• geçen yıl
Sosyal Medya Hesaplarımız...

Facebook : https://www.facebook.com/AkitTVOfficial
Twitter : https://twitter.com/akittv
Instagram : https://www.instagram.com/akittv
Google+ : https://plus.google.com/+akittv
Web Site : http://www.akittv.com.tr

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Şimdi Ankara Haber Müdürümüz Korhan Ünder, siz kıymetli Akit TV izleyicileri için konuğu Profesör Dr. Mehmet Seyfettin Erol'a Suriye'de bundan sonra ne olacak diye soracak bakalım ne cevaplar alacağı söz şimdi Ankara'da.
00:19Teşekkürler Tolga Köse. Evet senin de bahsettiğin gibi Profesör Dr. Sayın Mehmet Seyfettin Erol Ankasan Başkanı, Uluslararası İlişkiler Uzmanı değerli konuğumuzla bugün de gündemdeki sıcak dış politika konularını değerlendireceğiz. Öncelikle hoşgeldiniz Sayın Hocam.
00:36Hoşbulduk. Teşekkür ediyorum şimdiden iyi yayınlar diliyorum.
01:06Satır başlığını okumak gerekirse ikili ilişki ve ortaklığa dikkat çekildi. Avrupa Birliği bizi gene bir tampon bölge olarak aslında gördüğünü açıklamalardan kabul etti ve göçmen konusu ve buradaki yapılan çalışmaları kendi adlarıyla takdir ettiklerini Türkiye bu konuda destek olacaklarını söylüyorlar.
01:25Türkiye terörle mücadelede devam edeceğini kararlılık mesajını yine dedi Sayın Hocam ve stratejik yine Avrupa Birliği'ne tam üyelik yolunda stratejik olarak planlamaların devam ettiğini bundan taviz verilmeyeceğini söylediler. Siz nasıl değerlendirirsiniz bugünkü kritik ziyareti?
01:44Şimdi bakıldığında bir süredir Avrupa Birliği hem dış politika hem de güvenlik noktalarında büyük ölçüde bir zafiyet yaşıyor. Eğer bugün Türkiye olmamış olsa Türkiye'nin şu anki durumu özellikle dış politika bağlamında izlediği bir takım burada politikalar ve adımlar olmasa kuvvetle muhtemel Avrupa Birliği, Avrupa entegrasyonu çok ciddi bir şekilde
02:14ciddi anlamda sıkıntılı bir sürecin içerisine girmiş olacaktır. Buna Rusya-Ukrayna Savaşı'nda dahil etmek lazım.
02:21Bundan ötürü şu an için Avrupa Birliği'nin mevcut durumu ve olası yakın gelecek açısından bakıldığında Türkiye'nin vazgeçilmez buradaki önemi ve rolü bir kez daha ön plana çıkıyor.
02:35Fakat siz de altını çizdiniz. Türkiye'ye çizdikleri ya da biçtikleri rol üyelikten daha ziyade burada Avrupa Birliği güvenliği noktasında çok daha öncesinden Soğuk Savaş dönemindeki bir takım yaklaşımları andıran rol şeklinde kendisini gösteriyor.
02:57Burada şu an için Türkiye'nin buna çok ciddi anlamda bir itirazının olmadığını da görüyoruz. Çünkü Türkiye'nin şu an bakıldığında mevcut şartlar itibariyle Avrupa Birliği'yle olan ikili ilişkilerde çifte standart durumları ayrıca burada yine Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye dönük tam üyelik estatüsü bağlamda önümüzde koyduğu bir takım şartların
03:25Türkiye ne yaparsa yapsın gerçekleşmeyeceği noktasındaki tüm buradaki hususlar önümüzde. O yüzden Türkiye ve Avrupa Birliği burada kendine özel bir ilişki zaten geliştirmiş vaziyette ve bu Türkiye-Avrupa Birliği arasında yeni normal olarak kabul edebileceğimiz bir durum.
03:45Gondarlayan da söyledi aslında uzun ileriye dönük ama fırtınalı da bir ilişkimiz var gibilerinden çok karmaşık.
04:16Bugün Avrupa Birliği kendi içerisinde çok ciddi anlamda sınamalardan geçiyor ve birliğin kendisinin Brexit sonrası ve şu an Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte arkasından belki oluşturulacak yeni bir takım eksen ya da birlik inşallah ile birlikte.
