
00:55Sizler için bu ekranlarda konuşuyoruz, bugün de konuşmayı sürdüreceğiz.
00:59Özellikle Türkiye'nin bu meseleye dair politikaları ve iç kamuoyunda yaşananların nasıl algılandığına yönelik konuşacağız bugün.
01:06Konuğumuz doçent doktor Fatih Yaşlı, hoş geldiniz.
01:10Hoş bulduk, merhabalar.
01:12Şimdi Sayın Yaşlı dilerseniz şuradan başlayalım.
01:15Bildiğiniz üzere aslında iktidarın Suriye politikası uzun yıllardır da eleştiriliyor.
01:20Biz zamanında Emevi Camii'nde namaz kılma hayallerini bile duyduk.
01:25Şimdi bu son yaşananlara da aslında ciddi ciddi sevinenler var.
01:29Buradan bir beklentiye girenler var.
01:32Bizzat miliyetçi kesim diyebiliriz.
01:34Devlet Bahçeli'nin Halep Türk'tür, Türk oğlu Türk'tür dediğini de duyduk.
01:38Şimdi bu bakış açısını nasıl değerlendiriyorsunuz?
01:41Bu kişiler bu yaşananlara neden seviniyorlar?
01:45Bunun hem MHP özelinde bir takım nedenleri var, hem genel nedenleri var.
01:50Yani zaten AKP sizin de söylemiş olduğunuz gibi bu Suriye'de yaşanan iç savaşın aslında doğrudan taraflarından biri.
01:57Arap baharında ortaya çıkan rüzgarı bir şekilde komşu ülkede rejim değiştirmek ve sonrasında orada bir ihvan rejimi kurup onun hamiliğini üstlenmek açısından bir fırsat olarak görmüştü AKP.
02:09Bununla ilgili ciddi ilerlemeler de sağlamışlardı.
02:13Yani Halep bundan önce bir kez daha düşmüştü.
02:15Cihatçıların kontrolüne girmişti.
02:17O ilerlemede aslında taşeron güçleri kullanıyorlardı.
02:21Kullandıkları güçler işte Suriye ihvanı, bir takım cihatçı gruplar, bir takım Türkmen gruplar, eski adı ÖSOV, şimdiki adı Suriye Milli Ordusu olan yapılanma vs.
02:31Sonrasında özellikle 2015-2016'dan itibaren Rusya'nın sahaya inmesiyle birlikte denklem değişmeye başlamıştı.
02:38Yani bir yandan Rusya, öte yandan İran devrim muhafızlarından milislerin Suriye'ye gelmesi, öte yandan Hizbullah savaşçılarının Lübnan'dan Suriye'ye gelmesiyle birlikte cihatçı güçler büyük ölçüde geriletilmişti.
02:50Ama daha sonrasında özellikle Yedik'in saldırılarından itibaren yani Hamas'ın düzenlediği o Aksa Tufanı operasyonundan sonra İsrail önce Gazze'ye saldırdı.
02:59O esnada başka şeyler de yaptı.
03:01Yani bir yandan Gazze'de bir soykırım yaparken öte taraftan bir süre sonra Lübnan'a bir cephe açtı.
03:06Orada Lübnan Hizbullahı ile bir savaş başlattı.
03:09Ama aynı zamanda da Suriye toprakları üzerinde de hem Hizbullah savaşçılarının bir kısmını yok eden operasyonlar düzenliyordu bir süredir.
03:18Aynı zamanda İran devrim muhafızlarına yönelik de saldırılar gerçekleştiriyordu.
03:23Şimdi önce Gazze'yi yıkıp yıktıktan sonra da Hizbullah ile bir ateşkes anlaşması imzaladıktan sonra cihatçı güçlerin sahada artık Suriye devletinin ordusunun da zayıflığını bir fırsat bilerek
03:35ve hem Hizbullahçıların, Hizbullah militanlarının hem de aynı zamanda devrim muhafızlarının sahada daha az yer almasını fırsat bilerek bir saldırı başlatacağı görülüyordu.
03:45Konuşuluyordu son birkaç aydır özellikle.
03:47Ama işte hem Batı'nın hem de AKP'nin henüz izin vermediği söyleniyordu.
