• geçen yıl
Geleceğin teminatı olan gençlerin iş dünyasındaki başarı hikayeleri, “İş Dünyasında Girişimci Gençler” ile Ülke TV ekranlarında izleyenlerle buluşuyor. “İş Dünyasında Girişimci Gençler”; genç girişimcilerin farklı bakış açıları ile ortaya koydukları fikirleri, cesaretleri, hayalleri ve gösterdikleri azmi bizzat kendilerinden dinliyor.

Girişimciliğin sadece finansal yatırımdan ibaret olmadığını gösteren yarınların umudu gençler; tüketici ihtiyaç analizi, pazardaki açığı doğru tespit edebilme, fırsatları değerlendirebilme ve doğru kaynağa ulaşabilme gibi birçok aşamanın önemini “İş Dünyasında Girişimci Gençler” programında anlatıyor. Enerjisi, dinamizmi ve verimliliği ile ekonomiye taze kan olan girişimci gençler; kendi işini kurma sürecinde yaşadıklarını, umutlarını ve ideallerini izleyenleriyle paylaşıyor.

Girişimci gençlerin sabır, özveri, azim ve cesaretle harmanlanmış başarı hikayeleri “İş Dünyasında Girişimci Gençler”, her Pazar 12:30’da Ülke TV ekranlarında…
Döküm
00:00Güzellikler Dünyası parafın katkılarıyla.
00:30Güzellikler Dünyası parafın katkılarıyla.
01:01VenueX kurucu ortağıyım.
01:05Orta Doğu Teknik Üniversitesi mezunuyum.
01:07Yaklaşık 18 yıldır perakende teknolojileri ve dijital pazarlama teknolojileri üzerine girişimcilik deneyimim var.
01:15Şu an konuştuğumuz VenueX benim üçüncü girişimim.
01:20Bundan önceki iki tane girişimimiz hayatına başarılı bir şekilde devam ediyor.
01:24Pandemi ile birlikte değişen müşteri davranışlarını ve trendlerini takip edebilmek,
01:30buradaki müşteri trafiğini yakalayabilmek için VenueX girişimiyle piyasaya çıkmış durumdayız.
01:37Bunlardan bir tanesi KNS.
01:39KNS alışveriş merkezlerinde gelmeden önce müşterilerin ve geldikleri sırada alışveriş merkezindeki deneyimini iyileştirmek için
01:48dokunmatik ekranlar, yönlendirme ekranları, mobil uygulamalar ve CRM sistemleri geliştiren bir firma.
01:54Yaklaşık Türkiye'de 100'ün üzerinde, dünyada da 8 ülkede 120-130 tane alışveriş merkezinde hizmet veren bir şirket.
02:01Örneğin siz bir alışveriş merkezine gittiğinizde, size yakın bir alışveriş merkezine gittiğinizde,
02:20çoğu zaman kat planlarında mağazaların nerede olduğunu, o mağazaların hangi kampanyalarının vesairelerinin olduğunu çok bulamıyorsunuz.
02:28Yani siz bu alışveriş merkezlerinde tanışmaya da sormak istemediğiniz durumda bizim alışveriş merkezlerine yerleştirildiğimiz bu dokunmatik ekranlar var.
02:34O dokunmatik ekranlardan veya mobil uygulamasından veya AVM'nin web sitesinden siz danışmaya gitmeden bütün hizmetlere erişebiliyorsunuz.
02:42O mağaza nerede, ben o mağazalara nasıl gidebilirim, şu an yukarıda sinemada hangi filmler oynuyor vesaire gibi bilgilere erişebiliyorsunuz.
02:49Bizde bir CRM sistemi var. Alışveriş merkezlerinde bilirsiniz işte 3 al 2 öde veya işte yılbaşı kampanyaları veya işte e-mail, SMS kampanyaları gibi kampanyaları gerçekleştiren bir şirketimiz var.
03:02Özellikle alışveriş merkezlerinde havalimanı müşterileri de var, hastane müşterileri de var, üniversite müşterileri de var ama daha çok alışveriş merkezlerine odaklanmış bir firma.
03:12Müşterinin AVM'ye gitmeden önce web sitesinde, AVM'de dokunmatik ekranlarda veya işte mobil uygulamasından kampanyalara, etkinliklere, sinemalara, yol tariflerine erişebileceği bütünleşik bir platform sunuyor KANES'e.
03:25Diğerinde ise mağazalara giren, insanları sayan kameralı bir sistem.
03:29Örneğin bir perakendeci, 200 tane mağazası olan bir perakendeci bugün hangi mağazama kaç kişi girdi bunu sayabileceği bir sistem geliştirdik.
03:42Pandemi olup mağazalar bir anda kapanınca alışveriş merkezleri ve perakendeciler bana ulaşmaya başladılar.
03:55Ya bizim mağazaları kapattık, e-ticari sitesine trafiği yönlendiriyoruz ama işimizin %85-%90'ı mağazada dönüyor.