04:35İsrail'in Filistin'e yönelik saldırı sonrası İspanya'nın dik duruşu Avrupa Birliği'nden ayrı.
04:39Bütün bunlara bakıldığında Avrupa Birliği içerisinde bir mutabakatın olmadığını görüyoruz. Her biri İsrail noktasında olsun, Rusya-Ukrayna noktasında olsun, Rusya'ya yaklaşımları konusunda olsun.
04:52Bu ortak dış politika konusunda tam bir mutabakat yok. Ortak savunma politikası artık NATO bağlamda bir Avrupa savunmasından bahsediyoruz.
05:01Düne kadar siyaseten ve askeri anlamda cüceydi ama iktisadi anlamda da bakıldığında bugün iktisadi anlamda ve sosyal politikalar boyutuyla ya da Avrupa değerler boyutuyla da ciddi anlamda tartışmalı bir yapıya dönüşmüş vaziyette.
05:17Ulus devletçi anlayışlar bu birlik anlayışının ya da Avrupa Birliği'nin önünde şu anki mevcut iktisadı itibariyle bakıldığında çok ciddi bir soruna ve bu anlamda bir meydan okuyan burada yeni bir oluşuma işaretliyor.
05:33Burada Almanya'da açıkçası bu aşırı sağcılar dahil olmak üzere AFD'nin son açıklamalarına bakıldığında NATO'dan ayrılma AFD'nin de gündeminde.
05:44Aynı şekilde Amerika ile olan ilişkilere bakıldığında Almanya'nın bağımsızlık noktasındaki çıkışlara da bakıldığında tüm bunlara peki Avrupa Birliği nasıl geldi?
05:53Açıkça belirtmek gerekirse 2008'deki ekonomik krizle birlikte Avrupa'nın en güçlü olduğu noktada da ciddi anlamda zafiyetler oldu, zayıflıklar oldu.
06:04Bu ekonomik kriz karşısında Yunanistan'dan İtalya'sına, İspanya'sına, Portekiz'ine kadar Avrupa'daki ekonomilerin kırılganlığı ve Almanya'nın buradaki fırsatçılığı gündeme geldi.
06:16Daha sonrası itibariyle Arap Baharı, Covid, Rusya-Ukrayna Savaşı tüm bunlara bakıldığında alt alta koyduğumuzda Avrupa'nın çok boyutlu olarak aslında bu birlikteliği belli bir noktaya kadar şeklen görüntüde dünyada krizlerin olmadığı bir ortamda bunu başarıyla bir noktaya kadar getirebilirler.
06:38Ama Avrupa Birliği ilk krizlerden itibaren sınıfta kalmaya ve başarısız bu anlamda politikalarıyla varlığı tartıştırmaya başlanıldı.
06:47Brexit süreci zaten bunun bir sonucuydu ve bugün bakıldığında da Avrupa Komisyonu Başkanı'nın açıklamalarına baktığımızda Suriye'deki mevcut durumdan açıkçası Türkiye'nin pozisyonu itibariyle, oynadığı rol itibariyle oldukça memnunlar.
07:02Neden oldukça memnunlar?
07:05Çünkü Suriye'deki mevcut kriz devam ettiği sürece bu sadece Suriye ile sınırlı olmayan çarpan etkisi olan bir krizdi biliyorsunuz.
07:12Türkiye'nin bölgedeki artan varlığı açıkçası tersine göç ya da oradaki sığınmacıların gönderilmesi bağlamında da Avrupa'yı sosyo iktisadi ve siyasi yönden rahatlatacak.
07:33Ve bugün itibariyle de komisyon başkanının açıklamalarına ve bu anlamda Türkiye'ye dönük destek ifadelerine bakıldığında bir süre sonra HTŞ dahil olmak üzere Avrupa Birliği'nden biz çok daha farklı burada açıklamaları görmeye devam edeceğiz.
07:51Bu konuda Türkiye'yi eleştirenler yarın bir gün Türkiye ile birlikte burada belki HTŞ veya Suriye'deki yeni yapılanma noktasında çok daha farklı bir duruş sergileyecekler.
