• dün
Döküm
00:00Günaydın sevgili Beyaz TV izleyicileri. Ebru Doğdu ve Burak Yılmaz ile eğitim programına hoş geldiniz efendim.
00:07Bugün İngiltere'de üniversite, work and travel ve maaşlı staj programlarını konuşacağız.
00:15Ve yine alanında en iyilerle konuşacağız.
00:18Ama minicik bir süreye daha ihtiyacımız var. Son hazırlıkları yapalım. Birazdan beraberiz.
00:24Amerika'da work and travel ile hayallerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız bu programı kaçırmayın.
00:30Burak Yılmaz partnerliğinde, Ebru Doğdu ile eğitimde, bu hafta Big Apple Company genel müdürü İlkay Yeşilbaş Amerika'da çalışma ve gezme programlarını anlatacak. Az sonra…
00:42Efendim tekrar merhaba. Biraz önce de söylediğim gibi 3 ana konumuz var. Hocam çok önemli konular 3'ü de değil mi?
00:49Her biri çok önemli. Bence farklı da konular hocam bu sefer.
00:52Evet çünkü work and travel, maaşlı staj bunlar çok revaçta. Hep de bilgi istenen. İngiltere'de, üniversitede zaten…
01:03Bol bol konuşuyoruz.
01:04En kıymetlimiz.
01:05Bir de farklı bir yerden dinleyeceğiz bugün.
01:06Evet bir de farklı bir yerden dinleyeceğiz. Efendim Big Apple Company yurtdışı eğitim genel müdürü İlkay Yeşilbaş. Hoş geldiniz.
01:14Hoş bulduk Ebru Hanım. Nasılsınız?
01:16İyiyiz. Teşekkür ederiz. Siz nasılsınız?
01:18Ben de iyiyim. Çok teşekkür ederim.
01:19Biraz kendinizden bahseder misiniz başlamadan önce sorularınıza?
01:22Tabii ki. Big Apple Company Ankara merkezli bir yurtdışı eğitim ajantası. Yaklaşık olarak 12 yıldır Ankara'da Tunalı Hilmi Caddesi üzerinde hizmet veriyoruz.
01:32Work and travel, maaşlı staj, üniversite yerleşimleri, yurtdışı dil okulları programlarında da öğrencilerimize hizmet veriyoruz.
01:40Çok güzel. Peki şimdi biz İngiltere'de üniversite bizim çok sevdiğimiz bir bölge olarak ben de İngiltere'de yaşıyor olduğum için çok kıymetli buluyorum eğitim sistemini. İngiltere'de üniversite okumanın kriteri nedir? Biraz onlardan bahsedelim.
01:56Aslında akademik başarı ve dil bilgisinden geçiyor. Bu iki şart sağladığımızda İngiltere'de üniversitelere aslında yerleşebiliyoruz.
02:03Tabii ki de bunun dışında yeterlilik sınavları ya da International Baccalaureate tarzında eğitim programları da bizim için etkili oluyor. Ama ana olarak akademik başarımız ve İngilizce yeterliliğimiz varsa İngiltere'deki üniversitelere yerleşim sağlayabiliyoruz.
02:18Bu noktada biz firma olarak öğrencilerimize motivasyon mektubunun hazırlanmasından tutun da dil sınavlarına kadar birçok alanda destek sağlayabiliyoruz.
02:29Hocam İngiltere ile ilgili şimdi biraz önce baccalaureate dedi ya şu soru çok geliyor. Diyor ki benim çocuğum IB ya da AP okumadı yine de İngiltere'de üniversite okuyabilir mi?
02:38Okuyabilir. Hem Direct Entry dediğimiz direkt geçiş ile okuyabilir. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı'ndan almış olduğu diplomada birçok üniversite tarafından zaten tanınıyor ve tanındığı için de direkt olarak yerleşim sağlanabiliyor.
02:51Ama bunun dışında tabii ki de öğrencinin IB ya da AP gibi eğitim sisteminden mezun olması bizim elimizi daha çok kolaylaştırıyor ve tercih edebileceğimiz üniversite sayısını arttırıyor.
03:01Bunlardan mezun değil ama yine de IB ya da AP gereksinimleri olan bir programa katılmak istedi. İngiltere'de foundation programları okuyarak da öğrenci yine aynı şekilde üniversite yerleşimini tamamlayabilir.
03:14Hocam bunu hocamın niye sorduğunu ben tahmin ederek oradan bıraktığı yerden alayım. Yani doğru danışmanla çalışmanın önemini biz hep vurguluyoruz bütün programlarımızda ve birçok veli her yıl hala böyle yıllardır hala şu ana kadar ya biz işte normal müfredatta okuyoruz, Anadolu Sesinde okuyoruz, Fern Lisesinde okuyoruz biz direkt giremiyormuşuz hazırlık okumamız lazımmış diye başlıyor cümlelerle.
03:40Dolayısıyla biz de diyoruz ki hayır okuyabiliyorsunuz okuyabilirsiniz. Belki evet gireceğinizden daha iyi bir yere girmeniz bu hazırlık programlarıyla mümkün olabilir ama benim İngiltere'ye gitmem mümkün değil bu diploma kabul edilmiyor gibi bir şey aslında söz konusu değil bunu böyle özellikle anlatmaya çalışıyoruz.
03:57Hocam sizden de belki duymak istemiştir. Şimdi çok farklı ülkelere çalışıyoruz her birimiz. İngiltere'yi de hep böyle biz başa koyuyoruz tabi böyle o bütçe varsa eğer diyerek böyle ekliyoruz. Sizce neden farklı hocam İngiltere? Yani İngiltere'nin böyle o sadece İngiltere'nin sunduğu avantajlar ya da bir öğrenci İngiltere'yi yönlendirirken şu şu sebeplerle mutlaka girmelisin bu macera dediğiniz şeyler nedir?
04:24Aslında ben bunu tek cümleyle açıklıyorum güneş batmayan krallığın diplomasına sahip olmak. Bu ne demek oluyor aslında güneş batmayan krallık yani İngiliz krallığına baktığımızda Birleşik Krallığa baktığımızda dünyanın dört bir yanında hüküm sürmüş bir krallıktan bahsediyoruz ve tüm ülkeler tarafından tanındığını biliyoruz.
04:41Bu noktada diplomasının uluslararası geçerliliği katmış olduğu prestij İngiltere'de eğitim almanın önemini aslında öğrencilere vurguluyor. Hani biz çalışırken de zaten adaya özel bir dosya hazırladığımızdan dolayı her adayın kendi becerilerine kendi yapabildiklerine öne çıkartarak bir dosya sunuyoruz üniversitelere.
05:00Bu noktada da öğrencinin ne okumak istediğinde de aslında birlikte karar veriyoruz. En başında hani sürecin ilk başında ne okumak istiyorsun da başlıyor aslında bu sorumuz. Kariyer yolculuğuna nasıl çıkmak istiyorsun? Ve aslında baktığımızda ben kendi mesleğini yapmayan bir danışmanım. Ben jeoloji mühendisliği mezunuyum Ebru Hanım ve hayatım boyunca bunu hep anlatıyorum hikayelerimde.
05:22Çünkü şöyle bir şey var aslında 18 yaşında bize tercih yapılmamız isteniyor. Genellikle 17 yaşına geldiğimiz zaman işte ailelerimizden sorular gelmeye başlıyor. Nerede okuyacaksın? Ne okuyacaksın? Bunlar aslında 17 ve 18 yaşında gençler için zor sorular. Çünkü acaba bu mesleği araştırdı mı? Bu meslekle ilgili ne kadar yetkinlik sahibi? Ve gelecekte ne olmak istediği soruları direktmen benim öğrencilerime ilk sorduğum sorular.
05:45Peki bilmiyorsa ne yapıyorsunuz?