04:03Bizim bu müşterileri tekrar mağazaya çekmemiz lazım.
04:06Yani pandemi kalkıp da maskeleri insanlar artık kullanmaya bırakıp tekrar sokağa döndüğünde online'i çok fazla kullanmış olarak dönecekler.
04:15Örneğin annem de e-ticari alışverişi daha önce hayatında hiç yapmamıştı ama pandemiyle birlikte çeşitli e-ticari ve pazar yerlerinden alışveriş yapar olmaya başladı.
04:25Markalarda bize şöyle bir taleple ulaştılar, bizim işimizin %90'ı %85'i mağazada dönüyor.
04:31Bizim tekrardan bu müşterileri mağazaya çekmemiz lazım.
04:34Çünkü dediğim gibi annem daha önce hiç online adaptasyonu yoktu, online kullanmıyordu ama kullanmaya başladı.
04:41E tabii pandemi bitip de tekrar sokağa çıkıldığında o alışkanlığı devam edecek.
04:46Yani online'de ürün aramaya, satın almaya devam edecek.
04:49Venuex ne yapıyor?
04:50Venuex bir perakendecinin mağazalarının adreslerine, ürünlerine, stok verilerine ve satış verilerine bu sosyal medya platformlarına, arama platformlarına, harita platformlarına entegre ederek
05:02tüketici örneğin bir spor ayakkabı aradığında veya bir takım elbise aradığında veya bir kozmetik ürünü aradığında
05:09Google aramalarında sadece e-ticaret sitelerinin sonuçlarını değil kendisine yakın fiziksel mağaza sonuçlarını da görmesini sağlıyor.
05:17Bu neden önemli?
05:18Çünkü web sitesine trafik yönlendirdiğinizde bir müşteri bir dolar harcarken örneğin aynı müşteriyi mağazaya çekerseniz eğer yaklaşık 10 dolar harcıyor.
05:28Çünkü mağazaya gelen bir müşterinin e-ticaret sitesini ziyaret eden bir müşteriye göre satışa dönüşüm oranı 7 kat daha fazla.
05:37Sepeti 1.6 kat daha yüksek.
05:39Yani takım elbise almaya giden müşteri içine bir gömlek de alıyor.
05:42Ya da işte ruj almaya giden bir kadın müşteri yanına bir rimel ya da bir eyeliner da alabiliyor.
05:49Sepet o yüzden daha büyük oluyor.
05:51Bir de en önemlisi mağaza alışverişlerinde geri iade çok daha düşük.
05:55Kıyafet, giyim, ayakkabı kategorisinde e-ticarette yapılan her alışverişin %30'u, %25'i geri iade ile sonuçlanıyor.
06:03Çünkü tüketici şöyle yapıyor.
06:04Örneğin ayakkabı numarası 42.
06:07Ama farklı markalarda numara değişebildiği için ürünün 42'sini de 43'ünü de 42,5'unu da sipariş ediyor.
06:14Ayağını olanı tutuyor.
06:16Geri kalanları iade ediyor.
06:17Bu da lojistik anlamında çok büyük bir maliyet getiriyor.
06:20Mağazalarda bu oran %5'in altında.
06:22Çünkü tüketici artık mağazaya gitti.
06:24Ayağını, ayakkabıyı denedi ya da pantolonunu denedi.
06:27Deneyimi bitti.
06:29Satın aldı ve geri iade oranları mağazalarda çok daha düşük.
06:36Üniversitede öğrenciyken, daha üniversiteyi bitirmeden önce sevgili Avi Alkaş, bu sektörün duayenlerinden, o bizi yönlendirdi.
06:57Sektördeki abilerimiz, ODTÜ'de biz okurken, bakın böyle çözümler olursa Perakende'de bir fark yaratabilirsiniz diyerek bizi işin içerisine davet ettiler.
07:06Ben o yüzden daha üniversiteden mezun olmadan önce Perakende'nin içerisine girdim ve orada büyüdüm.
07:13Aslında şu son bahsettiğim Venex fikri de bir anda üniversiteden mezun olunca ortaya çıkacak bir fikir değil.
07:21Biraz sektörün içerisinde olmak, sektörün dinamiklerine hakim olmak, sektörün ileri gelenleriyle belli aralıklarla istişare edip hangi problemleri yaşıyorlar, neyi çözmek istiyorlar bunu anlayıp ona göre bir çözüm önerisiyle geldik.
07:36Yani girişimcilikte aslında bir evreka anı, bir anda ben böyle bir fikirle ortaya çıktım diye olmuyor.
07:43Aslında muhatap oluyorsunuz insanlarla, onlardan geri bildirimler alıyorsunuz, onlarla belli aralıklarla toplantı yapıp hangi problemleri yaşadığını dinleyip ona özel bir çözümle ortaya çıkıyorsunuz.
07:55Aslında problemin içerisinde yaşadığımız için, o problemi yıllardır takip ettiğimiz için oradan doğan bir fikir oldu bu.