03:52Fakat Hizbullah saldırısı Hizbullah ile yürütülen savaşın ateşkese varıldığı gün neden yahu Esad'a yönelik bir uyarıda bulundu ve hemen ertesinde bir cihatçı saldırısı geldi.
04:02Antlaşılan o ki sahada İran ve Hizbullah'ın yokluğu Rusya'nın Ukrayna savaşına konsantre olması ve Suriye'nin yaptırımlardan kaynaklı yaşadığı ekonomik çöküntüyle birlikte
04:14ordunun da moralinin bozuk olması, darmadağın olması cihatçı güçlerinin elini güçlendirdi.
04:19Dolayısıyla AKP MHP ikilisinin kendilerinin yaptığı bir yatırıma sevinmeleri normal.
04:24Onlar zaten en başından itibaren Suriye'nin kuzeyinde bir tür Türkiye korumasında olan bir cihatçı devletinin, elkaide devletinin karşısında değil tam tersine destekçisiydiler.
04:35Yani Cilvegöz'ü sınır kapısını örneğin kapatsanız bu cihatçıların hiçbir yerden bir gelir elde etme, ticaret yapma şansları yok.
04:42Oralarda Türk parası kullanılıyor, orada Türkiye ciddi anlamda oraya kaymakam atıyor, vali atıyor, okullar açıyor ve bir tür aslında toprak genişletme fetih hayallerinin söz konusu olduğunu görüyoruz biz.
04:55MHP'ye gelince onun özel nedeni şu, özellikle Suriye Milli Ordusu denilen yapılanmanın içerisinde çok sayıda böyle farklı isimli Tugaylar var.
05:06İşte bilmem ne Tugay'ı şu Tugay'ı falan filan. Onlardan bazıları doğrudan Türkiye'ye bağlı, MİT'e bağlı olarak çalışıyorlar ve aynı zamanda çoğu Türkmen olduğu için MHP ile doğrudan koordinasyon içerisinde hareket ediyor.
05:19Hatta o Türkmen komutanlardan bazıları Türkiye'ye gelip doğrudan genel merkezde MHP genel merkezinde devlet bahçeyi de ziyaret ettiler.
05:28Birlikte fotoğrafları var, çok da olmadı. Dolayısıyla MHP'nin milliyetçiliği açısından da uygun bir atmosfer var.
05:35Yani oraya o kaleye Türk bayrağı asılması, 82 Halep, 83 Musul sloganlarının yükselmesi aslında Türkiye'nin içerisindeki yeni bir milliyetçi dalgayı yükseltmek,
05:46iktidarın içerisinde bulunduğu özellikle ekonomik krizden kaynaklı popülarite kaybını telafi etmek, yeniden bir hegemonya tesis etmek için şu an biz Suriye Savaşı'nın dış politikasının içeriğe de tahvil edildiğini,
05:58içeride bir iç cephe kuralım, muhalefet fazla sesini çıkartmasın, ekonomi çok konuşulmasın, milliyetçilik rüzgarları essin, insanlar Osmanlı rüyaları görsün, fetih rüyaları görsün diye kullanıldığını görüyoruz.
06:11Peki Sayın Yaşlı, aslında bölgede birçok aktör var, Rusya orada bir aktör, cihatçı gruplar var, Esad var bir biçimde kendi yönetimini, rejimini muhafaza etmeye çalışıyor vs.
06:22Türkiye'nin oradaki askeri varlığı, askeri harekatlar aslında politik hedeflere hizmet ederler, bir sonuca ulaşmak için yapılırlar.
06:32Türkiye'nin tam olarak ne hedeflediğini biliyor muyuz? Siz baktığınızda ne görüyorsunuz?
06:39Yani muhtemelen askeri ve azami hedefler var.
06:43Askeri hedef, Suriye'nin kuzey batısında yani Fırat'ın batı yakasındaki El-Kaide emirliğine kimsenin dokunamaması ve oranın dediğim gibi Türkiye'nin bir alt devletçi olması,
06:54yani Türk Lirası'nın geçtiği, Türk yöneticilerin varlığını gösterdiği, TSK'nın oradaki cihatçıları eğittiği vs. bir yapı olması düşünülüyor.