05:47Bilmiyorsa onu o alanla ilgili yönlendirmeye çalışıyorum. Bu nasıl oluyor? Mesela lisedeyken onu bazı workshoplara katılmasını istiyorum veya summer camp'lere katılmasını istiyorum alanıyla alakalı ve kendisini bulmasını istiyorum.
06:00Burada kendisine aslında bir yolculuğa çıkıyor öğrenci 17 yaşındayken ve gelecekte yapmak istediklerini 3 yıl sonrasını 4 yıl sonrasını hayal ettirerek başlıyoruz. 4 yıl sonrasında öğrenci mühendisi olmak istiyordur. Okey. Öğrenci 4 yıl sonrasında marketing yapmak istiyordur. Satış pazarlama alanında uzmanlaşmak istiyordur. Bu da okey. Ama bunu keşfedebilmesi dışarıdan duydukları ile ya da ailesinin zoru ile olmamalı.
06:25Öğrenci bunu gerçekten istemeli. Bunun için öğrencilere adaylarımıza bazı sorular yöneltiyoruz. Belirli testler uyguluyoruz ve onların aslında kariyerlerinde ne yapmak istediklerini doğru bir şekilde çıkartmaya çalışıyoruz.
06:38Zaten hep söyleriz ya hocam bu işin ilk adımı odur. Yani yurt dışında ya da yurt içinde okuyacak olan öğrenci önce hangi bölümü seçecek o çok önemlidir. Bu çeşitli testlerle yapılır. Bu sizin gibi yönlendirmelerle yapılır.
06:56Çünkü yurt dışı için hep söylerim ben çoğu ailenin bir kerelik bir hakkı var. Yani onu da gittim ben okudum beğenmedim dur şimdi de öbür ülkeye geçiyorum dediğin zaman yine maliyet. Dolayısıyla o riski sıfırlamak lazım.
07:12Kesinlikle. Demek ki danışmanlık sürecinizde siz de zaten bizim o desteklediğimiz yöntemi kullanıyorsunuz. Başka nasıl ilgileniyorsunuz öğrencilerinizle?
07:23Aslında yani adaya dosya adaya özel dosya diye girdim ben bu konuya. Çünkü biz birçok öğrencilerde portfolyo çalışması da yapıyoruz. Birçok danışmanın aslında kaçtığı sanat alanlarında ya da müzik alanlarında da biz öğrencilerimize destek sağlıyoruz.
07:38Belki de İngiltere'de okumak istediklerinde. Danışmanlar neden kaçıyorlar? Ekstra bir iş yükü olabiliyor ya da işte portfolyo hazırlamayı bilmiyor olabiliyorlar. Bu noktada öğrencilere profesyonel olarak portfolyo hazırlama danışmanını da veriyoruz ve bunun için ekstra olan herhangi bir ücret talep etmiyoruz öğrencilerimizden.
07:53Bize gelen tüm öğrencilerde sanat ya da işte bu bir tiyatro olabilir veya bir ses yeteneği olabilir. Bu tip alanlarda öğrencilerimize tamamen destek sağlıyoruz.
08:04Çok güzel. İlkay Yeşilbaşa bence portfolyonunuzla ilgili değil mi? Ulaşabilirsiniz çünkü o da maliyetli bir şey.
08:12Kesinlikle öyle.
08:14Hocam işte o süreçlerin hazırlığı birazcık ben ona doğru gittiğimizi düşünüyorum. Yani yurt dışı eğitim danışmanlığını hani böyle bir tanımladığımız zaman o eskinin evraklar gereken evraklar bunlar getir bunları işte bunlarla şuraya başvuruyoruz.
08:33İşte şu zamanda sana haber veriminden aslında bayağı çocukların bu anlamda hayatlarını planlayan, koçluğunu yapan, mentörlüğünü yapan bir yere doğru kayıyoruz hep beraber. O sanki kaçınılmaz son ki doğrusu da buydu zaten.
08:48Hayatlarına dokunuyoruz onların. Yani onların bu çıktıkları kariyer yolculuklarında biz de onların bir parçası oluyoruz. Hikayelerinin bir parçası oluyoruz. Senin de mutlaka vardır. Sizin de vardır. İşte bundan 10 yıl önce hayatına dokunduğunuz bir öğrencinin çok iyi bir noktaya geldiğini gördüğünüz zaman şu anda da tüylerim diken diken hep o anı hatırlıyorum.
09:05Hocam 10 yıl dedin de benim 20 var. Ben 19 yıldır sektördeyim. 20 yıl önce okutmuşum. 20 yıl önce okuttuğum öğrencilerim var. Çok da keyif veriyor tabi o süreci. O duygusal tatmini yaşadığınızda ne demek istedim çok iyi anlıyorsunuzdur.
09:22En güzel kısmı bu bence yaptığım işin. Çünkü işte çok sevdiğim bir öğrencimin Budapest'de de film akademisi okuduktan sonra geldiği yere şu an hani reklam olmasın diye söyleyemiyorum ama çok güzel yerlere geldiğini biliyorum. Bu benim için çok güzel bir gurur. Şu anda danışmanlığını yaptığımız öğrencilerle bundan 5-6 yıl sonrasında veya 10 yıl sonrasında çok iyi noktalara geldiğinde aynı hisleri yaşayacağımıza eminim.
09:47Adım adım çok böyle birlikte sevindiğimiz üzüldüğümüz bazen hatta yani bazen de çok istediğimiz kabul almadığı bazen işte en istediği yerden kabul aldığı aslında o duygu paylaşımı da bir yandan hocam hep söylüyorsunuz ya siz yani o evdeki o bütün o onların en kıymetleriyle alakalı bütün o süreci aslında hep beraber tecrübe ediyorsunuz. Bir şekilde oturuyorsunuz yani salonun ortaya. Oturuyorsunuz evlerinizde. Şimdi hocam İngiltere ile alakalı eklemek istediğiniz bir şey yoksa eğer.
10:13Yani aslında birçok şeyi zaten sizler önceki programlarda konuştunuz. Ben de sıkı takipçi olarak çok güzel dinledim. Bunlara en azından bir özet geçmiş olduk. Seyircilerinde bilgisini tazeledik. Diğer konularla da konuşmayı çok isterim.
10:26Hocam şöyle ben buradan sizden sektirerek pas atayım. Bir Üniversite Türk şey gibi bu işin yani hani olmayan öğrenci kimlik kartı gibi. Üniversiteye giren her öğrencinin tamam sıradaki yapılacaklar da o bucket listinde work and travel hemen yer alıyor.
10:46Hocam benim aklım yani İngiltere'de yaşama rağmen nerede kalmış görüyorsunuz.
10:53Kalınmayacak gibi değil anlaşılıyor.
10:55Ben de hemen öğrenciye derim ki arkadaşlar biz yapmıyoruz ama İlkay Bey var sağ olsun ben nasıl yapıyorsam öyle yapıyor olacaktır diyorum ve yıllardır da sağ olsun hiç mahcup olmadık.
11:08Dolayısıyla hocam biraz work and travel'dan bahsedelim. Nasıl bir programdır nedir kim katılabilir şöyle bir yavaş yavaş devam edelim isterseniz.
11:16Ben work and travel programına girmeden önce şöyle bir şey eklemek istiyorum. Ben work and travel öğrencisiydim ve bu güzel tecrübeyi üç defa yaşadım.
11:23Yani aslında kendim de bir alumni olarak buradayım. 2006 yılında ilk bu work and travel maceram başlamıştı ve hayatım değiştirdi diyorum.
11:31Neden hayatım değiştirdi? Bugün bu koltukta oturuyorsam work and travel sayesinde. Biraz önce bahsettiğim gibi jeoloji mühendisliği mezunuyum ama bu sektöre girişim ilk work and travel'da oldu.
11:42İşte bir ajansla çalışmaya başladım işte kariyer basamaklarını tek tek çıkarken en son geldiğimiz noktada bu koltukta sizlerle BKPL kampaninin genel müdürü olarak oturuyorum ve bu çok değişik bir hayat dokunuşu olarak adlandırıyorum.