08:03Bir mağazayı ziyaret eden müşterilerin %90'ının mutlaka önden bir online arama yaptığını görüyoruz.
08:08Yani ya telefonlara bakıyor, ya yol tarifi alıyor, ya işte açık mı kapalı mı diye bakıyor ya da o ürün o mağazada var mı diye bakıyor.
08:15Online aramalara baktığımız zaman tüketicilerin %65'i şöyle demiş, ben artık bir mağazaya gitmeden önce aradığım ürün mağazada var mı yok mu teyit etmek isterim.
08:25Şimdi bana kişisel olarak soracak olursanız, ben internette mi mağazayı mı tercih ederim diye ben ikisini de kullanıyorum.
08:30Numarasından emin olduğum, daha önce aldığım bir ürünse internetten almakta çok çekinmiyorum.
08:36Ama daha önce denemediğim, belli bir fiyatın üzerinde deneyim gerektiren, uzun ömürlü kullanacağım örneğin bir buzdolabı gibi bir ürünse mağazayı tercih ederim.
08:47Yani internette önce aramamı yapıyorum, o ürünü karşılaştırıyorum, fiyatlarına bakıyorum, kimler satıyor, insanlar o ürünle alakalı memnun mu değil mi yorumlarını inceliyorum.
08:58Sonra bunu satan bir mağazaya gidip ürünü bir de gerçek haliyle görmeyi tercih ediyorum.
09:03Biz markalarla çalışıyoruz, son kullanıcı ile yani tüketiciye direkt bir hizmet sunmuyoruz.
09:08Bizim işimiz B2B bir iş yani biz markalarla, perakendicilerle vs. ile çalışıyoruz.
09:14Onlara şu hizmeti veriyoruz, örneğin 400 tane mağazası olan bir perakendici bizim ürünümüzü, bizim yazılımımızı kullanarak mağazalarının adres verilerini,
09:24yani o mağaza nerede, telefonu ne, e-maili ne, posta kodu ne, mağazada hangi hizmetler var, hangi kredi kartı geçiyor, hangisi geçmiyor gibi verileri bizim platformumuzu kullanarak
09:35bu büyük harita platformlarında, sosyal medya mecralarında, işte navigasyon platformlarına listeleyip kaydedebiliyor. Bu bir.
09:43İki, bu lokasyonlara bırakılan tüketici yorumları var.
09:46İşte mağazaya gittim şöyle davranıldı ya da mağazaya gittim çok iyi bir deneyim oldu veya mağazaya gittim ürünü iade edemedim gibi tüketicilerin o lokasyonlara, o konumlara bıraktığı yorumlar var.
09:56O yorumları topluca raporlayabildikleri ve analiz edebildikleri bir yetenek sunuyoruz.
10:01Üçüncü olarak da o mağazada hangi ürün var, az önce dedim ya 400 tane mağazanın adreslerini listelediğimiz gibi o mağazalarda hangi ürün var ve stok durumu nedir?
10:12Bunu da ilgili sosyal medya ve online arama motorlarına entegre ediyoruz ki tüketici spesifik olarak bir ürün aradığında o ürün kendisine yakın hangi mağazada var görebilsin.
10:23Çünkü siz bu platformlara, bu sosyal medya veya online arama platformlarına bir perakendici olarak mağazalarınız nerede, o mağazada hangi ürün var, stok durumu nedir verisini göndermezseniz tüketiciye de ulaşamazsınız.
10:37Yani tüketiciye ulaşabilmeniz için öncelikle bu verileri bu platformlarda paylaşıyor olmanız lazım.
10:42Aslında dördüncü adım da şu, adresleri yönetiyor dedik, adreslere bırakılan yorumları yönetiyor dedik.
10:49Bir de adreslerde hangi ürün var ve stok durumu nedir?
10:53Sizin üzerinizdeki gömlek, benim üzerimdeki gömlek veya ayakkabı hangi mağazada var ben artık görebiliyorum bu sayede.
10:59Dördüncüsü de dijital pazarlama ekiplerini çok ilgilendiren bir şey.
11:03Ben diyelim Türkiye'nin en büyük markalarından bir tanesinin dijital pazarlama yöneticisiyim ve patron bana diyor ki web siteme veya mobil uygulama trafik çek, satışları arttıracak kampanyalar yap.
11:15Ben de milyonlarca lira sosyal medya ve reklam platformlarına reklam harcaması yapıyorum.
11:20Şimdiye kadar şunu raporlayamıyordum, yaptığım reklam harcaması online'da ne kadar trafik yaratıyor, ne kadar ciro yaratıyor bunu ölçebiliyordum.
11:31Zaten ölçüyorum bunu yıllardır.
11:33Ama yaptığım reklam harcaması mağazalarıma ne kadar trafik getirdi, ne kadar ciro getirdi bunu markaların çoğunun ölçmediğini gördük.