07:01Bu askeri talep ama öte yandan bir haftada önce Halep'in birkaç saat önce de Humus'un düşmesiyle birlikte muhtemelen cihatçılar el yükselttiler.
07:11Ve şimdi sıradaki kentlere yani Hums'a, Laskiye'ye, Şam'a doğru yürüme planları yapacaklar.
07:17Eğer İran ve Rusya, bir de elbette Irak'taki bazı güçler hızlı bir şekilde devreye girip,
07:25Hama kent merkezindekinden artık diğer şehirlere yönelik bu ilerlemeyi durdurmazlarsa, bu sefer azami hedef Şam rejiminin yani Esad yönetiminin devrilmesi
07:37ve işte orada sadece Kürt bölgesinin dışında yani Fırat'ın kuzey doğusundaki Rojava tabir edilen Amerikan korumasındaki bölgenin dışındaki bütün bir Suriye'nin cihatçıların kontrolüne geçmesi anlamına gelecek.
07:50Yani orada bir artık mezhepçi, cihatçı, siyasal İslamcı, tıpkı işte Taliban gibi bir cihat devleti kurulmuş olacak.
07:58Buna da muhtemelen çok itirazlı olmayacaktır Türkiye'nin.
08:01Öte yandan tabii farklı planlar yapılıyor olabilir.
08:03Şöyle bir farklı plan olabilir.
08:05Örneğin Esad komple diyebilirse, Şam'da yönetim değişirse, Rojava'da Kürt coğrafyasında Kürtlerin ili daha kolaylaşabilir.
08:14Yani çünkü eninde sonunda Şam'la aralarında ciddi gerilimler olabiliyordu.
08:18Halbuki şimdi cihatçılarla Kürtler arasında Amerikan merkezli ve Avrupa merkezli bir barış tırnak içinde tesis edilirse taraflar birbirlerine dokunmayacaklar.
08:27İkisi de bizimle hareket ediyor nasıl olsa denilirse.
08:30O saatten sonra Rojava bölgesi ciddi anlamda özerkliğini resmileştirebilir.
08:35Belki Türkiye şu an bunu fark etmiş olabilir AKP iktidarı ve belki de cihatçıların daha fazla ilerlemeden işte sadece Suriye'nin kuzeyindeki kritik kentleri elinde tutmasının kendileri açısından avantaj olduğunu ve dolayısıyla üçe bölünmüş bir Suriye'nin,
08:49bütünüyle cihatçılar tarafından kontrol edilen değil ama üçe bölünmüş yani ülkenin güneyini Esad'ın kontrol ettiği, kuzeyin batısında cihatçıların doğusunda ise Kürtlerin olduğu üçe bölünmüş bir Suriye'nin belki de kendi çıkarları açısından daha faydalı olduğunu düşünmeye başlamış olabilir.
09:05O zaman burada aslında YPG teorilini tamamen bitirmek sürekli duyduğumuz bu sözün hedeflenmediğini mi söylüyorsunuz?
09:15Bu mümkün değil zaten yani ABD Türkiye'ye hava sahasını açmadığı sürece ki hiçbir zaman açmıyor aynısı Rusya için de geçerli.
09:23Oraya yönelik yani Rojava bölgesine yönelik kapsamlı bir askeri harekata girişmek mümkün değil bunu zaten yapamazlardı.
09:31Şimdi sanki yapılmaya çalışılan şey yani üçe bölünmüş Suriye'nin varlığını kabul etmek ve işte YPG Rojava bölgesiyle de Amerika'nın belirleyiciliği altında bir tür fiili saldırmazlık anlaşması, iyi geçinme anlaşması yapmak.
09:45Sanki iş oraya doğru gidiyormuş gibi görünüyor.
09:47Eğer dediğim gibi İran ve Rusya sahaya inip tekrar sahada Suriye ordusunu da toparlayarak yeni bir karşı saldırı başlatmazlarsa bizim karşımıza çıkacak olan manzara tablo üçe bölünmüş bir coğrafya gibi görünüyor.
10:00Peki şimdi burada aslında meselenin içeride nasıl konuşulduğuna devam edelim ama İran ve Rusya'nın az önce de bahsettiğiniz 2013-2014'lü yıllarda olduğu gibi aslında bir yandan Hezbollah cephesi var bir yandan Ukrayna Rusya'yı yıllardır hatta yoran bir cephe.