11:56Work and travel programı üniversite öğrencilerinin Amerika'ya gittikleri çalıştıkları aslında çalışma buradaki temel amacımız değil.
12:04Bu bir kültürel değişim programıdır ama program kendi içerisinde Amerikan kültürünü yakından tanımayı aynı zamanda Amerikan kültürün içerisinde çalışmayı ve gezmeyi barındırdığından dolayı zaten çalış ve gez Türkçesi de bu şekilde adlandırılıyor.
12:18Bundan hepsini size sunabilen bir program. Bu programa katılabilmek için minimum 18 yaşında olmak gerekiyor. Akademik olarak biz başarı arayan bir firmayız yani burada işte not ortaması 1.6, 1.7, 1.8 olan öğrencileri aslında riskli gördüğümüzden dolayı programa kabul etmiyoruz.
12:35Minimum katılım kriterlerimizin arasında bu yazılı değildir bu arada Ebru Hanım. Yazılı bir kural değildir ama tecrübeyle gördüklerimizi söylüyorum size.
12:44Tabi ki de not ortaması tek başına bir etken olmamakla birlikte genel profilini analiz ettiğimizde öğrencinin 2.0'ın altında not ortaması olduğunda biraz daha vize reddiyle karşılaşabildiğimiz bir tablo var.
12:55Hocam bir ara bununla alakalı baya bir sorun yaşandı diye hatırlıyorum ben sizi aslında onu vurguluyorsunuz. Yani şu not ortamasının altındaysan buna gidemezsin demiyor Amerika.
13:04Hiçbir şekilde böyle bir kural yok. Yazılı kuralların arasında 2.0 not ortaması altında katılamazsın veya İngilizce seviyen şu olmalıdır diye bir şey yok.
13:12Konuşabilecek yani karşıdaki...
13:14İngilizce seviyesi için de evet bir şey var.
13:16Evet yani iletişim kurabilecek İngilizcen varsa akademik olarak Türkiye'de bir üniversiteye kayıtlıysan bu programa katılmakla ilgili teknik olarak herhangi bir sorunun yok.
13:26Ama yazmayan kurallar vardır. İşte hayatımızda olduğu gibi yazmayan kuralların arasında da işte belli bir yaş sınırımız İngilizcemizin en azından karşıdakiyle iletişim kuracak kadar olması ve akademik olarak bir ödül olarak da düşünebiliriz work and travel'ı.
13:40Akademik olarak başarılıysan yaz tatilinde Amerika'da çalışıp Amerika kültürünü yakından tanıyarak geçirebilirsin diyebiliriz.
13:47Hani ben de açıkçası öğrencilik yıllarında katıldığım için başıma gelen en güzel şey de olarak adlandırıyorum bunu.
13:54Ne güzel.
13:55Ve Miami'de yapmıştım work and travel'ı.
13:57Gerçekten mi?
13:58Evet.
13:59Tabii oradaki en kıymetli şey deneyim galiba.
14:01Kesinlikle.
14:02Şimdi hayat sadece çalışmak, hayat sadece okul, hayat sadece not değildir ya.
14:06Evet.
14:07Ben hep onu söylerim yani Burak hocam da çok katılır bana çocukları iki haftalık için bile gitseler yurt dışında bir yere kendi konfor alanlarından çıkarak gerçekten o kadar değişmiş olarak görüyorlar.
14:20Evet kesinlikle.
14:21Hep şey diyorlar işte en güzel dönemimdi, en güzel işte yaz tatilimdi falan gibi.
14:26O yüzden yani bu work and travel da o zaman sadece çalışmıyorlar, seyahat de ediyorlar ve kültürel deneyimler çıkıyor.
14:34Kesinlikle zaten programın asıl amacı bu.
14:36Asıl amacı kültürel değişim.
14:37Yani bunu bizim işte Amerika'da bu sponsorlar aracılığıyla yapılan bir program olduğu için ve gerçekten de öğrencinin hayatında kültürel etkisi çok büyük.
14:46Öğrenciler Türkiye'ye döndükten sonra Amerika'da yaşamış oldukları bu kültürel tecrübeyi arkadaşlarıyla paylaşıyorlar, okullarında paylaşıyorlar ve bu unutulmaz anılara aslında sebebiyet veriyor.
14:57O programın içerisindeki çalışma payından daha çok hiç kimse çalıştığı yer hakkında konuşmuyor.
15:03Herkes orada yaptıklarını anlatıyor, oradaki etkileşimlerini anlatıyor ve en güzel kazanım da kültürel kazanımdır diyorum ben work and travel'ın içindeki.
15:11Şimdi efendim work and travel'ı hep çok sorduğunuz bir alandır.
15:16O yüzden de bugün bu alanda en iyilerden birisine davet ettik.
15:21Sevgili İlkay Bey o da bir yurt dışı eğitim danışmanıdır ve aynı zamanda work and travel'ı o da deneyimlemiş bir danışmandır.
15:29Hep deriz ya daha kıymetli olur böyle danışmanlar.
15:32Kendisine ulaşmak isterseniz kendi kişisel hesaplarından ya da Ebru Doğu'da official Burak Yılmaz Instagram hesaplarından ulaşabilirsiniz.
15:42Work and travel'a katılım kriterlerini tekrar bir alıyoruz hocamdan.
15:47Bir yaş sınırı aslında teknik olarak yazılı kurallarda yok ama biz kendimiz olarak hani firma prensibi olarak 25 yaşının üstüne çok sıcak bakmıyoruz.
15:57Biz kaybettik hocam.
16:00Hiçbir şey için geç değil.
16:02Hiçbir şey için geç değil peki.
16:03Yaş olarak hani 25 yaşıyla sınırlı tutmaya çalışıyoruz.
16:06Onun dışında İngilizce seviyemizin minimum B1 olmasını istiyoruz.
16:09Not ortalamamızın da minimum 2.0 olmasını şart koşuyoruz öğrencilerimize.
16:14Not ortalamanız minimum 2.0 yaşınız 25'in altında bir şey daha demiştiniz.
16:22İngilizcemizde B1.
16:23İngilizce B1 ne büyük bela bu B1 B1 her yerden çıkıyor değil mi?
16:28B1 hocam şey yani gündelik konuşmalar aslında.
16:30Hayatta kalabilecek.
16:32Çocuk Amerika'ya gittiğinde bir otobüse bindiğinde bu otobüs nereye gideri Türkçe soramayacak.
16:37Ya da işte atıyorum Allah göstermesin bir rahatsızlık geçirdiğinde hastaneye gittiğinde kulağım ağrıyor Türkçe anlatamayacak.
16:43O yüzden en azından basit şeyleri hayatta kalabilecek şeyleri İngilizce olarak anlatabilmesini istiyoruz.
16:50Hocam yine geçen hafta konuştuğumuz şey var ya yani aslında ülkeler, üniversiteler, konsolosluklar bazı kriterleri bir şekilde söylediğiniz gibi yazılı ya da yazılı olmayan ama hepimizin bildiği şekilde istediğinde öğrencinin iyiliği için istiyorlar.
17:05Katılımcının iyiliği için istiyorlar.
17:07Ya şimdi B1 yoksa sen oraya gidip nasıl çalışacaksın?
17:10Çok zorlanırlar o yüzden ben öğrencinin açıkçası hem vize görüşmesi esnasında çok zorlanmasını hem de Amerika'ya vardığında zorlanmasını açıkçası istemiyorum.
17:18Hani tabii ki de işlere göre de İngilizce sevgileri var.
17:21Hani work and travel içerisinde lifeguardlık için istenilen İngilizce ile housekeeping için istenilen İngilizce aynı olamaz.
17:27Yani bu noktada da hani bu da işte bir server pozisyonu yani garson pozisyonu için istediğimiz İngilizce ile yine aynı şekilde işte bir busser pozisyonu için istediğimiz İngilizce kesinlikle aynı değil.