11:41Dördüncü adımda da bunu yapıyoruz.
11:43Yani ben bu global platformlara yaptığım milyon liralık reklam harcaması sayesinde mağazalarıma ne kadar trafik çektim, ne kadar ciro çektim bunu ölçmelerini sağlıyoruz dördüncü aşamada da.
12:01Girişimcilik Türkiye'de özellikle biraz da zorla oluyor.
12:13Yani biraz mecburiyetten girişimci de oluyorsunuz.
12:16Yani şunu demek istiyorum.
12:18Bir probleme maruz kalıyorsunuz.
12:20Bu problemi çözen başka bir kimsenin olmadığını gördüğünüzde ya ben bu problemi çözsem aslında bir değer üretme üzerinden çıkıyor girişimcilik.
12:30Yani sadece para kazanma motivasyonuyla girişimcilik uzun vadede, orta vadede ancak size para getirir.
12:36İlk günden para kazanacaksanız esnaflık yapabilirsiniz.
12:39Ama girişimcilik farklı bir zihniyet yapısı.
12:41Burada probleme odaklanmak lazım.
12:43İyi bir girişimci problemi çok iyi belirler.
12:47Kimse çatalı icat edip bununla ne yapacağız demez.
12:50Önce çatalın kullanılacağı bir problem ortaya çıkar.
12:53Örneğin Sezar salatayı yiyeceksinizdir.
12:55Ben bunu neyle yiyeceğim dediğiniz için çatal diye bir çözüm vardır.
12:59Problem Sezar salatayı yemektir.
13:02Çözüm ise çataldır.
13:04Yani iyi bir girişimci çatalla ortaya çıkmaz.
13:07Önce gider sektörde problemi iyi belirler.
13:11Nedir bu problem?
13:12Bugün bunu çatalla çözersiniz.
13:15Yarın başka bir yöntemle çözüyor olabilirsiniz.
13:17O yüzden iyi bir girişimcinin yapması gereken gidip olabildiğince fazla sayıda potansiyel müşterisiyle konuşup gerçekten problemi iyi belirlemek.
13:28Değer önerisini iyi oturtmaktan geçer.
13:30Bir de mesela ben bu yurt dışında olan etkinliklere Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'nin götürdüğü veya İstanbul Kalkınma Ajansı'nın götürdüğü Amerika'da, Katar'da.
13:40Mesela geçen hafta Paris'teydik.
13:43VivaTech diye bir etkinlikteydik.
13:45Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi götürdü bizi.
13:47Benimle beraber toplamda 16 tane girişim vardı.
13:50Ben mesela girişimcilere şey soruyorum.
13:52Ne yapıyorsunuz diye sorduğumda çoğu bana gerçekten ne yaptığını anlatıyor.
13:56Müşterilerinize ne yaptığınızı anlatmamalısınız.
13:58Yani iyi bir girişimci müşterisine ne yaptığını anlatmaz.
14:01Müşterisine onun için ne yaptığını anlatır.
14:03Yani biri size, bir potansiyel müşteri anlat bakalım ürününü dediğinde o problemi nasıl çözdüğünüzü anlatmamalısınız.
14:11Müşteriye katkınızı, müşteriye ne değer ürettiğinizi başta söylemeniz gerekiyor.
14:16Bir şirketi bir balon gibi düşünün.
14:18Bir yerinden 5000 Euro ayda para kaçırıyor.
14:22İyi bir girişimci şunu yapar.
14:24O 5000 Euro para kaçıran deliği bulur ve işin sahibine gider der ki
14:29Abi senin 5000 Euro ayda para kaçırdığın problemi ben 1500 Euro'ya çözeceğim.
14:35Bu, bu kadar.
14:37Önce problemi iyi belirlemek lazım.
14:39Çoğu girişimci de şunu görüyorum.
14:41Çok güzel teknolojiler üretmişler.
14:43Acayip yapay zekalar, platformlar, online tool'lar vs.
14:47Chat GPT'ler vs.
14:49Bu hangi problemi çözüyor?
14:50Ya da benim böyle bir sorunum yok belki de.
14:52Yani senin ürettiğin çözümün çözeceği bir problemim yoksa o çözümün hiçbir anlamı yok ki.
15:08Bendeki girişimcilik zihni nasıl oluştu?
15:10Dediğim gibi üniversitede öğrenciydim.
15:12Hatta hikayesi de şu.
15:14Arkadaşlarım yaz tatillerine giderken beni de davet ettiler.
15:18Dediler ki şöyle bir turumuz var.
15:20Şuraya gitsek mi, şurada villa kiralasak mı, şurada ev kiralasak mı?
15:242 hafta, 3 hafta falan.
15:25Öyle bir paralar söylediler ki.
15:27O ara benim annemin 3 aylık emekli maaşı.
15:30Ben de dedim ki ya ben bir tur yapayım.
15:32Üniversitede turlar olur ya.
15:34Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde okurken öyle turlar yapmaya başladım.