08:04Bugün Birleşik Devletler boyutuyla da bakıldığında saha gerçekliği bir şekilde masayı da büyük ölçüde şekillendiriyor.
08:14Dolayısıyla Türkiye'nin sahadaki hakimiyeti eğer akıllıca devam ettirilebilirse masada daha güçlü bir ele ve bu anlamda da Türkiye'nin siyaseten daha güçlü bir aktöre dönüşmesine katkı sağlamaya devam edecek.
08:28Bugün Rusya ve İran'a bakıldığında örneğin Rusya düne kadar iktisadi anlamda zayıftı askeri anlamda da zayıf olduğu anlaşıldı ama şu an son Suriye krizi ile birlikte görüldü ki siyaseten de Rusya artık her geçen gün kan kaybediyor.
08:45Bu İran boyutuyla da geçerli.
08:47Rusya ve İran siyaseten güç kaybederken Türkiye güç kazanıyor.
08:55Aynı şekilde Avrupa Birliği 2008'den bu yana siyaseten kan kaybeden güç kaybeden bir aktör konumunda ve yarını geleceği de ciddi anlamda tartışmalı.
09:08Bunu hep birlikte takip edeceğiz. Bir süre sonra şu an Avrupa komisyonu başkanı geliyor. Aynen dün Merkel'in gelip gittiği gibi Avrupalı liderler de Türkiye'ye bu anlamda gelip artık bir ulus devlet mantığıyla ya da ulus devlet çıkışıyla ya da tarzıyla Türkiye ile iki devlet bağlamında Avrupa Birliği bir tarafa iki devlet bağlamında.
09:33Kendi çıkarlarını bölgesel anlamda daha yukarıya çıkarma maksimize etme noktasında neler yapabileceklerini konuşmaya çalışacaklar. O yüzden artık Ankara Brüksel'in yerini Ankara ve diğer Avrupa başkentleri alacak gibi.
09:52Sayın Hocam baktığımız zaman Avrupa'da değişen bir akım var. Fransa karışıklıklarla uğraşıyor. Hükümet kuruluyor dağılıyor. Macron ben devam edeceğim dedi. Olaf Scholz güven oyu alamadı Almanya değişiyor.
10:10Orada da bir çalkantılı süreç. Hollanda mesela tanımama durumunda olabileceğini söylüyor. Yani bizim tanımamız için yeni hükümeti belirli koşullarımız var. O nedir? Rusya'nın Suriye'den çıkarılması diyor.
10:27Öyle bir açıklama gördüm mesela. Hollanda çok ilginç bir ülke. Küçük bir boyu var yüzölçüm olarak ama Rutte mesela eski Hollanda başbakanı NATO genel sekreteri hep ilginç bir ülke.
10:41İspanya ve İtalya bu noktada. İspanya evet medeniyetler iktidarı daha endülüs etkisinde oldu. Daha sıcakkanlı. Oradaki başbakanın çok pozitif olduğunu biliyoruz ama Meloni gerçeği de var.
10:54Sert çok korkulan aslında bir liderdi. Tabi biz Avrupa'daki diğer şeyleri göremiyoruz ya da İtalya iç politikasını ama işte Lübnan'a gidişi oradaki başbakanla İsrail'e karşı sert söylemle dik duruşu yani tırnak içerisinde bazen basına da yansıyor Suriye noktasında da hani destekliyoruz yeni yönetim vesaire gibilerinden.
11:16Bunun süreç gerçekten Avrupa'da da fay hatlarını belirginleştiriyor herhalde değil mi? Rusya korkusu öbür taraftan Polonya ve Baltı katını beslemeye devam ediyor. Norveç'in özellikle o bölgede bazı silahları Polonya'ya ve Ukrayna'ya verdiğini görüyoruz.
11:34Ve tabi ki burada İngiltere'nin artık dışarıdan izleyişi Amerika'ya daha yakın bir İngiltere kartlar yeniden karalıyor diyebiliriz herhalde.
11:46Aynen yani her bir kriz Avrupa birliğini daha da birleştireceğine daha da bölüyor. Yani az önce bu tespiti aslında yaptık dedik ki her bir kriz karşısında başarısız bir Avrupa var Avrupa birliği var. Dolayısıyla artık birlik içerisindeki üyeler kendi yol haritalarını çözme noktasında bir arayış içindeler.