17:38Bir listeleyelim mi aklınızdakileri yani work and travel da bu çalış ve gez programında iş kolları ne oluyor mesela housekeeping dediğin?
17:51Housekeeping var yani hizmet sektöründeki birçok iş aslında evet yani genel olarak hani öğrenciler tutup da buradan menajer olmaya gitmiyorlar.
17:57Türkiye'deki kimliklerini unuttukları yaz tatillerinde tamamen orada farklı bir kimlikle yani farklı kimlik dediğim tamamen Türkiye'de belki hiç birinin bugüne kadar yapmadığı işlerle çalıştıkları ama bu çalışma hayatı esnasında Amerikan kültürünü yakından tecrübe ettikleri bir program aslında.
18:14Hani buradan giderken öğrenci makine mühendisliği okuyor işte çok elimizde var bilgisayar mühendisliği okuyor yapay zeka okuyor oraya gidiyor garson oluyor çocuk oraya gidiyor.
18:24Ben de aynı şekilde hani ben de otelde bel boyluk yapmıştım hani işte gidiyorsunuz bel boyluk yapıyorsunuz aslında yaz dönemine oradaki yaşıtlarınızı da gördüğünüzde hani orada bir Amerikalı çocuk gelip de çalışarak aslında yazını geçiriyor.
18:38Hani ben de bunun aynısını bir Amerikan kültürünün parçasını yaptığımda bu benim için çok güzel bir kültürel değişimdi. Hani orada bir Amerikalı ailenin yanında yemek yeme fırsatım olmuştu. Onların işte evine gidip hani onları yakından gözlememek gerçekten benim çok hoşuma gitmişti.
18:54Ya bu programın geriye dönüp baktığımda yani beni 2006 yılından yeniden götürdüğünüzde en güzel anılarım kesinlikle kültürel değişimdeki kısımlarıydı. Çalıştığım kısımlar tabii ki de hatırlıyorum. Çünkü hayatımdaki ilk parayı ben orada kazandım. Yani baba parası almadan yaşamak nedir orada gözlemledim.
19:11Ne kadar kazanıyorlar hocam?
19:12Saatlik ücret alıyorlar. Saatlikleri genellikle hani gittikleri eyalete göre değişiyor Amerika'da. Ama minimum yani şu andaki koşullarda 10-11 dolarlarda başlıyor.
19:2212'nin altında çok iş kalmadı aslında. Ama üst limitinde hani 20-21 dolarları bile gördük. Özellikle bahşişli pozisyonda çalışan öğrencilerin hani çok iyi rakamlar kazandığını görüyoruz.
19:33Kaç saat çalışıyorlar hocam?
19:35Genellikle hani 40 saat çalışırlar ama yasal olarak minimum saatlik 32 saat olarak işverenler verirler. Minimum 32 saati işveren work and travel programında öğrenciye sağlamakla yükümlüdür.
19:47O denklemi kuralım mı hocam? Öğrenci gitti yaklaşık olarak ne zaman? Okulu burada kapandı ve gitti gibi mantıklı olan o.
19:55Ne kadar süre çalıştı? Gezmek için ne kadar zaman kaldı? Totalde ne kadar bir süreyi Amerika'da geçirmiş oldu?
20:02Aslında Burak mantığı çok basit. Öğrenci okulundan kaybetmemeli. Bu programın amacı hiçbir zaman için okul tarihini kaçırmak değildir.
20:11Öğrenci sınavlarının bittiği gün gidebilir. Diğer dönemi başlamadan yani ders tarihleri başlamadan sonuçta her üniversite farklı akademik takvimlere sahip ve ders takvimi başlamadan öğrenci dönmelidir.
20:22Yani bu kural bu şekildedir.
20:24Dolayısıyla Haziran sonu galiba değil mi hocam?
20:26Aslında bazı okullarımız var mesela hani işte özellikle Turizm Otelcilik Fakültesi'nde Mayıs sonunda biten okullarımız var ya da Mayıs ortasında biten okullarımız var.
20:35Bu çocuklarımız bizim Mayıs 15'ten itibaren programa katılım sağlayabiliyorlar ve bazı okullarımız da geç açılıyor.
20:41Hani hepimizin bildiği üzere ekim başı ya da Eylül sonu başlayanlar ama öğrencinin maksimum çalışabileceği süre Türkiye için belirlenen 1 Ekim'dir.
20:501 Ekim'e kadar maksimum çalışabilir daha sonrasında 1 aylık grace period dediğimiz yani öğrencinin travel süresi başlar.
20:57Ama bu grace period da dikkat edilmesi gereken bir husus var.
21:00Öğrencinin okula açılmadan öğrenci Türkiye'ye dönmek zorundadır.
21:04Bunu takip ediyor yani?
21:06Evet bunu takip ediyorlar.
21:07Yani bu takip edilmesi gereken de bir konu.
21:09Çünkü öğrencinin eğitim hayatından kaçırmasını aslında hiçbirimiz istemiyoruz.
21:12Çünkü burada gerçekten bir amaçları var.
21:14Çok güzel bölümlerde okuyorlar.
21:16Ve geleceğin mühendislerini, geleceğin işletmecilerini, geleceğin ekonomistlerini aslında yetiştiriyor üniversitelerimizde.
21:21Yazlarını değerlendirsinler, ülkelerine geri dönsünler.
21:24Geri döndükten sonrasında da derslerini kaçırmadan yeniden akademik takvimine adapte olsunlar.
21:29İstediğimiz tek şey bu.
21:31Çok dışarıda da aslında böyle ara ara konuşuyoruz sürekli birbirimizle.
21:34Bir öğrenci geldi ve size şu soruyu sordu.
21:40Dil okuluna mı gideyim şu kadar bütçem var yoksa work and travel'a mı gideyim dedi.
21:43Tam aklımdan geçiyordu yani.
21:45Çok zor bir soru.
21:46Çok zor bir soru.
21:47Vallahi aklımdan geçti.
21:48Gerçekten bu netlikte konuşmamıştık.
21:50Hakikaten görüşü merak ediyorum.
21:52Yani nasıl yönlendiriyorsun bu durumda ne demeli?
21:54İki tane etkileyen faktör var bence.
21:56Çünkü work and travel'ın bütçesiyle dil okulunun bütçesi aynı değil.
21:59İkincisi öğrencinin dil seviyesi de aynı değil.
22:01Şimdi zaten bazı öğrenciler geliyor A1-A2 seviyesinde İngilizce.
22:04Çocuğun work and travel'a katılma şansı yok.
22:06Mümkündeyiz zaten.
22:07Böyle bir durumda dil okuluna gitmesi
22:09onun kariyeri ve CV'si içerisinden çok daha faydalı olacaktır.
22:12Ya da bir öğrenci geliyor İngilizcesi gerçekten iyi.
22:14Benim sadece konuşma İngilizcesine ihtiyacım var.
22:16Yani bunu pratik yapmak istiyorum.
22:18Ama okula da çok gitmek istemiyorum.
22:20Zaten ben okulda alacağımı aldım.
22:21Ne önerirsiniz?
22:22Work and travel senin için harika bir program.
22:24Çünkü direktmen gidip gerçek hayatta Amerikalılarla
22:27ya da yurt dışından gelen diğer arkadaşlarla sohbet etme,
22:30iletişime kurma fırsatını olacak.
22:32Başka bir öğrenci geldi diyelim yine aynı örnekten.
22:35Benim İngilizcem iyi ama ben CV'me yazabilecek bir tecrübe istiyorum.
22:41Yurt dışında bir okula gitmek istiyorum aslında.
22:43Ben bunu CV'mde gösterebilmek istiyorum.
22:45Bu tip durumlarda dil okuluna öneriyorum.
22:47Çünkü work and travel CV'ye sadece siz iş tecrübesi olarak yazabilirsiniz.
22:51Ya da aldığınız bir katılım sertifikasını yazarsınız.
