Uttalande från Stödkommittén med anledning av frigivningen av Julian Assange uppläst av Christer Lundgren

  • hace 20 días
STOCKHOLM / 2024-07-21 / Idag samlas vi på denna symboliska plats, i Solidaritetshusets trädgård.
Vi har alla varit medlemmar i Stödkommittén för Julian Assange i Stockholm.

Tillsammans med tusentals människor runt om i världen har vi i åratal demonstrerat och bildat opinion för att sätta stopp för den grymma och orättvisa behandlingen av Julian Assange, och få honom fri.
Julian Assange är en kämpe för sanningen och yttrandefriheten. Nu är han äntligen fri, och har återvänt hem till sin modiga fru, sina barn och hela sin familj. Våra hälsningar går till dem alla. Deras glädje är också vår glädje.
Idag visar vi med stolthet och för sista gången alla banderoller som vi använt i kampanjen för Julians frigivning. Med dem har vi promenerat genom Stockholms gator och genomfört demonstrationer på offentliga platser. Vi har stått utanför USA:s, Storbritanniens och Australiens ambassader och överlämnat brev till politiker och myndigheter i dessa länder.
Många av medlemmarna i vår Stödkommitté är födda i Sverige, men andra har kommit hit som flyktingar. Under sitt besök i Stockholm sa Julians far John Shipton att han slogs av det faktum att han i solidaritetsrörelsen med Julian Assange, vart han än reste, alltid träffade på latinamerikaner som flytt från diktaturer som deras hemländer påtvingats med finansiering från USA.
Även om Julian nu är fri, vet vi att yttrandefriheten har tagit stor skada. Lagstiftarna och mainstreammedia har trängt in yttrandefriheten i ett hörn.
Frågan kvarstår, efter Julians många år av lidande: Kommer det att finnas journalister som vågar följa den väg som Wikileaks visat? Eller, blir det tvärtom allt färre, som vågar avslöja sanningar som hotar de mäktiga i samhället?

Vad gjorde Julian Assange för att bli så hårt ansatt och straffad? Han berättade helt enkelt sanningen och avslöjade USA:s krigsförbrytelser och andra brott.
USA, Storbritannien och Sverige har varit delaktiga i förföljelsen av Julian, som varade i mer än 12 års tid.
Under sitt besök i Stockholm anklagades Julian Assange i media i en omfattande förtalskampanj för våldtäkt.
När han återvände till London bad den svenska åklagaren honom att återvända till Sverige för att vittna. Sverige vägrade garantera honom den nödvändiga säkerheten. Inför faran att bli utlämnad till USA tog han sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London. Dåvarande presidenten Rafael Correa beviljade honom ecuadorianskt medborgarskap.
Det svenska åklagarämbetet förstörde senare omfattande dokumentation om fallet. Detta anmärkningsvärda agerande har i stort sett förtigits av media.


Recomendada