12:10Bundan dolayı karşımızda her ne kadar son Suriye'deki hadise ile birlikte artık zirve yapmaya başlayan bir Rusya sorunu var ise de ki bu Rusya Ukrayna krizi sonrası da savaşı sonrası da bence artarak devam edecek Rusya sorunu belki bir İran sorunu konuşacağız.
12:32Ama diğer taraftan Avrupa bağlamında da bir Avrupa sorunu Avrupa birliği merkezi olarak bir Avrupa sorununun yükselişi söz konusu. Avrupa sorununun yükselişi diğer sorunlardan çok daha fazla etkiler ve sonuçlar yaratabilecek bir kapasiteye sahip.
12:50Yani bu birinci ve ikinci dünya savaşlarına da baktığımızda bu Avrupa sorununun ne anlama geldiğini gayet net bir şekilde biliyoruz. Rusya ve İran sorunları Avrupa'ya göre biraz daha yerel kalıyor ama Rusya her halükarda bu süreçlerin sonunda bir şekilde toparlanıyor dağılarak bölünerek de olsa.
13:11Bu muhtemelen Rusya yine bölünerek bu şekilde belki ama en azından mevcut sınırları koruyarak edecek.
13:41Avrupa doğuda bir şeyler yapmaya çalışan Afrika'da ama özellikle Wagner'in, Turgoy'inin orada saf dışı bırakılmasından sonra şu bir yıllık Altayk süreçte seri kan kaybeden Afrika'da değil mi?
13:53Hatta belki de bu Suriye operasyonunda Wagner'in bu dağılması sürecinden sonra kotaramayan, bütçesini iyi ayarlayamayan yani tırnak içerisinde kendisini Amerika gibi görmek isteyen bir süper güç.
14:06Ama yönetsel olarak kapitalist veya o jargondan gelmediği için belki de bunun know how'ını bilmeyen öyle söyleyeyim yani.
14:14O işin püf noktasını bence bilmeyen ve çuvallayan bir Rusya.
14:18Burada Rusya'nın boşalttığı bölgeleri Türkiye kontrol edebilir mi?
14:23Şu anlamda üst olarak mesela çünkü Rusya'yla da güvenilir bir işbirliğimiz var.
14:28Putin ve Erdoğan Sayın Cumhurbaşkanı'nın görüşebiliyoruz.
14:35Bu noktada Tartus Hümeym'in konusunda mesela Türkiye'nin gene araya girmesi, oraya Türk birliklerine gitmesi.
14:42Çünkü HTŞ de yeni yönetim.
14:44Biz kendimiz karar vereceğiz dedi.
14:46Yakınlarda da askerlerimiz yani illa burada kalacaklar anlamında bir şey söylemiyorca olanı bilmiyorum ama.
14:52Türkiye burada da bir tırnak içerisinde Rusya'nın garantörü gibi ya da oradaki üstlerin güvenliğini sağlanması gibi bir şey olabilir mi?
15:01Libya'ya taşındı çünkü söyleniliyor bazı açık kaynaklardan uçaklarla vesaireyle.
15:06Yani Rusya'da kendi yeni Akdeniz'de yaşam alanları aramaya başlamış gibi.
15:10Ne kadar ararsa arasın yani Rusya'nın kapasitesi ve geldiği aşama ortada.
15:16Rusya ve İran ikilisi olarak Esad'ı tutamadılar.
15:20Ve Esad'ın arkasında duramadılar.
15:23Çünkü ciddi anlamda Rusya açısından burada bir yük ve maliyetler boyutuyla sürdürülemez bir durum söz konusu.
15:31Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte Rusya ciddi anlamda yıpranmış vaziyette.
15:37Ambargolara maruz.
15:38Evet ve bu gidişat daha fazla sürdürülebilir bir durum olmaktan çıktı.
15:43Şu anki Rusya'nın Çin ve özellikle Kuzey Kore bağlamındaki son ilişkilerine baktığımızda da Rusya ciddi bir tercihe doğru zorlanıyor.
15:51Eğer Rusya akıllıca bir burada tercih yapmazsa çok ciddi anlamda kaybeden bir devlete dönüşecek.