22:53Ama dil okulundan, seni de Ayberon'un da çok iyi bildiği üzere,
22:56aldığınız sertifikalar veya dil puanlarını CV'nizde,
23:00profesyonel hayatınızda sonsuza kadar kullanabilirsiniz.
23:03Yani tabii work and travel'ın sunduğu iş tecrübesinin yeri bambaşkadır.
23:06Ama burada öğrenci işte bir hukuk istiyordur.
23:09Ben akademik İngilizceye ihtiyacım var ve bununla ilgili de bir,
23:12özellikle mesleki İngilizce sertifikasına ihtiyacım var.
23:16Ama ben work and travel mı yapayım, dil okuluna mı gideyim?
23:18Kesinlikle dil okulunu seçmelisin.
23:20Çünkü bunu CV'ne ekleyeceksin ve kariyer yolculuğunda sana eşlik edecek.
23:24Bence yani ben bir İngilizce öğretmeni olarak toparlayacak olursam,
23:28bence şöyle düşünmek lazım.
23:30İkiye böleceksin İngilizceyi.
23:32Bir tanesi kitap İngilizcesi, okul İngilizcesi.
23:36Bir tanesi de gerçek yaşam, yaşayan İngilizcedir yani.
23:39Tamam mı?
23:40Sen yaşayan İngilizceyi öğrenmek istiyorsan eğer,
23:44en doğru yolu bunun gerçekten çalışmaktır.
23:48Tecrübe etmek, kritik yapmak.
23:50Evet.
23:51Ama o akademik sürecin bitmemişse,
23:55okul İngilizcesiyle devam etmen gerekiyorsa,
23:58tabii ki o zaman dil okullarına gidersin.
24:00Kesinlikle.
24:01Ama ben hayatta hep gerçekten en çok deneyimi kıymetli buluyorum.
24:07Dolayısıyla work and travel'ı benim de çok desteklediğim ama,
24:12dediğim gibi cesaret de çok edemediğim.
24:15Ama şimdi tabii sen İlkay Bey'le tanıştırdığın için,
24:18içim daha da rahatladı da.
24:19Benim çok cesaret ettiğim bir program değildi.
24:23Sıkıntılar duyuyorum çünkü.
24:25O sıkıntılar sizde yaşanıyor mu, yaşandı mı?
24:30Yaşandığı yerde neden yaşanıyor, neyi eksik yapıyorlar?
24:34Onu konuşalım mı biraz?
24:35Çok güzel bir soru Ebru Hanım.
24:36Yani ben bunu aslında yıllardır anlatmaya çalışıyorum.
24:39Ve hep şu örneği verdim.
24:40Work and travel kapalı bir kutudur.
24:42Size hediye paketi içerisinde sunulur.
24:44Ve siz bu hediye paketini Amerika'ya gittiğiniz zaman açarsınız.
24:47Şimdi buradaki sıkıntılar bu hediye paketinin içinden de çıkabilir size.
24:51Ya da sizin kendinizle de alakalı olabilir.
24:53Çünkü hayatınızda hiç çalışmamışsınızdır.
24:56İlk iş tecrübeniz work and travel tecrübenizdir.
24:59Ve zorluklar yaşıyorsunuzdur.
25:01İşte ben Türkiye'de makine mühendisliği okuyorum.
25:04Buraya geldim, ben burada oda temizliği yapıyorum.
25:07İşte bana emir veren supervisor'ım daha lise mezunu, daha üniversiteye bile gitmiyor.
25:13Ama bana bunun emiri nasıl verebilir?
25:16Bu insanın içinde biten bir şey.
25:18Yani o sürpriz paketinden çıkan bir şey değil.
25:20Ama bunu bilerek gidiyorlar.
25:21Ama işte oraya gittikleri zaman kültürel şok dediğimiz bir şey var Burak.
25:25Ve bu kültürel şoku genellikle biz 10 gün içerisinde atlatmalarını bekliyoruz.
25:29Bu aslında hani diyoruz ya çok ülke gezdim ben kültürel şok yaşamam dediğim öğrenci de daha çok gördüğüm bir şey.
25:36Çalışma hayatına girmek aynı şey değildir.
25:39Yani orada...
25:40Turistikten çok farklı.
25:41Tamamen farklı bir şey.
25:42Benim bahsettiğim sıkıntılar şey ama iş bulma ve kalacak yerde yaşanan sıkıntılar.
25:47Program aslında Department of State'in Amerikan Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir işte hani C1 programları tarafından yönetilen bir daire tarafından kontrol altında.
25:57Yani Department of State bu programı aslında çok detaylı bir şekilde kontrol ediyor.
26:02Sponsorlar da direktmen Department of State'e bağlı olarak çalışıyorlar.
26:06Ve bu noktada aslında öğrencilerin kalacakları yer işte gittikleri zaman çalışacakları yer daha öğrenciler Amerika'ya gitmeden önce service formlarında yazıyor.
26:15Öğrenci oraya gittikten sonra program validation dediğimiz bir şey var.
26:19Yani programlarını aktif etmek durumundalar.
26:21Ve bunu ilk gittikleri 10 gün içerisinde yapıyorlar.
26:23Çocuklar evet benim kaldığım adres bu, çalıştığım yer bu.
26:27Bana söylenilen yerde şu an buradayım diye service aktivasyonu yaparlar.
26:30Aaa tamam.
26:31Yani...
26:32Biraz sistematikse edilmiş anladım Kader'e.
26:33Hocam ben eskiden 12'ye 13'ye...
26:35Eskiden çok şeyler vardı.
26:36Böyle self sponsorluklar vardı o zaman.
26:38Yani lastikleri orada da birinden işte sizi davetiye alıyordunuz.
26:42Belki benim aklım orada kaldı.
26:43Bunu yapmıştım o zaman.
26:44Zorluklar geçmiş yıllarda evet muhakkak oldu.
26:47Bizler de duyduk.
26:48Kendi adıma söyleyeyim.
26:50Hani ben sadece full paket dediğimiz şekilde çalıştım.
26:55Yani tüm işin ve konaklamanın sponsoran sağlandığı şekliyle.
27:00Çünkü ben bu konuda içim rahat ediyor.
27:02Benim açıkçası kendi adıma içimin en rahat ettiği şekli bu.
27:06Öğrencilerimi direkmen daha gitmeden önce 30 sayfalık bir guide ile uğurluyorum.
27:11Burada konaklamaların resmi.
27:12Gittikleri günden itibaren nerelerde alışveriş yapabilirler.
27:15Nereden market alışveriş yapabilirler.
27:17Şok yaşamasın gidince canım.
27:18Yine yaşayacaklar.
27:19Bu mümkün değil.
27:20O şoku yaşayacak ama.
27:22Yani bence bizim işimizin çok önemli bir parçası.
27:25Katılırsınız diye tahmin ediyorum.
27:27Beklenti yönetimi hocam.
27:28Yani biz işte bir ürün satmıyoruz çünkü.
27:34Biz çocukların tecrübe edecekleri.
27:37Eğer yanlış bilgi verirseniz o bilginin bir süre sonra ortaya çıkacağı bir iş yapıyoruz.
27:42Doğru kesinlikle.
27:43Dolayısıyla hazırlamak lazım.
27:45Gerçekten bunu yapmaya uygun bir çocuk ya da bunu doğru karşılayacak bir aile değilse.
27:51Çünkü her şey herkese uygun olmak zorunda değil.
27:53Kesinlikle.
27:54O zaman da hayır bir dakika sana uygun değil burası.
27:56Sen şuraya bir bak demek lazım.
27:59O işte 30 sayfalık dosya anlatım falan diyoruz ya.
28:02Bu beklentiyi doğru yere oturttuğunuzda tamam bunu kabul ederek gittim ben.
28:06Aa evet.
28:07Aslında geldim buraya.
28:08Burada çok önemli bir şey var.
28:10İlkay Bey bunu yaşamış.
