Προαγωγή σε ανώτερους ηγετικούς ρόλους ως προγραμματιστής ή ως μπαρίστα: Σύγκριση

  • 3 months ago
Μόλις διάβασα ένα άρθρο σχετικά με ένα περίφημο περιστατικό που έλαβε χώρα μεταξύ δύο σύγχρονων επιφανών ηγετών του επιχειρηματικού κόσμου, του Howard Schultz και του Steve Jobs.
Αυτοί οι δύο ηγέτες προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους, οπότε είναι φυσικό να αναμένεται από αυτούς να υιοθετήσουν μια διαφορετική προσέγγιση στην ηγεσία των οργανισμών τους.
Το σερβίρισμα καφέ και άλλων σχετικών ποτών και προϊόντων σε πελάτες είναι ένας τομέας όπου εξειδικεύεται ο Howard Schultz, ο οποίος έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά επιτυχημένο παγκόσμιο εμπορικό σήμα όλα αυτά τα χρόνια.
Ο Steve Jobs, από την άλλη πλευρά, είναι ένας ιδιοφυής επιχειρηματίας, αλλά και ένας κορυφαίος, πρωτοπόρος ειδικός στην τεχνολογία των υπολογιστών.
Είναι λογικό, αυτοί οι δύο ηγέτες να μη μοιράζονται τις ίδιες απόψεις και στάση, όταν πρόκειται για την οργανωσιακή ηγεσία.

Διαφορετικές ανάγκες πελατών και οργανωτικές αξίες

Ο κλάδος της εστίασης, ένα τμήμα του οποίου εξυπηρετείται από τη Starbucks, την εταιρεία που ανήκει στον Howard Schultz, απευθύνεται σε πελάτες των οποίων οι ανάγκες είναι πιο «χαλαρές», σε σύγκριση με τους πελάτες με τεχνολογικό προσανατολισμό που θέλουν να αγοράσουν συσκευές υπολογιστών υψηλής απόδοσης, τελευταίας τεχνολογίας, όπως αυτές που πωλούνται από την Apple, την εταιρεία που ανήκει στον Steve Jobs.
Προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτές τις διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις των πελατών, αυτές οι δύο εταιρείες θα πρέπει να υιοθετήσουν διαφορετικές πρακτικές και στρατηγικές που διαπερνούν ολόκληρο τον οργανισμό, από τη διοίκηση ανθρωπίνων πόρων και τη διαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασμού ως την υιοθέτηση και την υποστήριξη αξιών που σχετίζονται με την εταιρική κοινωνική ευθύνη.
Για παράδειγμα, ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας που απολαμβάνουν η Starbucks έχει να κάνει με την παροχή ευχάριστης προσωπικής εξυπηρέτησης στους πελάτες σε μια ωραία, χαλαρή ατμόσφαιρα.
Αντίθετα, η Apple, με ολόκληρο τον στρατό των μηχανικών υπολογιστών της, τρέχει μεγάλο μέρος της "γραμμής παραγωγής" της στο παρασκήνιο, με πολύ λίγη ή καθόλου άμεση επαφή με τους πελάτες.
Αυτές οι διαφορετικές συνθήκες και καταστάσεις που αναφέρονται στη λειτουργία των αντίστοιχων οργανισμών μπορεί να εξηγήσουν γιατί ο Jobs ήταν τόσο τολμηρός στην προσέγγισή του να προσφέρει στον Schulz κάποιες «συμβουλές», ώστε ο τελευταίος να απολύσει τα κορυφαία στελέχη του.
Σε ένα άλλο άρθρο, υποστηρίζεται ότι οι προγραμματιστές υπολογιστών επηρεάζονται από διακρίσεις λόγω ηλικίας. Εάν δεν καταφέρουν να φτάσουν στην κορυφή της εταιρικής ιεραρχίας μέχρι τα 40, θα πρέπει να κάνουν άλλα σχέδια σταδιοδρομίας ως εναλλακτική λύση.

Recommended