15:59Rusya'nın en başından itibaren, Çarlık Rusya'sının son itibariyle de bakıldığında,
16:03Sovyetlerin son itibariyle de bakıldığında en büyük sorunu ekonomi.
16:07Başarılı bir ekonomisi, ekonomi yönetimi yok.
16:10Ve RG noktasında da inovasyonlar konusunda da her ne kadar savaş ya da silah sistemleri özellikle füzeler bağlamında bir takım avantajları elinde olsa da nükleer silah noktasında.
16:22Siz nükleer silahı her savaşta her çatışmada kullanamıyorsunuz ki.
16:27Bu caydırıcılık boyutuyla bir tarafta duruyor ama operasyonel anlamda taktik anlamda her boyutuyla bu sizin savaştaki işlerinizi kolaylaştırıcı
16:36ya da Rusya'ya ciddi anlamda bir ekonomik ya da siyasi kazanım sağlayacak bir araç durumunda değil.
16:44Doktorunları yanlış diyebilir miyiz çağımıza göre?
16:47Yani bunu devamlı şekilde yenilemeye çalışıyorlar ama açıkçası saha gerçekliğiyle.
16:53Mesela siz nükleer silaha sahipsiniz.
16:56ESA'da destek veriyorsunuz.
16:58Ama işte HTŞ'e ve diğer oradaki örgütler boyutuyla bakıldığında çok gelişmiş savaş uçaklarınız var.
17:05Ama saha ve masada eliniz kuvvetli olmadığı için.
17:09Uçak gemileri yok indiremiyor.
17:11Hayır Rusya istese belki çok daha farklı silahlar da orada yöntemler uygulayabilirdi ESA'da ayakta tutma pahasına.
17:18Fakat bunun sonuçları ne kadar Rusya'nın menfaatine olurdu?
17:24Bence Rusya bunun muhasebesini yaptı ve orada bir PİRUS zaferi kazanmaktansa sahada daha kalıcı anlamda Rusya'nın çıkarlarını gözetilecek bir yolu tercih etti.
17:35Türkiye Rusya ve Suriye bağlamında sorduğunuzda açıkçası Türkiye'nin şu anki mevcut yaklaşımı
17:43Bence Rusya ve İran'ın geri adımları ve özellikle Rusya'nın buradaki yaklaşımları boyutuyla bakıldığında
17:51Türkiye Rusya'nın bir süre daha sahada bu üstler boyutuyla kalmasını belki kendi çıkarları açısından da uygun görecektir diye düşünüyorum.
18:03Yani şu an Rusya'yı tamamen Suriye'den dışarı çıkarmak bence çok akıllıcı olmayabilir.
18:12Yani özellikle Türkiye'nin Rusya karşısında en temelde elini kuvvetlendirecek orada bir enstrüman olarak kalacak belli bir süre.
18:21Artı uluslararası ortamda taşlar yerine halen oturmuş değil ve Rusya dengesi her halükarda bu süreçte bence gözetilmesi...
18:29Devamlı kaygan bir zemin var.
18:30Aynen yani uluslararası ilişkilerde zaten diyoruz kaygan zeminde kaypak ilişkiler tırnak içinde.
18:37Bakıldığında bugün dost olarak görünen yarın çok farklı bir şekilde sana istemediğin kimseleri Birleşik Devletler örneğini gördük.
18:44Müttefik olarak gösterebiliyor.
18:46O yüzden sorunuzun cevabı şu.
18:48Evet Suriye kaybetti ama Suriye'nin kısmen de olsa Rusya'nın Suriye'de varlığını kısmen de olsa deniz ve hava üstü bağlamında devam ettirmesi...
19:00En azından belli bir dönem Türkiye'nin çıkarlarına da uygun olabilir.
19:05Zaten Türkiye'nin oradaki Rus askeri varlığını koruma noktasındaki yaklaşımı da muhtemelen Moskova tarafından onaylanacaktır.
19:14Çünkü bu hem Türkiye Rusya bağlamında bir takım ilişkilerin sürekli açısından hem de Rusya'nın bir takım maliyetlerin azalması ve Rus askeri varlığına yönelik oradaki yerel tepkilerin giderilmesi noktasında bence önemli bir boyuta sahip.
19:29Avrupa bağlamında konuşuyorduk.
