• geçen yıl
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, QS 2025 Dünya Üniversiteler Sıralaması'nda Türkiye'den 5 üniversitenin ilk 500'de yer aldığını açıkladı. Özvar, bu üniversitelerin yükseköğretimdeki ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini vurguladı. Ayrıca Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi'nin açılışının gerçekleşeceğini ve Türk üniversitelerinin uluslararası alandaki varlığını güçlendirmeyi amaçladıklarını belirtti.
YÖK Başkanı Özvar: "QS 2025 Dünya Üniversiteler Sıralaması'nda 5 üniversitemiz ilk 500 içerisine girdi"
ANKARA - Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, YÖK'ün en önemli misyonunun üniversitelerdeki ulusal ve uluslararası rekabet gücünü arttırmak olduğunu söyleyerek, "QS 2025 Dünya Sıralamasında 5 üniversitemiz ilk 500 içerisine girme başarısı gösterdi" dedi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Gazi Üniversitesi'nde düzenlenen Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı'nın açılışına katıldı.

hbrlr1.com/cbtfbdaykckckl

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Yüksek Öğretim Kurulu'nun en önemli misyonu, üniversitelerimizin ulusal ve uluslararası rekabet gücünü,
00:07uluslararası görünürlülüğünü ve saygınlığını arttıracak her türlü tedbiri almaktır.
00:15Yüksek Öğretim Kurulu olarak yüksek öğretim sistemimizin lokomotifi olan araştırma üniversitelerimizin uluslararası alanda daha görünür olmalarını arzu ediyoruz.
00:28Son yıllarda başta araştırma üniversitelerimiz olmak üzere üniversitelerimizin uluslararası sıralamalarda istikrarlı bir şekilde yükselişe geçmiş olmalarını memnuniyetle karşılıyor
00:43ve daha iyi neticeler elde etmeleri için üniversitelerimizi destekliyor ve teşvik ediyoruz.
00:52Malumunuz olduğu üzere Uluslararası QS 2025 dünya sıralamasında 5 üniversitemiz ilk 500 içerisine girme başarısı gösterirken
01:07Orta Doğu Teknik Üniversitesi 285. İstanbul Teknik Üniversitesi de 326. sırada yer almış ve sıralamada öne çıkan üniversitelerimiz olmuştur.
01:23Ayrıca bu sıralamada 11 araştırma üniversitemiz ilk 1000 içerisine girme başarısı göstermiştir.
01:33Bu istikrarlı yükselişin önümüzdeki yıllarda hızlanarak devam edeceğine canı gönülden inanıyoruz.
01:43Nitekim 12. Kalkınma Planında yer alan yüksek öğretimle ilgili hedeflerimizden birisi de dünya akademik başarı sıralamasında ilk 500 ile yer alan üniversite sayımızı 2028 yılında ona çıkarmak olarak belirlenmiştir.
02:03Yüksek öğretimimizin uluslararasılaşmasına dair en önemli en yeni adımlarından bir tanesini de bugünlerde hep birlikte atıyoruz.
02:15Önümüzdeki hafta 23 Eylül 2024 tarihinde Azerbaycan'ın Bakü şehrinde Türkiye Azerbaycan Üniversitesi'nin ön açılışını fiilen gerçekleştiriyoruz.
02:31İnşallah bu açılışı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'in inşallah takdir edecekleri bir gün birlikte gerçekleştireceğiz.
02:50Bu bizim için tarihi bir adımdır.
02:52Türkiye'den 3 araştırma üniversitemiz İstanbul Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitemiz mevcut 3 programı ile yurt dışında kurulan birer ilk üniversitemiz olma vasfını kazanmış oluyorlar.
03:14Bundan dolayı da bu üniversitelerimizi huzurlarınızda tebrik ediyorum değerli arkadaşlarım.
03:21Evet yani alkışı bence üniversitelerimiz Recep Hocam haklısınız hak ediyorlar.
03:29İnşallah bu sayıyı yurt dışında devlet üniversitelerimizin belki ileride vakıf üniversitelerimizin de sayılarının artmasını canı gönülden destekliyoruz değerli arkadaşlarım.
03:45Türkiye Azerbaycan Üniversitesi yeni uluslararası üniversite modeli özelliğiyle dünyada bir ilk olma vasfını taşıyor.
03:53Bu üniversite daha önce kurulan Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi ve Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'nden Kazakistan'daki Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'nden farklı bir anlayışla ve modelle kurulmuştur.
