Bolu'nun meşhur patatesli köy ekmeğinin hikayesi

  • 2 saat önce
Üretim Zamanı ekibi bu hafta Bolu'nun asırlık mirası, patatesli ekmeğin hikayesini ekrana getirdi. Yöre halkının kadınları, taş fırında üretim yaparak bir geleneği geleceğe taşıyor. Üretim Zamanı ilham verici hikayelerle her pazar 10.35'te CNN TÜRK'te.

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Anadolu toprakları asırlık ekşi bayalara sahip.
00:12Üretim bu toprakların konumda var. Üretmemiz lazım.
00:20Bu değerleri de korumamız lazım. Bu bizim atalarımızdan yadigar.
00:30Merhabalar ben Mesut Esen. Bonn'un Karacaharçüköy'ündeyiz.
00:36Ladin Ekmek Fırınındayız. Yöremizin kadınlarıyla geleneksel babaannelerimiz ve anneannelerimizin ürettiği ekmeği üretiyoruz.
00:46Hikaye aslında benden önce başlıyor. 2003 yılında yengem rahmetli Ayşe Kocagöz tarafından kuruluyor fırın.
01:04O da bu bölgede üreten bir kadın. 2005 yılından 2019 yılına kadar da beraber bu yolda yürüdük.
01:13Yengem vefat ettikten sonra fırını ben devre alıyorum. İşletme halen daha devam ediyor.
01:28Üretim bu toprakların konumda var. Bolu'daki köylerde ortalama 3 haneye bir tane köy fırını düşer.
01:38Bu çok önemlidir bu bölge için. Ekmek çok kutsaldır bizim bölgede. Çok da güzel yapar bu bölge.
01:51Biz kimlerle çalışıyoruz? Yöremizin halkıyla çalışıyoruz. Köyümüzden kadınlarla çalışıyoruz. Onların el emeğiyle ekmek paketliyoruz, mayalıyoruz, satıyoruz.
02:08Anadolu toprakları asırlık ekşi mayalara sahip. O mayalardan en kıymetli olanlardan birini yıllardır işliyoruz.
02:22Bolu'da kadim bir geleneğimiz vardır. Bu geleneği hanımlardan dinlemek çok keyiflidir.
02:28Bolu'da bizim şöyle bir geleneğimiz var. Gelin olan kızlara anneleri maya verirler. Çok küçük bir parça maya verirler.
02:35Gideceği eve girdiği zaman gelin olarak kapısının üstüne yapıştırır onu. Bundaki amaç da bu eve mayalansın, bu eve yuva tutsun, çoğalsın anlamında.
02:45Bizim burada işlediğimiz maya da ta ilk kurucumuz Ayşe Hanım'ın annesinden hatta annelerinden kalan bir maya. Yaklaşık 150 yıl öncesine kadar dayanıyor geçmişi.
02:56Biz de sürdürüyoruz bunu. Hala ekşi mayayla hiçbir katkı koruyucu kullanmadan ekmeklerimizi yapıyoruz.
03:05Aslında bu maya bize kuşaklar öncesinden kalan bir miras. Bütün ekmeklerimizi de bu ekşi mayayla üretmekteyiz. Bunun en başlangıcı patatesli kök.
03:17Ananelerimizin ve babanelerimizden miras kalan ekmeğe devam ettiriyoruz. Patatesli kök ekmeği üretiyoruz. Meşhurdur bizim bol patatesli kök ekmeği bu bölgemizde de çok üretilir.
03:36Değerini ve kıymetini de biliyoruz. 2020 yılında patatesli kök ekmeğimize coğrafi işaret aldık. Olmazsa olmazımız bizim patatesli kök ekmeğindeki patates.
03:47Muhakkak bir bolu patatesi olacak. Bizim kendi komşularımızın ürettiği patates olacak. Bizim köyümüzden tedarik ediyoruz. Diğer başka ekşi mayalı ekmeklerimiz de var. Tam buğday, tam çavdar ekmeği, tam siyez ekmeği, ilklerden olan tam kara buğday ekmeği.
04:06Bizim ekmeğimiz kolay bozulur. Çünkü koruyucu yoktur. Raf ömrü 6 gündür. Alev görmeden pişiririz. Fırını odun ateşiyle ısıtırız. 210 derecede atarız. En az 1,5 saatte pişer. Ağzını kapatırız fırının. Fırının ısısıyla pişiririz.