19:33Avrupa bugün işte söyledim yani yeni hasta adam. Böyle diyebiliriz yani ciddi anlamda bir Avrupa sorunu var.
19:41Teknoloji üretemiyor, ekonomisi sıkıntılı, siyaseten ve sosyo iktisadi boyutuyla ve siyaset boyutuyla burada sıkıntılar var.
19:50O yüzden de aşırı sağ istanbufobia dahil olmak üzere bunlarda ciddi anlamda bir yükseliş var.
19:56Ve her bir Avrupa ülkesi şu an bölgeselcilik anlamda Avrupa'nın kendi içerisinde mesela Akdeniz devletleri bir şekilde çıkış arayacağı benziyor.
20:06Baltıklar belki farklı bir, kuzey ülkeleri bir farklı çıkış arayacak.
20:11Az önce bahsettiğim Baltıklardan Karadeniz'e belki bir Polonya ekseni bağlamında Polonya, Ukrayna.
20:19Yani bu en iyi iyimser yani Avrupa Birliği'nin dağılma sürecinde belki karşımıza 3-4 parçalı bir yeni Avrupa.
20:27Eskilerin beylik dönemi de orta çağa geri dönecekler gibi.
20:30Yani şu an en azından belli devletler işte Akdeniz ülkeleri belli bir birliktelik, kuzey ülkeleri belli bir birliktelik çerçevesinde.
20:37O da belli bir noktaya kadar gidebilir çünkü bunu sürdürebilecek bence bir alt yapı inşallah söz konusu değil.
20:47Ancak ve ancak tekrar oturacaklar işte varsa bir takım yeni imparatorluklar gibi işte bu bahsettiğimiz bölgesel ittifaklar aslında Avrupa'da daha önceki.
20:57Yani tarih bir şekilde tekerrür ediyor buna bakıldığında.
21:01Belki en son sizin dediğiniz işte dere beylerine kadar belki inecek.
21:05Yani bugün Avrupa'nın kodlarına bakıldığında bu anlamdaki mevcut kültürünün yapısına bakıldığında da buna çok uygun.
21:13Dolayısıyla bugün bir batı sorunu var Avrupa merkezli ve Avrupa'da en son Almanya'da şu anki yaşanan son siyasi krize de bakıldığında artık lider çıkartamıyor.
21:25Yani Avrupa'nın bu liderlik pozisyonunu kaybetmesiyle birlikte Avrupa'da artık ciddi anlamda bir lider sorunu da var.
21:32Her ne kadar Meloni gibi işte böyle sempatik görünmeye çalışan ilginç görünmeye çalışan veya demir yumruk demir leydi gibi yeni bir teçhür gibi.
21:43Olmaya çalışsa da bu sizin gücünüz de doğru orantılıdır.
21:46Aksi takdirde siz orada işte bir figürandan öteye giremezsiniz.
21:50İtalya'da Avrupa'nın en tırnak içerisindeki geride kalmış.
21:54Yani mesela Kuzey Güney her geçen gün ayrılığının daha yüksek sesle konuşuldu.
21:59Kuzey ve Güney İtalya'nın bölünme olasılığının gündemde olduğu bir İtalya'dan bahsediyoruz.
22:04Avrupa bölünme sürecinde Avrupa Birliği dağılma sürecinde Avrupa ülkelerinde tekrar kendi içerisinde bir dağılma süreci bu anlamda kaçınılmaz olabilir.
22:14Avrupa geleceği açısından da o yüzden Türkiye'yi bir vazgeçilmez partner olarak görmek durumunda.
22:19Bu arada bir canlı yayın varmış Sayın Hocam özür dilerek.
22:22AFAD Başkanı Sayın Okay Memiş şu anda bir canlı açıklama yapıyor.
22:27Kameralarımızı oraya çevireceğiz.
22:30Evet devam ediyoruz.
22:33Sayın AFAD Başkanı'nın Şam'da Sedna'ya hapishanesi ve orada herhangi bir yaşam belirtisi var olup olmadığı araştırılıyor.
22:42Gerçekten Esed'in işkence merkezi 21. yüzyılda insanlık utançı gerçekten Bağis rejiminin yaptığı diktatöryel yönetimin ne kadar kanlı ve vahşi bir yüzü olduğunun en büyük simgelerinden biriydi.