10:16Burada bir karşı saldırı bekliyor musunuz sizce özellikle Rusya açısından soralım kaybettiği bölgeleri artık Esad'ın yeniden kazanması bir karşı saldırıyla haritanın yeniden değişmesini mümkün görüyor musunuz?
10:31Şimdi şöyle iddialar var deniliyor ki Trump geldiğinde Ukrayna savaşını durduracağı için Amerika Birleşik Devletleri Rusya'ya sen Suriye'de fazla müdahil olma bizde orada bir fiili durumu artık resmi duruma yani bir ateşkes bir barış anlaşması ve işte Ukrayna'nın NATO üyeliğinin uzun yıllar boyunca ertelenmesi Rusya'nın ele geçirdiği toprakların Rusya'da kalması gibi bir mutabakattan söz ediliyor buna varılabilir deniliyor.
10:57Bunun karşılığında Suriye olduğu söyleniyor şimdi bu ne kadar doğrudur değildir bilemiyoruz ama kendi coğrafyası dışında dünya ölçeğinde Rusya'nın iddialı olabildiği tek yer Orta Doğu Orta Doğu'da da sadece Suriye yani tek yabancı üssünün olduğu yer Rusya.
11:12Eğer Rusya bugün tarihinin ne zaman olacağı belli olmayan muhayyel bir ateşkes barış uğruna Orta Doğu'daki son kalesinde teslim ederse o onun emperyal iddialarına gölge düşürür dolayısıyla burada bir süre sonra muhtemelen Rusya daha etkili bir müdahale izleyecektir diye düşünüyorum yapmak zorundadır en azından kendi açısından.
11:36Ama yok zaten ben artık gücümün sınırlarını biliyorum Ukrayna savaşını kazanmak bana şimdilik yetecek diyorsa belki de buradan vazgeçecektir ama ilki daha ağır basması gerekir.
11:46Aynısı İran için de geçerli yani eğer Suriye'nin üçe bölündüğü fiili bir durum ortaya çıkarsa hem cihatçıların kuracağı devletçik hem işte Rojava'da kurulacak olan devletçik ABD-İsrail güdümünde olacak ve eninde sonunda hedeflenen yerde İran olacak.
12:01Yani bugün hem Gazze'de hem Lübnan'da hem Suriye'de o direniş ekseni tabir edilen ve başını İran'ın çektiği o hilale büyük darbeler vuruldu ABD ve İsrail tarafından.
12:14Bu anlamda Kuzey Suriye adeta İran için bir son kale. Eğer Kuzey Suriye'de düşerse ve hatta belki de Suriye'nin tamamı düşebilir o zaman kaçınılmaz bir şekilde ABD ve İsrail rejimi ya içerden çökertmeye çalışacaklar o planları arttıracaklar ya da doğrudan İran'a bu cihatçılar ve belki de Kürtler üzerinden ve hatta belki de Türkiye'nin de dahil olabileceği bir savaş dayatılacak.
12:37O nedenle de her iki devletin de şimdiden belki de önleyici tedbirler almaya dair planları vardır. Çünkü eğer karşı hamle yapmazlarsa dediğim gibi bu bir anlamda uzun vadede teslimiyeti yani ABD batı İsrail eksenine teslimiyeti kabul etmek anlamına gelecek.
12:53Peki şimdi aslında başta da söylediğim gibi Cumartesi gününden bu yana bu gelişmeleri Türkiye kamuoyu yakından takip ediyor. Herkesin farklı fikirleri var. Az önce bahsettik işte milliyetçi bir kesim bu duruma bir biçimde seviniyor.
13:08İktidarın Suriye politikalarını geçmişten bu yana eleştirenler var. Orada cihatçı grupların elde ettiği başarıları bir başarı sayan ya da saymayanlar var. Esad'ı destekleyenler var. Bütünlüğü savunanlar var.
13:22Burada hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'le görüşmesinde buraya dahil edeyim biliyorsunuz mesajlar verildi ama hiç paralel olmayan mesajlar.
13:31İktidardan muhalefetten bu konuya dair açıklamalar geliyor. Yurttaşlar bir şeyler dinliyorlar söylüyorlar. Türkiye'de nasıl algılandı sizce bu konu?