28:12Yani bunu bak yaşadığın bir şeyi anlatırken yaydığın enerji bile başka oluyor.
28:17Yani mesela ben bir okulu ziyaret etmişim öbürünü etmemişim.
28:21Ziyaret ettiğimi çok farklı anlatıyorum.
28:23Yani o yüzden çok kıymetli buluyorum oradaki deneyimizi.
28:26Deneyim burada zaten en önemli kısımlardan bir tanesi.
28:29Ben de öğrencilerle birebir konuştuğumda kendi yaşadıklarımdan örnek veriyorum.
28:33Aslında onların daha az zorlukla karşılaşabilmesi için programı elimden gelince kolaylaştırmaya çalışıyorum.
28:39Çünkü zaten hali hazırda bu zorlukları ben yaşadım.
28:42Veya işte danışman arkadaşlarımız bizde çalışan arkadaşlar da work and travel yapmış arkadaşlar.
28:47Bu süreçlerden geçtiler.
28:49Bu zorlukları gördüler.
28:50Onlar da tecrübelerini aktarırken bu zorlukları öğrenci adına minimalize etmeye çalışıyorlar.
28:55Ama dediğinizde çok katılıyorum.
28:57Program Burak'ın dediği gibi 2012-2013 yıllarından itibaren daha güvenilir, daha bilinir hale geldi.
29:02Aslında bizim de hoşumuza giden bir şey bu.
29:05Çünkü öğrenci hiç bilmediği bir ülkeye gidiyor.
29:08Anne babaları diyor ki çocuğumuz hiç bilmediği bir yerde acaba karşılanacak mı?
29:12Acaba orada nasıl zorluklar yaşanacak?
29:15Biz elimizden gelince her türlü konuda öğrencilere yardımcı olmaya çalışıyoruz.
29:19İlk vardıkları günden programın tamamlanıncaya kadar da 7-24 destek hatlarıyla öğrencilerin her zaman yanındayız.
29:25Orada da devam ediyor yani desteğimiz olduğu gibi.
29:27Süper. O zaman İngiltere'de üniversite ve work and travel'ı bitirdik.
29:32Ama çok güzel bir konumuz daha var bu bölüm için.
29:35Hocam ben bizim sizin ve bizim beraber iş yapış şeklimizden ayrı ayrı danışmanlık verdiğimiz öğrencilerden dosya oluşturmak yetişkin olarak da olabilir.
29:47Üniversitedeyken de olabilir. Lisedeyken de bu arada olabilir.
29:50Soracağım detaylarını.
29:51Ama staj programları hocam. Çok soruluyor bize. Biz yönlendiriyoruz.
29:55Bir staj bulun bakalım kendinize diyoruz.
29:57Hocam siz bulun diyorlar. Gidiyor giriyor herkes o topu birbirine atıyor.
30:01Maaşlı staj programları sunuyorsunuz hem de. Biraz açalım mı hocam nedir o?
30:05Tabii ki de. Maaşlı staj programı aslında...
30:07Adı güzel.
30:08Evet adı çok güzel.
30:09Öğrenci staj yaparken bir yandan para kazanma şansını yakaladı.
30:13Yine bir kültürel değişim programı.
30:15Hani bunu biz hem Avrupa ülkelerinde hem Amerika'da sunabiliyoruz öğrencilerimize.
30:19Ki bizim zaten en çok ağırlıklı olarak yerleşimlerimiz Amerika üzerinde oluyor.
30:23Genellikle aşçılık öğrencileri ya da turizm otelcilik öğrencilerinin çok daha hızlı yerleşim yapabildiği bir program.
30:30Maaşlı staj programı. Şu an Amerika için konuşuyorum bu arada.
30:34İşte onun dışında veterinerlik öğrencileri, gıda mühendisleri ya da yine aynı şekilde hani ziraat fakültesi,
30:42ziraat mühendisliği öğrencilerinin de katılım sağlayabildikleri, bilgisayar mühendisliği öğrencilerinin katılım sağlayabildikleri
30:48eşsiz bir kültürel değişim programı.
30:50Yine bunu daha çok Avrupa'da yapıyoruz ama aşçılık ve yine hizmet sektörü alanında,
30:57özellikle Norveç, Danimarka gibi ülkelere, Almanya'ya yine yerleşimlerde bulunuyoruz.
31:03Ama bu tabii ki de sayısal olarak baktığımızda Amerika kadar popüler mi? Hayır değil.
31:08Amerika daha neden popüler diye soracak olursanız da,
31:11işte Amerika'da bu işin uygulanış şeklinin öğrenciler tarafından çok dikkat çekici bulunması,
31:17işte gastronomi olarak steak çalışmak isteyen öğrencilerde ya da Amerikan Burger çalışmak isteyen öğrencilerde daha çok tercih edildiğini görmemiz.
31:25Ben işte bunun yerinde öğrenmek istiyorum.
31:27Bu aslında bir staj programı. Zaten adı üstünde staj yapıyor öğrenci.
31:30Hani işverenlerin beklentileri de onlara aslında öğretmek.
31:33Yani kendi mutfaklarındaki şeyler öğretmek.
31:36Ama bunun içerisinde karşılıklı bir değişim de var.
31:38O kadar çok öğrencim oldu ki, gittiği yerde işte döner yapan, lahmacun yapan ya da Türk kebabını oradaki şeflere tanıtan,
31:46hatta bir tanesini söylemeden geçemeyeceğim.
31:49Neşvile gönderdim bir öğrenci.
31:51Orada otelin menüsüne Turkish kebap diyerek Adana kebabı koydu.
31:56Ve bunu neden anlattım size?
31:59O kadar çok yapmış ki onu şeflerine, o kadar çok anlatmış ki.
32:03Biz Türkiye'de bunu bu şekilde yapıyoruz.
32:05Adanalı bir öğrencim.
32:07Ve beğenilmiş, hoşuna gitmiş.
32:10Şef artık demiş ki evet bunu menümüzde görmek istiyoruz.
32:12Yani sen bunu artık insanlara sunmalısın.
32:15Ve otel menüsüne Turkish kebap olarak eklettirmiş.
32:18Bu benim için bir gurur kaynağı açıkçası.
32:20Orada stajyer bu öğrencimiz.
32:22Hani hem oradaki şeflerden büyük bir deneyim kazanıyor.
32:26Hem de aynı zamanda kent kültürünü Amerika'da tanıtma fırsatını yakalıyor.
32:30Bu belki dinlerken garip gelmiş olabilir insanlar.
32:32Böyle hocam sokaktaki şeylerden bahsetmiyoruz.
32:34Hani böyle bir mahalle arası lokantalardan falan bahsetmiyoruz.
32:37Zincir oteller.
32:39Büyük zincir oteller, marka oteller, marka restoranlar falan.
32:43Yani o yerleşimler oralarda olduğu için bu hakikaten aslında önemli bir kariyer adımı.
32:48Kesinlikle.
32:49O zaman maaşlı staj Avrupa ve Amerika'da.
32:52Aynı zamanda da work and travel programlarıyla ilgili daha detaylı bilgi isterseniz.
32:59İlkay Yeşilbaşa ya da işte bize zaten alıştığınız her hafta sonu sizlerleyiz.
33:05Ulaşırsınız detaylı bilgi veririz.
33:07Şimdi peki hangi süreçlerden geçer bir maaşlı staj başvurusunda bulunan?
33:15Aslında ilk başta yine her zaman olduğu gibi B1 İngilizce diyeceğim.
33:19Yine mi B1 İngilizce diyeceğiz.
33:21Ama B1 İngilizce ile başlayalım derim.
33:24Birincisi bu.
33:25Hocam burada çok özür dileyerek böleyim.
33:27Bu work and travel tarafında da burada maaşlı staj tarafında da B1 İngilizce derken bunun için bir IELTS, TOEFL herhangi bir şeyden bahsedemiyoruz.