04:10Bu yeni modelde Türkiye'nin önde gelen üniversiteleri en iyi oldukları alanlarda ilgili programlarını Türkiye Azerbaycan Üniversitesi bünyesinde açarak bu programların akademik sorumluluğunu üstleneceklerdir.
04:27Dolayısıyla Türkiye Azerbaycan Üniversitesi Türkiye'den farklı üniversitelerin programlarının yer alacağı bir çatı üniversite modeli olarak bugün el an faaliyete geçmiş bulunmaktadır.
04:42İlk defa uyguladığımız bu modeli önümüzdeki yıllarda farklı coğrafyalara da taşıyarak yaygınlaştırmayı planlamaktayız.
04:52Bu yeni yüksek öğretim modeliyle başta araştırma üniversitelerimiz olmak üzere ülkemizin köklü yüksek öğretim kurumlarının farklı programlarını dünyanın farklı coğrafyalarına taşıyarak bir nevi yüksek öğretim hizmeti ihracatı gerçekleştirmiş olacağız.
05:14Türkiye'nin akademik birikimini dünyaya açacak bu modelin üniversitelerimize de yeni bir ufuk kazandıracağına canı gönülden inanıyorum.
05:24Çok kıymetli meslektaşlarım, son zamanlarda her buluşmamızda EGK 46. Madde görevlendirmeleri konusunda hassasiyet göstermenizi ve görevlendirme sayılarını arttırma yönünde çaba sarf etmenizi sizlerden rica ediyorum.
05:46Doktora derecesine sahip nitelikli araştırmacıların kısmî zamanlı görevlendirilmesine imkan tanıyan 2547 sayılı kanunun EGK 46. Maddesinin yürürlüğe girdiği 5 Temmuz 2022 tarihinden günümüze,
06:05kurulumuza yapılan 183 başvuru arasında 113 doktora dereceli nitelikli araştırmacının yüksek öğretim kurumlarımızda kısmî zamanlı olarak yani afiliye pozisyonunda görevlendirilmesi sağlanmıştır.
06:26Vakıf üniversitelerimizin taleplerini de dikkate alarak 9 Mayıs 2024 tarihli resmi gazetede yayınlanan Vakıf Yüksek Öğretim Kurumları İhale Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle Vakıf Üniversitelerimizdeki ARGE harcamalarını rahatlatacak önemli bir değişiklik gerçekleştirdik.
06:51Bu değişiklikle yönetmeliğin 42. maddesinin birinci fıkrasına Vakıf Yüksek Öğretim Kurumlarının öz gelirleriyle ulusal uluslararası kuruluşların araştırma ve geliştirme projeleri için sağladıkları fon tutarını aşmamak kaydıyla mütevelli heyet tarafından belirlenen limitlere kadar yapacakları alımlar yönetmelik hükümlerine tabi olmadığı için,
07:21bu alımlar doğrudan tahmini bedel belirlemek suretiyle yapılır ifadesi eklenmiştir.
07:31Böylece Vakıf Yüksek Öğretim Kurumlarının bilimsel araştırma projeleri kapsamındaki harcamalarına önemli bir esneklik getirilmiştir.
07:44Bu bilhassa vakıf üniversitelerindeki araştırmaların gecikmesine mani olacak, araştırmacıların ihtiyaç duyduğu her türlü mal ve hizmet alımlarını hızlandıracak ve kolaylaştıracak önemli adımlardan biri olmuştur.
08:03Bu bakımdan önümüzdeki günlerde yine vakıf üniversitelerimizin araştırma kapasitesi yahut kalitesini arttıracak her türlü mevzuat değişikliği yapabileceğimizi buradan sizlerle paylaşmak isterim.
08:21Araştırma Üniversiteleri Destek Programı adep kapsamında ilk defa 2022 Haziran ayında 20 araştırma üniversitesine Cumhurbaşkanlığı strateji ve bütçe başkanlığı tarafından 100 milyon TL bütçe aktarımı yapılmış, araştırma üniversiteleri yıllık performans puanlarına göre bu bütçe dağılımı belirlenmiştir.
08:462023 yılında aktarılan bütçe 250 milyon lirayı, 2024 bütçe yılında ise 400 milyon lirayı buldu.
08:56Kurulumuz tarafından 2025 yılı için adep bütçe teklifi Cumhurbaşkanlığı strateji ve bütçe başkanlığına iletilmiş olup önümüzdeki günlerde miktarın kesinleşmesini beklemekteyiz.
09:12İnşallah bu yılda Cumhurbaşkanlığı strateji ve bütçe başkanlığı tarafından araştırma üniversitelerine önemli desteğin sağlanacağını buradan sizlerle bilhassa paylaşmak isterim.
09:26Bu bakımdan bu konudaki takdirlerinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve özel destekleri için strateji ve bütçe başkanımız Sayın İbrahim Şenel'e hassaten teşekkür ederim.
09:41Araştırma üniversiteleri programında yer almamasına rağmen araştırma, yayın ve proje performanslarını her geçen yıl yükselten üniversitelerimize de programa dahil olabilme imkanını sunarak bu üniversitelerimizin motivasyonunu arttırmak istiyoruz.

Önerilen