04:37En önemlisi bizim köyümüze katkı sağlamış oluyoruz. Bizim çalışan kadınlarımızın, 8 kadın çalışıyor, 5 tanesi bu köyde. O yüzden dolayı bizim köye katkımız çok.
04:51Kadınlarla çalışmak harika. Hepsi benim ablam gibi, kardeşim gibi. Burada bir erkek olarak ben varım. Bir de paketçi Mehmet abim var. Fakat bizim çalışmamız kadınlarla o kadar çok eğlenceli ki.
05:21Adana'ya gidelim, kebabından yiyelim. Kalk gidelim kardeş gidelim. Adana'ya gidelim, gidelim, gidelim. Adana'ya gidelim, kebabından yiyelim. Kalk gidelim kardeş gidelim. Adana'ya gidelim.
05:44Harikasın Emine abla.
05:50Burası çok eğlenceli bir fırın. Ben de eğlenceli bir adamım. Bakmayın siz. En büyük sırları severek yapıyorlar, inançla yapıyorlar. İşlerini çok mutlu bir şekilde yapıyorlar.
06:02Sabah 4'te bizim mesaimiz başlıyor. Mayacımız gelir, ekşi mayayla unumuzu koyar, onu mayalar. 2 saat kazanda bekledikten sonra yaklaşık 6 gibi üretici ekip gelir.
06:22Üretici ablalarımız geldikten sonra ekmeği tahtaya çıkartırlar. Tahta da mayalanır. Mayalandıktan sonra yaklaşık 1 saat sonra da fırına girer.
06:32Üretimi planlayan Sibel Hanım. Sibel Hanım planlar Huri ablaya verir, Huri abla da üretir. Ne gerekirse yapar. Ben satış tarafındayım, yeni müşteri bulma tarafındayım. Biz burada ekmeklerimizi üretiyoruz. En büyük pazarımız İstanbul. Kargoyla, yani Türkiye'de aklınıza nereye geliyorsa kargoyla ekmek yolluyoruz. Neresi varsa.
07:02Muazzam bir gurur. Çok güzel bir iş yaptığımızın farkındayız. Bütün ablalarımız bunun farkında. Bilmediğimiz sofralara başka şehirlerde giriyoruz, tarladan çıkıyor buğday. Değirmene gidiyor, un oluyor. Patates ekiliyor, 6 ay sonra hasat oluyor. Geliyor bize, biz bunu işliyoruz, ekmek yapıyoruz ve Türkiye'nin her yerine yolluyoruz.
07:32Bu çok mutluluk verici bir şey. Burada çok büyük emek var. Ekmek baş tacı, bizim atalarımız nimet deyince aklımıza ekmek geliyor. Hakikaten çok kıymetli.
07:44Burada çiftçinin kıymeti var, değirmencinin kıymeti var. Bir de fırıncının da kıymeti var. Onun mayalaması, o mayanın kıymeti var. Elinin emeği var. Trabzon'da Ahmet amca bunu yiyor ve biz çok mutlu oluyoruz.
08:01Biz bu işe başladığımız zaman bir fırınımız vardı. Şu anda iki tane kara fırınımız var. Kapasitemiz yükseldi fakat katiyen kaliteden de ödün vermiyoruz.
08:19Büyük bir emek var. Biz emekçi doğduk, emekçi olacağız. Üretmemiz lazım. Bu değerleri de korumamız lazım. Bu bizim atalarımızdan yadigar. Bu çok önemli. Herkes kolayını yapıyor.
08:38Kolay ekmek. Bizimki kolay bir ekmek değil. El emeği, göz nuru ve sevgi ister. Emek ister. Çok zordur. Bizim gibi Türkiye'nin her yerinde çok güzel ürünlerimiz var. Harika ürünlerimiz var. Türkiye'ye özel ürünler var. Bunları üretmek, geliştirmek gerekiyor.
08:58Türkiye'de üretmek isteyen yeni genç girişimci arkadaşlarımız korkmasınlar. Üretsinler. Babaannelerin yaptığı kahkeyi üretsinler, kömbeyi üretsinler ve bunu Türkiye'nin her yerine satsınlar, dağıtsınlar. Bu lezzeti herkesler yesin.

Önerilen