33:34Hayır sadece mülakat yapıyoruz.
33:35Yani bu zaten ön mülakatını evet.
33:38Ön mülakatımızı ofisteki arkadaşlarımız yapıyor.
33:41Arkasından da hani yine sponsorluk yapıyor sonra bir şey.
33:44Öncesinde sponsorlar yapıyor.
33:46Hem Avrupa'daki sponsorlarımız hem Amerika'daki sponsorlarımız.
33:49Öğrenciyle birebir bir mülakat yapıyorlar.
33:52Burada öğrencinin İngilizce dil yöneliminin ne kadar iyi olduğuna bakıyorlar.
33:56Çünkü bu işler artık yani hani staj işleri dediğimiz işler biraz daha profesyonel işler.
34:02Yani öğrenci orada bir yılına gidiyor bu arada.
34:05Hani çoğu Amerika stajımız bir yıllık programdır.
34:08Onun dışında Avrupa programlarımız 12 ay ya da 18 ay olarak sunuluyor.
34:11Hani bu noktada da öğrencinin orada tabii ki de dil gelişimini yapacağını biliyoruz ama ilk gittiği gün bizim için önemlidir.
34:19İlk gittiği gün şefiyle veya otel müdürüyle veya süpervizoruyla ne kadar iyi iletişim kurabilecek bu bizim için önemli.
34:26Onun dışında ilgili departmanlardan mesela öğrenci turizm otelcilikten mezun.
34:304 yıllık bir veya 2 yıllık bir okul bitirmiş.
34:33Mezuniyetinden bir yıl geçmediyse eğer öğrenci herhangi bir iş tecrübesi göstermeden bu programa katılım sağlayabiliyor.
34:39Eğer ki mezuniyetinin üzerinden bir yıl geçmişse minimum bir yıllık iş tecrübesi göstermesini istiyoruz.
34:45Bu noktada da öğrencinin gerçekten çalıştığını görmek için de SGK kaydını isteriz öğrencimizden ki görelim gerçekten bir yıllık iş tecrübesi sahip mi diye.
34:53Bunun arkasından bu belgeleriyle birlikte öğrencimizin staj işlemlerine başlatabiliriz.
34:58İşte B1 İngilizcesi varsa ilgili departmanlardan mezunsa yani mezuniyetinin üzerinden bir yıl geçmediyse bir yıl geçtiyse dahi en az bir yıllık iş tecrübesine sahipse öğrenci staja uygundur diyebiliriz.
35:12Stajda herhangi bir yaş sınırımız bulunmuyor.
35:15Gerçekten bulunmuyor. 50 yaşında kişiyi gönderdim ve hiçbir sorun yaşamadım.
35:19Yine 21-22 yaşındaki gençlerimizi de staja gönderdim yine bir sıkıntı yaşamadım.
35:2450 yaşındaki bir birey hani kariyer değişikliği yapanlar oluyor.
35:28Gerçekten öyle bir şey ki bu belki konuşmuşsunuzdur önceki programlarda.
35:32Aşçılık mesleğini böyle bir 30'dan sonra merak sarmayı çok gördüm.
35:37Birdenbire üniversiteye yazılanlar 4 yıllık fakülteyi bitirenler.
35:41Yani bunu son dönemde çok görüyorum ve bunu hani inanın çok da doğru ve güzel buluyorum.
35:47Mesela fotoğrafa da ilgi belli bir yaştan sonra.
35:50Hocam şimdi sen böyle sevici bir şey söyleyince inanmayanlar çıkar.
35:53Biz onu çok yaşıyoruz böyle ya işte yaş sınırı yok olur mu canım öyle şey yaş sınırı vardır aslında falan diyorlar ya yok diyoruz yani tecrübe ediyoruz.
36:00Yok yok işte gerçekten yok.
36:01Gerçek örnekleri anlatıyoruz.
36:02Çünkü öğrenmenin ve kariyerdeki istediğimiz hedefleri değiştirmenin yaşı ve sınırı yok.
36:08Aşağıdan bir sınırı var mı?
36:09Yani birinci sınıf öğrenci gidemez.
36:1118 yaşımız var.
36:13Tabii zaten öğrencinin üniversiteye başlaması üniversiteye bitirmesi minimum 2 yıllık okuması.
36:18Hadi bu çocuk 17 yaşında üniversiteye başladı diyelim.
36:2019 yaşında bitirecek minimum 2 yıllık fakülte okuduğunu varsayarsak.
36:24Tabii ki de aslında programın kendi içerisinde doğal olarak bir yaş sınırı oluşmuş oluyor.
36:28Ama baktığımız zaman.
36:30Bir sınıf istiyor şeyi yok yani.
36:32Birden sonra gidemezsin 2'yi beklemen lazım 3'ü beklemen lazım bir şey yok.
36:36Minimum tabii ki de birinci sınıfı tamamlamış olmasını istiyoruz ki.
36:39Oraya gittiği zaman da mesleğiyle ilgili minimal düzeyde bir şeyler biliyor olsun.
36:43Sonuçta okula kayıt olduğu gibi giden bir öğrenci mesleği hakkında hiçbir şey bilmiyor olacak.
36:48Hatta bazı işverenlerimiz özellikle çok teknik alanlardaki işverenler.
36:53Birinci ikinci sınıfı okusunlar daha sonra bu programa kayıt yaptırsınlar diyebiliyorlar.
36:58Yaz dönemi stajları ve uzun dönem stajları ayırmamız gerekir.
37:02Yaz döneminde daha basic şeyler gerekirken ama mesela 1 yıllık bir staja katılacak öğrenci de minimum 2 yıllık aslında okul tecrübesini ararız.
37:10Çünkü oraya gittiği zaman da bu işi profesyonel olarak yapıyor olacak.
37:14Hani o noktada akıllarına takılan sorular olursa öğrencilerimizin de yine hani bana hem şirketin instagramımızdan hem kendi instagramından çok rahatlıkla ulaşabilirler.
37:22Şimdi orada 1 yıllık programdan da bahsettiğimizde aslında bayağı işten bahsediyoruz hocam.
37:27İş bulmaktan bahsediyoruz geçiş bir süre.
37:29Burada ara sınıfta olsa bundan yararlanabiliyor mu? Mezun olmuş olması mı lazım uzun dönemlerde?
37:35Şöyle ağabey teknik olarak mezun olmuş olmasını isteriz.
37:37Aslında programda ara sınıfta katılamaz diye bir şart yine bulunmuyor.
37:41Ama 1 yıl okulunu dondurmak yerine ben öğrencime hep şu tavsiyeyi verdim.
37:45Sen yani mesleğinin cebine koy onun arkasından yap.
37:50Gideceksen yine kısa dönem stajlara gidebilirsin.
37:52Hatta bazı üniversitelerimiz var bir dönem diyorlar işte gidip yurt dışında staj yap.
37:566 ay aslında size staj hakkı veriyor üniversite.
37:59Bu tip durumlarda 6 aylık staja gönderdiğimiz öğrencilerimiz de oluyor.
38:02Hem Avrupa ülkelerine hem Amerika'ya bu şekilde öğrenci gönderebiliyoruz.
38:07Çok böyle gastronomi aşçılık üzerinden konuştuk ama aslında bir sürü farklı alan da saydın bir yandan.
38:11Yani çok değişik teknik alanlar da saydık.
38:13Şimdi bunları da bütünlüğüyle aldığımızda work and travel'dan farklı olarak bir mülakat süreci var anladığım kadarıyla.
38:24Mesela iş bulamama, staj bulamama gibi bir durum söz konusu oluyor mu?
38:28Aslında Burak yine çok güzel bir soru.
38:30Turizm, otelcilik ve gastronomi çok hızlı yerleşebilen alanlar.
38:34Çünkü hizmet sektöründeki açık çok büyük.
38:36Buralarda da öğrenciler aynı şey Türkiye'de de geçerli.