15:38Tatile gidemediğim için, param olmadığından dolayı tatile gidemediğim için kendim tatil yaptım.
15:45Ve 120 tane üniversite öğrencisini 3 tane böyle büyük şehirler arası otobüse doldurup
15:52Antalya'da, Olimpos'ta, Kemer'de vs. otellerle anlaşıp orada tatile götürdüm.
15:57Hem para kazandım, hem tatil yaptım, hem de çok iyi bir çevre yaptım.
16:02Çünkü Orta Doğu Teknik Üniversitesi şeydir, tek kampüs olduğu için.
16:05Mühendis de orada okur, sosyal bilimler de orada okur, işletme bilimleri de orada okur.
16:10O gelen öğrencilerin arasında otüden, inşaattan, işletmeden, ekonomiden, bilgisayardan, her bölümden öğrenci vardı.
16:17Benim girişimcilik serüvenim biraz mecburiyetten başladı.
16:21Yani yapamadığım bir şeyi kabullenmek yerine ben bunu nasıl çözerim acaba deyip kendi problemimi çözmek üzere ortaya çıktım.
16:31Sonrasında da bu artık bir zihin yapısına dönüşüyor.
16:36Sen her şeye böyle bakmaya başlıyorsun.
16:38Biriyle konuştuğun zaman bana bir anlatsana değerli dini.
16:42Bunu şöyle yapsan daha iyi olmaz mı?
16:45Bu bir mizaca, bir zihin yapısına dönüşmeye başlıyor.
16:49Bende zaten bu mizac ve bu kafa yapısı vardı da belli bir süreden sonra, belli bir yaştan sonra mı devreye girdi?
16:56Yoksa ben bunu yapmaya başladığım için mi böyle bir mizacım gelişti?
17:01Tavuk-yumurta ilişkisi.
17:03Ama bence benim zaten böyle bir mizacım vardı.
17:06Yani böyle yerinde duramayan, şudur denileni hemen kabul etmeyen veya işte empati yeteneğim de güçlüdür.
17:14Yani insanlarla hemen nedir, kimdir, neden hoşlanır, hangi dertleri var, bugün hangi problemi çözmesi gerekiyor gibi o empatiyi kurduğum için oradan ilerledi benim girişimciliğim.
17:24Benim girişimciliğim biraz mecburiyetten başladı.
17:28İyi de oldu.
17:30Yaklaşık 18 yıldır ekmeğimi bu şekilde kazanıyorum.
17:35Yanımızda da toplamda şu an 30'un üzerinde insan çalışıyor bu saydığım şirketlerde.
17:41Geçen senede güzel bir yatırım aldık bu son bahsettiğim işimize.
17:46750 bin dolarlık bir yatırım aldık.
17:48Hem yurt dışından para çekiyoruz, hem müşterilerimize yeni bir değer önericisi sunuyoruz, istihdam yaratıyoruz.
17:55Globalde götürüp şirketimize işte Paris'te, Katar'da, Amerika'da anlatma fırsatı buluyoruz.
18:00Girişimcilik bu biraz sivrilme kafasıyla da alakalı ya.
18:04Bence o mizah bende olduğu için oradan başladı o iş.
18:22Türkiye'nin insan kaynağı hele ki bu teknoloji anlamında çok güçlü.
18:25İyi kalitede insanlarımız var.
18:27Ve maliyet açısından baktığınız zaman da Avrupa, Kuzey ülkelerine veya Amerika'ya falan kıyarsa çok daha uygunuz.
18:35Ve o ülkelerin daha güvendiği bir ülkeyiz yani iş kalitesi anlamında.
18:41Dolayısıyla burada yatırım almak, müşterilerden bir problemini çözmek, oradan yarattığım bütçeyle insan istihdam etmek, insan yetiştirmek çok önemli.
18:54Ben give back'e yani geriye vermeye çok inanıyorum.
18:58Örneğin şimdi İTÜ Teknokent'teyiz.
19:01İTÜ öğrencilerinden her sene 4-5 tane stajyer alıp hiçbir şey bilmeyen öğrencilere bir şey öğretmeye, bir şey anlatmaya çalışıyoruz.
19:09Çünkü bu insanlar üniversite mezunu olduklarında, çoğu kişi üniversite mezunu olduğunda hiçbir iş deneyimi olmadan sıfırdan piyasaya çıkıyorlar.
19:18Ve mülakatlarda vesaire çok zorlanıyorlar.
19:21Ben şeye çok inanıyorum hani üniversiteyi bitirmeden önce bir insanın bir iki sene mutlaka bir yerde bir iş deneyimi olmalı, bir e-mail atmış olmalı.
19:29E-mail atmayı bilmiyor insanlar.
19:31Özellikle Teknokent'te olduğumuz için belli vergi avantajları vesaire olduğu için burada istihdam yaratmak, burada insanları iş sağlamak veya kariyerlerine faydada bulunmak benim için çok önemli.