23:00Dileriz böyle görüntüler insanlık adına bir kez daha tekrarlanmaz.
23:03Sayın Hocam hemen 3-4 dakikamız kaldı.
23:05Hızlıca Şam Maslahat Güzerimiz göreve başladı hafta sonu biliyorsunuz.
23:09Çok önemli bir gelişme.
23:11İlk yeni ülke biz olduk orada.
23:13Dış temsilci devreye sokan.
23:15Hemen neler söylemek istersiniz?
23:17Trump'ı konuşacaktık ama çok vaktimiz kalmadı.
23:19Fark etmez o da iki şey zaten.
23:21Bakıldığında saha boyutuyla, diplomasi boyutuyla, siyaset boyutuyla yeni bir yapılanma var.
23:27Ve bu yapılanma içerisinde Türkiye bölge ülkeleri ve bölge dışı aktörler arasındaki buradaki bir anlamda mutabakat ya da diyalog zemini Suriye sahasındaki sürecin ve o anlamda Suriye'deki yeni yapılanmanın başarılı olması açısından oldukça önemli.
23:49Bir kere bu tespit ortaya koymak lazım.
23:52İkincisi Türkiye'nin burada sahadaki başarısı çok hızlı bir şekilde siyaseten de kendisini Suriye sahasında bu Şam'da büyük elçiliğin açılma kararıyla birlikte bir kez daha gösteriyor ki bu saha askeri ve siyasi anlamda diplomasi anlamında Türkiye'nin eş güdüm ve bu anlamda eş zamanlı olarak bir süreci hızlı bir şekilde yürüttü.
24:21Ve burada herhangi bir zafiyetin ve bu anlamda bir koordinasyon noktasında kopukluğun olmaması açısından bu süreç büyük ölçüde önem arz ediyor.
24:33Şu an zira bakıldığında sahayı sahadaki aktörleri büyük ölçüde onlarla temas kurabilecek ve bu yeni Suriye yapılanmasında buna yeni anayasa da dahil olmak üzere buradaki süreçte bu aktörlerin bir şekilde diyalog ortamını, irtibat ortamını, iletişimini sağlayabilecek güvenilir bir aktöre ihtiyaç var.
24:56Türkiye'de bu anlamda şu ana kadar ortaya koyduğu performansla sadece yereldeki aktörler değil bölgesel ve uluslararası aktörler bağlamında bunu fazlasıyla ispatlamış olduğundan dolayı bugün vazgeçilmez bir konuma gelmiş vaziyette.
25:13Çok hızlı bir şekilde sahaya bu anlamda müdahalede ve bunun sahada gördüğü karşılık da zaten bunun en büyük göstergesi önümüzdeki süreçte Türkiye'nin bu yeni Suriye yapılanması yeni Orta Doğu yapılanmasında çok daha farklı bir takım formülasyonlar işbirlikleri bağlamında bir sürece burada katkı sağlayacağını ve burada sahayla birlikte hareket edeceğini.
25:41Ve bu kapsamda da Türkiye'nin yakın çevresi ağırlıklı olarak bundan sonraki dönemde diplomasisi ile birlikte daha etkin güçlü bir aktör konumuna dönüşebileceğini söyleyebiliriz.
25:57Bu konuda da açıkçası vatandaşlarımız en temelde kendi insanımız müsterih olsun bir takım yaklaşımlar var kriz koyu koyucuları var bence şu an için sürece bakıldığında açıkçası birçok hadise Ankara'nın kontrolü altında.
26:15Çok teşekkür ediyorum hocam ağzınıza sağlık kısa sürede yine net doyurucu bilgileri almış olduk sizin ağzınızdan kolaylıklar başarılar diliyorum efendim.
26:25Evet değerli izleyenlerimiz Akit TV'de hafta içi haber kuşağımızda Ankara stüdyomuzda Ankara Senbaşkanı Uluslararası İlişkili Uzmanı Sayın Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol hocamızla kısaca gündemin kritini yapmaya çalıştık.
26:37Haber maratonumuz devam edecek spor haberleri ardından saat başında da haber bültenimiz Akit TV'den ayrılmayın.
26:43Hoşçakalın.

Önerilen