38:39Yaz döneminde Antalya gibi turizmin güçlü olduğu Bodrum gibi merkezlerde nasıl stajyer ihtiyacı varsa.
38:48Yine aynı şekilde turistik olan Amerika'nın veya Avrupa'nın bölgelerinde de yine aynı stajyer ihtiyacı oluyor.
38:55Burada bu alanlara yerleşimimiz çok daha hızlı.
38:58Ama bir ziraat mühendisini yerleştiremiyor muyuz? Evet yerleştirebiliyoruz.
39:01Ama bu aşçılık kadar hızlı olmuyor.
39:03Veya işte bir gıda mühendisini yerleştiremiyor muyuz? Evet yerleştiriyoruz.
39:07Ama yine bekleme süreleri biraz daha uzuyor.
39:10Yine aynı şey bilgisayar mühendislerinde ya da işte teknik pozisyonlarda.
39:13Mesela makine mühendisliği bunlara da uygun işler geliyor.
39:16Makine teknik yerine de uygun iş geliyor.
39:18Ama biraz daha bekleme süreleri uzun oluyor.
39:21Hani bunu bu yola çıkarken öğrencilerimize en baştan daha ilk ofise girdikleri an öğrencilerimize biz bunu söylüyoruz.
39:27Senin alanında staj bulma zamanımız genellikle ortalama 6 ay veya ortalama 8 ay diye bunu en baştan bilgisini veriyoruz.
39:35Şöyle bir şey yaşanıyor mu hocam? Gidenin dönmediği, döner mi bilmem diye böyle hani...
39:44Gidenin dönmediği senaryoyu görmek istemiyorum.
39:46Yani Atatürk'ün dediği çok güzel bir söz var aslında.
39:48Gitsinler ufak bir ateş olarak kor olup daha büyük alev olarak ülkelerine geri dönsünler.
39:55Yani ben hep bununla yola çıktım.
39:57Çok güzel bir kültürel değişim programındayız ve bu kadar güzel bir şeye aracılık yapıyoruz.
40:02O yüzden benim hep istediğim şey gönderdiğimiz öğrencinin geri ülkesine gelmesi ve bu da hayatını devam ettirmesi.
40:09Ben bunu nasıl yaptıysam işte Burak yurt dış eğitim programlarına katıldığında nasıl yaptıysa ya da gidip de öğrencilerimiz nasıl geri döndüyse herkesten bunu istiyoruz.
40:18Seminerlerde de bu arada lafını böldüm Burak kusura bakma.
40:21Seminerlerde de bunu çok özellikle vurguluyorum.
40:24Bazen geçmişte katılan öğrencilerimizi seminere çağırıyorum.
40:27Evet arkadaşınız gitti ve geri döndü. Şu anda şurada çalışıyor ve kariyerine böyle bir katkı da sağladı diye biliyorum.
40:36O yüzden gitsinler ve geri gelsinler.
40:38Yani şimdi Ebru hocam orada yaşıyor bir süredir. Bizler buradayız ama biz bu alanın içinde aslında bu konudaki imkanları oldukça rahat olan,
40:49istediği zaman istediği yerlere gidebilecek olan çoğunlukla yaptığımız iş nedeniyle insanlar olarak bir tercih kullanıyoruz.
40:56Bunun öğrencilere, ailelere, öğrencilere ama daha çok örnek olması lazım.
40:59Çünkü aileler de genelde geri dönmelerinden yana zaten.
41:02Ebru hocam gibi ya da oradalarsa da hocam orada kalıyorlarsa da Ebru hocam gibi buraya.
41:07Hizmet etmeye devam ederek.
41:09Çünkü bunu ya hep beraber yapacağız ya da yapamayacağız.
41:13Aslında bu mesela Amerika'da şöyle bir şey var.
41:15Vize de diyor ki bu vizeyi değiştirmeyin.
41:17Yani bu bir sonraki vize başvurularınızı olumsuz olarak etkiler.
41:20Doğru çok mantıklı.
41:22Çünkü ben sana bu vizeyi bu program için verdim.
41:24Ona özellikle vurgu yapmak istedim.
41:27Efendim genelde programın tadı şöyle çok daha lezzetli oluyor bizim için.
41:33Kendi bakış açımızda bizim duygularımızla hareket eden danışmanları özellikle davet etmek istiyoruz hep.
41:42Onlar gelince de çok keyifli oluyor.
41:44Ufak bir ara vereceğiz.
41:46Birazdan bu keyfe devam ediyor olacağız.
41:49Efendim biraz önce de söylediğim gibi yine aynı bakış açısında böyle hani evlatlar yurt dışına gitsin.
41:55Kıvılcım olarak alev olarak geri dönsünler zihniyetinde bir yurt dışı eğitim danışmanı ile beraberiz.
42:02İlkay Yeşilbaş work and travel konuştuk.
42:05Üniversitede eğitim bir de maaşlı staj.
42:08Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı hocam?
42:10Aslında çok güzel konulara değindik bugün sizle birlikte.
42:13Bunu aracılık ettiğiniz için öncelikle çok teşekkür ediyorum.
42:15Biz teşekkür ederiz.
42:16Üç program da öğrencilerin ve ailelerin hayatlarına dokunan ve onların geleceklerini değiştirebilecek çok güzel programlar.
42:22Demin söylediğimiz gibi gitsinler ve daha büyük bir alev olarak geri gelsinler.
42:28Bu noktada da üniversite programlarını work and travel'ı ve maaşlı staj programlarını gerçekten çok yararlı buluyorum.
42:36Size ulaşabilirler şahsi hesaplarınızdan.
42:38Şahsi instagramımdan ilkay yeşilbaş direkmen bana sorularını yöneltebilirler.
42:42Mümkün olduğunca cevaplamaya çalışıyorum.
42:44Dizimiz dönünce de cevaplamaya devam edeceğiz.
42:46Çok teşekkür ederiz.
42:47Ben çok teşekkür ederim.
42:48Ankaralardan geldiniz.
42:49Çok sağ olun.
42:50Hocam.
42:51Hocam ne güzel iş yapıyoruz.
42:52Diyoruz.
42:53Böyle arkadaşlarımızla sohbet ettikçe.
42:55Farklı farklı programlar, farklı katmanları var.
42:58Her birinin hitap ettiği mutlaka birileri var.
43:01O doğru eşleştirmeleri yapabilmek hep amacımız o.
43:04Kendi öğrencimiz için de hiç tanımadığımız insanlar için de aslında bütün çabamız da o.
43:08Kesinlikle.
43:09Ben de çok teşekkür ediyorum.
43:10Çok sağ olun hocam.
43:11Bizim için geldin Ankara'dan buraya.
43:12Ben teşekkür ederim.
43:13Sağ ol.
43:14İyi ki varsın.
43:15Evet.
43:16Sevgili seyirciler.
43:17Gerçekten Burak hocamla niyetimiz her hafta cumartesi saat 10'da aslında faydalı olmak.
43:24Başka bir niyetimiz yok.
43:26Hem eğitimde gündemi takip edin hem yurt dışındaki eğitimde neler oluyor onlardan
43:31haberdar olma istiyoruz.
43:32O yüzden de alanında genelde en güvendiğimiz ve en iyileri davet ediyoruz.
43:37Önümüzdeki hafta cumartesi saat 10'da tekrar bir arada olmayı biz çok istiyoruz efendim.
43:42Bu arada Hürriyet.com.tr'den yazılarımı okumaya devam ederseniz çok sevinirim.
43:47Youtube kanallarımız var Burak hocamla onlara da bir göz atarsınız.
43:51Yakında da bir sürprizimiz olacak zaten.
43:53Evet efendim.
43:54Hep söylüyorum biliyorsunuz.
43:56Bugün de yine her zamanki gibi adı ruhu geçti bizim programımızda.
44:02Eğitimden, bilimden, başöğretmeninizinden ayrılmadığınız aydınlık günleriniz olsun.
44:08Hoşçakalın.