19:42Yani şu ana kadar 18 yılda herhalde toplamda benim yanımda bizim şirketlerimizde vesairede çalışan 200-250 tane insanı sektöre yetiştirmişizdir.
19:53Ve bu insanların hepsi de büyük teknoloji şirketlerinde şu an bazıları üst düzey, bazıları orta düzey yöneticiler veya teknik sorumluluklar alıyorlar.
20:02Ben girişimci olarak sadece para kazanmaya odaklı olursam para her türlü kazanırım ama insan kazanmak da önemli.
20:08Yarın telefon edip ya şöyle bir derdimiz var bana şunu bağlayabilir misin veya şu insanla beni tanıştırabilir misin diyebileceğin insanlar bırakmak lazım geçmişte.
20:18O yüzden istihdamı ben sadece ben yanımda insan çalıştırıyorum değil, onları ben yanımda çalıştırdığım insanlar olarak değil de birlikte çalıştığım, birlikte değer ürettiğimiz insanlar olarak görüyorum.
20:39Alışveriş merkezleri biliyorsunuz bu 2008-2010'dan sonra falan böyle her yerde AVM'ler açılmaya başlandı ve perakende de büyümeye başladı.
20:47AVM yatırımları, yurt dışından para girişi çok fazla oldu Türkiye'ye ama şöyle düşünün eskiden İstanbul'da 3-4 tane alışveriş merkezi vardı ve her birinde hangi mağaza var, nerededir falan biliyordunuz zaten.
21:00Ama bu sayılar artmaya başlayınca yine bir problem ortaya çıktı.
21:04Mağazalar sürekli değişiyor, adresler değişiyor, katlar değişiyor, yeni bir AVM geliyor hayatıma vs.
21:12Orada şunu fark ettik 2010-2011 yıllarıydı, tüketici bir AVM'ye gittiğinde şeyi görmek istiyor.
21:20Burada hangi mağazalar var, katlar ne, ben o mağazaya nasıl giderim, işte o mağazanın kampanyaları nedir, bu AVM'nin hangi etkinlikleri var, sinemaları var vs. görmek istiyor.
21:32Yine bir problemden başladı iş.
21:34Yani bahsettiğim AVB'ler işte AVM sektöründeki büyüklerimiz bize dediler ki biz müşteriyi AVM içerisinde doğru bir şekilde yönlendirmek istiyoruz.
21:43Çünkü doğru bir şekilde yönlendirirsek müşteriyi, müşteri memnuniyeti artar, müşterinin harcaması daha iyileşir.
21:50Yine bu problemi çözmek üzere ikinci girişimiz başladı.
21:53İlkinde ben kurucu ortaklar arasında değildim ama ilk personeldim orada 2006 yılında başladığım.
21:59Orada da insan sayma sistemlerinden bahsediyorum.
22:03Orada ilk personel bendim.
22:05Orada da şöyle bir problem oldu.
22:07Biz zaten kamerayla, görüntü işlemeyle plaka tanıma, çuval sayma vs. gibi işler yaparken sektör büyüklerimiz bize şey dedi, bizim mağazalarımıza giren insanları saymamız lazım.
22:18Çünkü mantar gibi mağaza açmaya başladılar.
22:21Bir anda 5-10 tane mağazası olan perakendiciler, yani şu an 400-500 tane mağazası olan perakendicilerin bundan 15 sene önce 20-30 tane mağazası vardı.
22:30Bir anda mağaza sayılarını arttırmaya başlayınca şey demeye başladılar.
22:34Biz mağazaların performansını takip etmek istiyoruz.
22:37Yani benim Batman'da mağazama kaç kişi giriyor, kaç kişi çıkıyor bilmezsem eğer mağaza personeli, mağaza müdürünü, hedeflerini doğru koyamam.
22:45Yani o mağazaya 1000 kişi giriyor da kaçına satış yapılıyor?
22:48Başka bir mağazaya 3000 kişi giriyor, kaçına satış yapılıyor?
22:51Bunu ölçmek istedikleri için orada da bir problemi çözmek üzere yola çıkıldı.
23:00İzlediğiniz için teşekkür ederim.
23:07Ben satış kökenli bir insan olduğum için sürekli sektördeki abilerimizle, büyüklerimizle muhatap olarak onlardan değerli geri bildirimler aldım.
23:18Bir kere en büyük destekçimiz sektördeki tanıdığımız, network'ümüzde olan insanlar olduk.
23:23İkincisi yatırımcılarımız, buradaki yatırımcılarımız bize destek oldu.
23:28Onun dışında bu bahsettiğim platformlardan da destek alıyoruz.
23:34İşte bu global platformlar da bize bu veriye erişmek istedikleri için destekliyor.
23:39Ve bence ön elemlerden bir tanesi de COSGAP ve TÜBİTAK destekleri.
23:43Şu an VenueX'in mesela aktif bir TÜBİTAK projesi var.
23:47Birkaç milyon TL'lik bir projeye başvurmuştuk.