13:40Yani şöyle iktidar medyası sizin de söylemiş olduğunuz üzere hem din kardeşliği hem milliyetçilik üzerinden Halep'in alınmasının Türkiye açısından önemli olduğunu,
13:53Esad rejimine el uzatıldığını ama Esad'ın kabul etmediğini, Türkiye'nin bir bölgesel aktör olduğunu bunları pazarlıyorlar. Yani Türkiye'ye bir fetih ideolojisi yeni Osmanlıcılık dediğimiz o emperyal hayaller bir kez daha satılmaya çalışılıyor.
14:06Öte yandan burada bir topluma uzatılan bir havuç daha var. Dikkat ederseniz bir süredir Halep alındığı için Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin önemli bir bölümünün aslında Halep'ten geldiği ve Halep'e döneceği şeklinde de bu işin meşruiyeti test edilmeye çalışılıyor.
14:21Yani vatandaşlara demiyor ki bakın biz oraları alıyoruz bir şekilde ele geçiriyoruz. Amaç ne? Amacımız Suriye'deki göçmenleri geri göndermek. O yüzden siz bu işlere fazla itiraz etmeyin hatta destek verin isteniyor.
14:32Fakat bu Türkiye kamuoyunu ne kadar belirliyordur belirlemiyordur onu bilmiyoruz. Yani AKP ve MHP tabanın bu işten memnun olduğu belli ama örneğin işte oraya dair duygudaşlığı olan Türkiye alevilerinin bu işten ciddi rahatsızlık duymaları gerekir.
14:48İkincisi Türkiye'nin seküler layık kesimleri de kendi diplerinde bir el-kaide devletinin yeni bir Taliban rejiminin kurulmasından ve üstelik AKP'nin onunla iyi geçineceğini bildiğimiz için bu işten ciddi rahatsızlık duymaları gerekir.
15:01Dün CHP Genel Başkanı Özgür Özel kısmen de olsa bu politikaya itiraz etti. Yani dışarıda yeni maceralara kalkışmayın dedi.
15:09Sahiden de bu iş bir süre sonra başka bir maceraya dönüşebilir. Yani cihatçıların Türkiye'ye saldırmayacağının garantisi yok. Rusya'nın İdlib'e yönelik büyük bir saldırı yapmasıyla birlikte yeni bir göç dalgasının yaşanmayacağının garantisi yok.
15:22İşte o iç savaşın üç parçalığı yani Kürt coğrafyası, cihatçı bölgesi ve Esad bölgesinden kaynaklı o üç savaşın eninde sonunda Türkiye'nin içerisine sıçramayacağının garantisi yok.
15:34Bu nedenle gerçekten de aslında şimdi sevinç çığlıkları atanlar uzun vadede Türkiye'nin önüne yepyeni problemler yani göçmen meselesinden tutun Kürt sorununa kadar, Kürt sorununun farklı boyutlar almasına kadar yeni sorunlar ekliyorlar aslında.
15:47Evet, o sığınmaca akınının olup olmayacağına ilişkin aslında ilerleyen günlerde de çokça konuşacağız. Belli ki çünkü orada örneğin HTC önderliği de çok farklı grupların şu anda Halep'te bir biçimde yönetimi devam ettirdiğini görüyoruz.
16:01Ama daha öncesinde de örneklerini gördüğümüz gibi belki burada o gruplar arasında da çıkabilecek çatışmalar var. Oradan da yeni göç dalgalarının gelme ihtimali var.
16:10Bu noktada çok kısa şunu sormuş olayım. İktidar şu anda eğitim, sağlık, ekonomi gibi çok yapısal sorunlarla uğraşıyor ve gerçekten ciddi eleştiri alıyor. Yeni bir göçmen dalgası ne yapar Cumhur İttifakı'nı?
16:23Evet, yani yeni bir göçmen dalgasını Türkiye'nin hiçbir şekilde kaldıramayacağı artık belli. O yüzden bir tedirginlik duyuyorlar anlaşılan. Bu sefer herhalde eğer öyle büyük bir dalga olursa sınır kapısında karşılamaya dair bir irade geliştirmeleri beklenir.