23:511501 adı verilen devlet tarafından da istihdam yarattığımız için,
23:56fatura kestiğimiz için, yurt dışından Türkiye'ye para soktuğumuz için devlet destekleri de bizi bu anlamda güçlendiriyor.
24:04Kamu Bankası'nın bu anlamda desteği önemli.
24:07Çünkü biz girişimciler olarak ya müşteriden para kazanırız, bununla iş yapmaya devam ederiz.
24:13Ya yatırımcıdan aldığımız parayla hayatımıza devam ederiz.
24:17Bizim henüz gelirlerimiz giderlerimizi yakalamadığı için, oraya doğru koşuyoruz inşallah orayı çok daha aşacağız ama acil nakit ihtiyaçlarımız olabiliyor.
24:27Bu anlamda Kamu Bankası bize o krediye hızlı erişim, uygun oranlarla erişim anlamında
24:34çok belli ertelemeler, belli oranların altında desteklerle bize çok finansal anlamda yükümüzü azaltmak anlamında güzel destekler sunuyor.
24:48İzlediğiniz için teşekkür ederim.
25:00Benim Türkiye girişimcilik ekosisteminde fark ettiğim şöyle bir şey oldu yakın zamanda.
25:04Kurucular genelde çok teknik oluyorlar ve yaptıkları işi çok teknik bir anlamda anlatıyorlar.
25:11Ama dinleyen taraf işletme biznes tarafı yani satın alan taraf genelde o kadar tekniğe hakim olmuyor ve girişimcilerin genelde girdikleri çok teknik detaylarla satışı kaçırdıklarını,
25:24müşteriyi korkuttuklarını, müşterinin algısını dağıttıklarını görüyorum.
25:29O yüzden şeye çok odaklanmak lazım.
25:32Satış sadece böyle pazarlama işte ben ne yapıyorum, benim ürünüm özellikleri ne gibi bir yaklaşımla olmuyor.
25:42Özellikle böyle birebir satılması gereken ürünlerde karşı tarafı bir çalışım.
25:48Yani aynı ürün Türkiye'nin en büyük perakendecisinde pazarlama departmanını farklı bir açıdan ilgilendiriyor olabilir,
25:56finans ekibini farklı bir açıdan ilgilendiriyor olabilir, patronu farklı bir açıdan ilgilendiriyor olabilir.
26:02Bir örnek vereyim.
26:03Çünkü Türkiye'nin en büyük perakendecilerinden bir tanesi, yakın zamanda da halka arızları oldu bildiğim kadarıyla.
26:09Toplantıya girdik.
26:11Profesyonel CEO.
26:12Toplantıda 15-20 kişiyi görünce, online bir toplantı, bana dedi ki sen çok önemli bir şey anlatacaksın herhalde.
26:20Niye dedim?
26:21Bak dedi burada 15 kişiyi topladık, bu adamların bir saati yaklaşık 120 bin lira para ediyor toplamda.
26:26Tabii ben bir şey oldum.
26:28O zaman nokta atışı gitmemiz lazım.
26:31Birazdan patron gelecek, 5 dakikada konuyu anlatman lazım bak, dağıtma konuyu.
26:36Hızlı anlat dedi.
26:37Dedim tamam o iş bende.
26:39Patron girdi.
26:40Evet Kürşat Bey buyurun anlatın bakalım ne yapıyorsunuz diye.
26:43Şöyle bir şey sordum sadece.
26:45Geçen sene dijital pazarlamaya ne kadar para harcadınız?
26:49Şu kadar dedi.
26:50Peki dedim bu mağazalarınıza ne kadar trafik getirdi biliyor musunuz dedim.
26:53Sorun cevabını ben biliyorum.
26:55Bilmiyorlar.
26:56Onun reddedemeyeceği, çok kolayca anlayabileceği bir şekilde işi anlattım.
27:01Nasıl yaptığımı, ne yaptığımı anlatmadım.
27:05Patrona şunu söyledim.
27:07Senin cebinden çıkan paranın raporlamasını yapmıyorsun ve ben bunun farkındayım.
27:13Sen farkında mısın?
27:14Farkındayım.
27:15Peki bunu nasıl çözeceğiz dedi.
27:16Merak etmeyin bu problemin çözümü bende dedim.
27:18Ve toplantı bitti.
27:19Ben ona eğer toplantıda işte ben şunu yapıyorum, bunu yapıyorum, şöyle yapıyorum, şöyle yapıyorum diye anlatsaydım muhtemelen diyecekti ki
27:26ya pazarlama yapmıyor mu?
27:28IT nerede duruyor?
27:29Bu ne anlatıyorsun sen diye ben o toplantıyı kaybedecektim.
27:33O ilk baştaki 8-10 saniyede karşı tarafın dikkatini çekmelisiniz.
27:39Ve o sizinle beraber masaya oturup hikayenin geri kalanını merak etmeli.
27:44Çünkü çok güzel girişimler var.