16:38Yok birkaç milyon kişiyi daha biz Türkiye sınırları içerisine alacağız diyorlarsa Türkiye'de sığınmacı göçmen sorun iktidar yönelik tepkinin en önemli ayaklarından birini oluşturuyor.
16:48Bu tepkinin giderek derinleşmesi anlamına gelecektir. Ama öte yandan az önce sizin de söylediğiniz yani Rusya Türkiye'ye buradaki adamlarına sahip çık diye bir mesaj verirken alttan alta bence göç sopasında gösteriyor.
17:01Yani dediğim gibi yarın İran'ın ve Rusya'nın ortaklaşa bir şekilde İdlib'de izleyeceği siyaset büyük bir şiddet dalgası gerçekten de beraberinde bir göç dalgasını tetikleyebilir.
17:12Onun öyle olup olmadığını yani Türkiye'dekiler mi Halep'e gidecek yoksa İdlib'dekiler mi Türkiye'ye gelecek meselesini önümüzdeki günlerde göreceğiz sanıyorum ki.
17:21Peki son aslında siz de değindiniz Cumhuriyet Halk Partisi lideri Özgür Özel'in genel olarak muhalefet ananla muhalefet partisini diyelim. Bu konuda bir görüşü var eleştirileri de var yıllardır aslında iktidarın bu politikalarına yönelik.
17:34Yerine koyduğu farklı bir çözüm farklı bir bakış açısı var mı?
17:39Yani Özgür Özel iş başına geldiğinden beri Esad'la görüşeceğini söylüyor, Suriye'ye gideceğini söylüyor, Gazze'ye gideceğini söylüyor ama bunların hiçbiri gerçekleştirilmiyor.
17:49Hadi diyelim ki Özgür Özel gidemiyor ama Türkiye'den Suriye'ye neden bir heyet ikide yani CHP ile bazı partisi arasında devletten devlete değilse de neden partiler arası bir heyet kurulamıyor?
18:01AKP mi engelliyor? CHP mi başaramıyor? Bunların hiçbirini bilmiyoruz. Yani kürsüden çıkıp tamam AKP'nin dış politikasını eleştiriyorsunuz ama buna alternatifiniz nedir?
18:11Suriye Devleti ile oturup konuşmak mı? Suriye Devleti'nin ulusal bütünlüğünü sağlamak mı? Cihatçılardan desteğini çekmek mi?
18:19Yani şunu söyleyebiliyor mu CHP biz iktidar olduğumuz gün işte Suriye Milli Ordusu adlı yapılanmayla her türlü iktibatı keseceğiz, meşru Suriye Devleti ile oturup konuşacağız, sınırlarımızın güvenliğini birlikte tesis edeceğiz ve işte Türkiye'deki göçmenlerin gitmek isteyenlerini gönderilebilecek olanlarını tekrar Suriye Devleti'ne göndereceğiz şeklinde bir vaadi bir bütünlüklü planı yok.
18:40Yani parça parça bir şeyleri dile getiriyorlar ama vatandaşın CHP bu konuda ne diyor diye işte kafasını çevirip sorduğunda buna bütünlüklü bir yanıt veren bir muhalefeti biz maalesef göremiyoruz. O yüzden de şu an AKP Suriye meselesi üzerinden bir kez daha aslında iç politikayı domine etmeye çalışıyor.
18:57Evet, peki Sayın Yaşlı çok teşekkür ediyorum vakit ayırdığınız için. Görünen o ki bu konuyu daha haftalarca konuşmaya devam edeceğiz.
19:05İyi günler, iyi yayınlar.
19:07Hoşçakalın.
19:09Sevgili Cumhuriyet TV izleyenleri Suriye'de Türkiye'nin hemen güney sınırında birkaç gündür yaşanan karışıklıkları bu ekranlarda konuşmaya devam ediyoruz.
19:18Az önce de söylediğim gibi belli ki konuşmayı sürdüreceğiz çünkü çok hızlı gelişmeler oluyor, çok yeni açıklamalar var. Her seferinde yeni bir gelişme. Bunların üzerine de elbette bizi bu konuların bu gelişmeleri ne kadar etkileyebileceğine dair konuşuyoruz, sizler için anlatıyoruz.
19:33Bu yayını şimdilik bitirelim, ilerleyen günlerde yeniden görüşelim efendim.

Önerilen