27:46Robotlar yapıyorlar, yapay zekalar bilmem neler falan filan.
27:49E abi satılmadığı sürece bunun bir anlamı yok ki.
27:52Yani onun bir finansal bir değere dönüşmesi lazım ki ben burada yarın maaş ödeyebileyim.
27:59Sen yarın maaş öde, yeni istihdam yap, büyümeye devam et.
28:02Dolayısıyla satışı yaparken karşı tarafı çok iyi çalışmak lazım.
28:07Aynı ürünü patrona anlatırken farklı bir şekilde anlatabilirsin.
28:12Pazarlama ekibini anlatırken farklı bir şekilde anlatabilirsin.
28:15Raporlama ekibini anlatırken farklı bir şekilde anlatabilirsin.
28:18Ürün aynı, çözüm aynı ama değer önerisi ve karşı tarafın duymak istediği şey farklı.
28:23O karşı tarafın ne duymak istediğini ve canını en çok yakan problemi çalışıp öyle gitmeniz lazım toplantılara.
28:31Aksi takdirde satış aylarca bitmez.
28:34Ama bu dediğimi yaparsanız bir iki toplantıda işi bitirirsiniz.
28:41MÜZİK
28:512007-2008 yıllarıydı bir markanın 80-90 tane mağazasına insan sayma sistemi teklifi verdim.
28:58Aylardır bekliyorum ki kabul edilecek.
29:01Telefon geldi dediler ki biz devam etmeyeceğiz, başkasıyla çalışacağız.
29:04Ben o ara daha 20'li yaşlarındayım.
29:07Kafama ellerimin arasını aldım. Ben ne yapacağım, ne olacak, ne yapacağım vs. falan.
29:12Hemen ilk aldığım negatif yorum tepki beni demotive etti.
29:18Bir iki saat sonra tekrar kendine geldim.
29:21İyi girişimci düştüğü yerden kalkmayı bilen adamdır.
29:24İyi girişimcinin o negatif yorumlardan da kendisine olumlu bir geri bildirim alması lazım.
29:33Geçen sene katıldığımız bir fuar vardı.
29:35Barselona'da Shop Talk diye Avrupa'nın en büyük dijital pazarlama perakende fuarı.
29:40Orada bir arkadaşla, Amerika'da bir arkadaşla muhabbet ederken bana şey dedi.
29:44Fuar nasıl geçti, senin için faydalı oldu mu dedi.
29:46Birileriyle tanışabildin mi vs. bir şey kazanabildin mi buradan dedi.
29:50Dedim ki ben hiç kaybetmem ki.
29:52Nasıl yani dedi.
29:53Dedim ki ben buradan bir şey alırım, müşteri kazanırım.
29:56Olumsuz şeylerden de bir şey öğrenir öyle dönerim evine.
30:01Yani girişimcinin zihin yapısı şöyle olmalı.
30:04İstikrarlı olacaksın, tutarlı olacaksın ve olumlu olumsuz her şeyden kendine bir artı katacaksın.
30:11Senin için bir artı bir her zaman üç edecek.
30:14Bir artı bir iki ettiği sürece sen normal matematikle devam edersin.
30:19İyi girişimci düştüğü yerden kalkmayı bilmeli.
30:23İstikrarlı, tutarlı olmalı.
30:26Uzun dönemli pozitif oluyorlar, kısa dönemli negatif oluyorlar.
30:32Yarınla alakalı çözmesi gereken problemler olduğu için sürekli endişelidir.
30:37Bunu nasıl yapacağım, şunu nasıl yapacağım diye sürekli kafasını çalıştırır.
30:40Ama bilir ki ilerisi aydınlık.
30:43Ülkemizin insanı çok kıymetli.
30:55Vatanı seven insanların burada istihdam yaratmaya, burada iş yaratmaya,
30:59bu ülkeye yurt dışından para sokmaya ve çalışmaya devam etmesi gerekiyor.
31:04Ben iyi bir girişimci olarak bu girişimimi tabii ki çok iyi noktalara,
31:09yurt dışında temsil etmeye, yurt dışından yeni yeni müşteriler edinip,
31:14yurt dışında da büyütmeye devam edeceğiz.
31:16Ama bu işin teknoloji tarafı hep Türkiye'de olacak.
31:19Bu girişimi belki ileride bir gün bir satarsak, bir exit olursa,
31:25oradan elde edeceğimiz parayla, benim hayalim o zaten,
31:29yeni mezunlara, üniversiteden mezun olup da bir iş fikri olan insanları
31:34desteklemeye devam etmeyi amaçlıyorum.
31:36Çünkü sektördeki abilerimiz bizim elimizden tutup bizi buralara kadar getirdilerse,
31:41bu bir el verme işi.
31:42Benim de arka tarafa bunu devam ettirmem gerektiğini düşünüyorum.
32:06İzlediğiniz için teşekkür ederim.
32:36Altyazı M.K.

Önerilen